Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έχουν τα «προσόντα» για την καλλιέργεια βιομηχανικής – φαρμακευτικής κάνναβης τα «Πλαστικά Θράκης»

Έχουν τα «προσόντα» για την καλλιέργεια βιομηχανικής – φαρμακευτικής κάνναβης τα «Πλαστικά Θράκης»

0

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές υπάρχει ενδιαφέρον για επένδυση όχι όμως άμεσα υλοποιήσιμος επιχειρηματικός σχεδιασμός

Προχωράει η επένδυση του Ομίλου Ευθυμιάδη στο γεωθερμικό πεδίο Κεσσάνης. Εκμισθώθηκε και το ακίνητο

 

Θερμό εμφανίζεται   – σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Ε» – το ενδιαφέρον της βιομηχανίας «Πλαστικά Θράκης» και της θυγατρικής της «Θερμοκήπια Ξάνθης ΑΕ» για υλοποίηση επενδύσεων στον κλάδο της Βιομηχανικής και Φαρμακευτικής κάνναβης. Το ενδιαφέρον προκύπτει από τις υπάρχουσες υποδομές αλλά και την τεχνογνωσία δεδομένου ότι η μεν βιομηχανική κάνναβη που είναι καλλιεργήσιμη   μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη στην μεταποίηση για την παραγωγή νέων προϊόντων του εργοστασίου των Πλαστικών ενώ παράλληλα υπάρχει έτοιμη θερμοκηπιακή μονάδα που είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης. Αυτό που δεν υπάρχει προς το παρόν είναι ένα νομοθετικό πλαίσιο για την φαρμακευτική κάνναβη   – παρά μόνο για την βιομηχανική   – και ως εκ τούτου δεν μπορεί άμεσα το ενδιαφέρον να μετεξελιχθεί σε επιχειρηματικό σχεδιασμό.

 

Υπάρχει ενδιαφέρον όχι σχέδιο

Είναι γεγονός και το έχουμε καταγράψει πως υπάρχει εκφρασμένο ενδιαφέρον και εντατική προσπάθεια   από τον βουλευτή κ. Στάθη Γιαννακίδη να «προλειανθεί» το έδαφος και από νομοθετικής άποψης αλλά και επιχειρηματικής ώστε να ξεκινήσει η καλλιέργεια αλλά και να γίνει στο νομό μας και η μεταποίηση. Αυτό αφ’ ενός προϋποθέτει την ύπαρξη εκείνης την κρίσιμης μάζας αγροτών που θα θελήσουν να καλλιεργήσουν και προς την κατεύθυνση αυτή   «εργάζεται» η Κοινσεπ που έχει δημιουργηθεί και αφ’ ετέρου στις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να επενδύσουν και ως προς αυτό τα «Πλαστικά Θράκης και τα θερμοκήπια Θράκης έχουν ένα προβάδισμα. Επίσης να σημειώνουμε ότι κάτι αντίστοιχο φημολογείται και για τα θερμοκήπια SELECTA στο δήμο Νέστου.

Προχωράει η επένδυση του Ομίλου Ευθυμιάδη

Κι αν αυτά τα σχέδια είναι σε πρώιμο στάδιο, μια άλλη   γεωθερμική επένδυση στο νομό μας έχει κάνει βήματα. Πρόκειται για τον Όμιλο Ευθυμιάδη που έχει εκμισθώσει το γεωθερμικό πεδίο στην Κεσσάνη προκειμένου να κατασκευάσει υδροπονικό θερμοκήπιο για την καλλιέργεια κηπευτικών. Πέρσι είχε υπογράψει με την Αποκεντρωμένη την εκμίσθωση του πεδίου και πριν λίγους μήνες προχώρησε μετά από πλειοδοσία στην απόκτηση του 49% του ακινήτου εντός του πεδίου από τον Συνεταιρισμό της Κεσσάνης καθώς και με μίσθωση παραχώρησης αντί 52 ευρώ το τ.μ. του 51% ιδιοκτησίας του δήμου Αβδήρων. Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι «άνοιξε’ ο αναπτυξιακός νόμος για επενδύσεις μέχρι 5 εκ. ευρώ και κατόπιν αυτού ο Όμιλος ετοιμάζεται να καταθέσει το επενδυτικό σχέδιο για να   ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…