0

Ωραίο…
Την περίοδο αυτή της Μακεδονομαχίας, ακούγονται διάφορα σχετικά με το όνομα των Σκοπίων. Άλλα σοβαρά, άλλα με σοβαροφάνεια, κι άλλα έτσι για… πλάκα. Αυτό όμως που αλίευσα σε τοπική εφημερίδα της Μακεδονίας (της ελληνικής της γνήσιας) είναι το πλέον κουφό. Διαβάστε: Να τα πούμε τα Σκόπια «Δίπλα απ’ τη Μακεδονία»!
Γ.Δ.


88 εκκρεμότητες
Ούτε δέκα, ούτε είκοσι, ογδόντα οκτώ εκκρεμότητες μένουν ακόμη  και μας ζητούν οι δανειστές να τις ψηφίσουμε και βέβαια υλοποιήσουμε. Κι εμείς, μαθημένοι χρόνια τώρα, σαν καλοί μαθητές, θα πράξουμε ως πρέπει. Θα πειθαρχήσουμε  και θα υλοποιήσουμε μετά προθυμίας (λέμε τώρα)  τα 88 προαπαιτούμενα. Οι εντολές είναι δεδομένες όπως και οι υπογραφές.  Φέρουν ονοματεπώνυμο. Κάποιου Τσακαλώτου, εάν τον έχετε ακουστά.
Υπομονή όμως. Τι είναι 88 παλιο-απαιτούμενα μπροστά στην αιωνιότητα;
Γ.Δ.


Νέος κανονισμός λειτουργίας για ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ στη ΝΔ
Τρία βασικά πράγματα θα αλλάξουν με το νέο κανονισμό στη λειτουργία των περιφερειακών οργανώσεων της ΝΔ. Οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ (Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή) θα εκλέγονται από τη βάση και όχι από ειδικό εκλεκτορικό σώμα, όπως συνέβαινε ως σήμερα. Ανά δήμο θα υπάρχει μόνο μία Δημοτική Τοπική οργάνωση (ΔΗΜΤΟ) με τη δυνατότητα ύπαρξης παραρτημάτων (αυτό αφορά κυρίαρχα την επαρχία). Και τρίτον, θα ανασυσταθούν γυναικεία τμήματα σε κάθε ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ, ενώ διατηρείται η υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών στα όργανα της περιφερειακής οργάνωσης. Αυτά ενέκρινε η εκτελεστική επιτροπή και αναμένεται να εγκριθούν από την πολιτική επιτροπή της ΝΔ.


Πρωτομαγιά στον κήπο της Εθνικής Τράπεζας το 1946. Από αριστερά Μιχάλογλου Δ., η σύζυγος Τρ. Μιχαηλίδη βουλευτού, Τεζοπούλου, σύζυγος διευθυντού. Καθήμενοι από αριστερά:Τρ. Μιχαηλίδης, Μιχάλογλου Ιωαν., Τεζόπουλος Δ/ντης, Βελισσαρίου. Η μικρή είναι η Βίκυ Μιχάλογλου (Αρχείο Οικογ. Τάκη Μιχαλόπουλου)

Πιτακοπές
Θα το έχετε παρατηρήσει αγαπητοί φίλοι της στήλης. Και βέβαια θα το συζητήσατε. Ότι βρισκόμαστε στην κλασική περίοδο της κοπής των πιτών. Σύλλογοι, Σωματεία, Ενώσεις, ό,τι τέλος πάντων λειτουργεί συλλογικά, πως κόβουν τις βασιλόπιτές τους για το καλό του Νέου Χρόνου βέβαια, για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, για γνωριμίες κι επαφές. Πρόκειται για μια περίοδο που γίνεται κι ένας μικρός απολογισμός της χρονιάς που πέρασε και μια δέσμευση για έργα και δραστηριότητες για τη νέα περίοδο.
Κακό βέβαια δεν το λες. απεναντίας. Είναι ανθρώπινο και απαραίτητο.
Γ.Δ.


Όσο πιο κολλημένοι με κινητό και Η/Υ είναι οι έφηβοι, τόσο πιο δυστυχισμένοι
Όσο περισσότερο χρόνο περνάει μπροστά σε μία οθόνη ένας έφηβος, τόσο λιγότερο ευτυχισμένος είναι, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα. Τα μάτια των νέων που είναι κολλημένα συνέχεια στην οθόνη, είναι σαφώς πιο δυστυχισμένα, λένε οι Αμερικανοί ψυχολόγοι. Από την άλλη, σύμφωνα με τη νέα μελέτη των πανεπιστημίων του Σαν Ντιέγκο και της Τζόρτζια, ούτε η πλήρης αποχή από τις οθόνες φέρνει την ευτυχία. Διαπιστώθηκε ότι οι πιο ευτυχισμένοι έφηβοι είναι όσοι χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα σχεδόν μία ώρα την ημέρα. Μετά τη μία ώρα χρήσης, όμως, αργά αλλά σταθερά, αυξάνεται, η έλλειψη πραγματικής ικανοποίησης. Η ανάλυση έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, οι νέοι που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις συσκευές τους με οθόνη, για να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο, να ανταλλάξουν μηνύματα, να μπουν στα κοινωνικά δίκτυα όπως στο Facebook ή να παίξουν βιντεοπαιγνίδια, νιώθουν λιγότερο ευτυχισμένοι, σε σχέση με όσους συνομηλίκους τους περνάνε περισσότερο χρόνο κάνοντας άλλα πράγματα, όπως αθλητικές δραστηριότητες, ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών, βόλτες με φίλους κ.ά.
Γ.Π.


«Ευλογημένος τόπος η Θράκη»
Τα παραπάνω-και άλλα ενδιαφέροντα δήλωσε σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη η πρώην Γενική Γραμματέας υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Αξίζει να σας τα παραθέσω: «…κάθε αρχαιολογικός χώρος που αποδίδεται στο κοινό αναδεδειγμένος με τρόπο υποδειγματικό, είναι συγχρόνως και ένας αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο», σημειώνοντας πως «η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας».
Παράλληλα, η κα Μενδώνη επισήμανε πως την εποχή που ήταν γενική γραμματέας στο υπουργείο, όταν ερχόταν στη Θράκη, έλεγε ότι είναι ένας ευλογημένος τόπος. «Είναι ευλογημένος τόπος γιατί έχει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον και ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα. Ένα μοναδικό πολιτιστικό πλούτο που αποδεικνύει και τεκμαίρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μεγάλη ιστορική διάρκεια, τη μεγάλη διαχρονία αλλά και την πολυπολιτισμικότητα που ήταν πάντοτε συνυφασμένη με τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή», τονίζοντας πως «η πολιτιστική κληρονομιά της Θράκης είναι τόσο μεγάλη που δεν αρκούν πολλές ζωές για να μπορέσει να πει κανείς ότι την έχει προσεγγίσει ολόκληρη».
Γ.Δ.


Εξαγνίστηκε!
Τα μάθατε τα νέα σίγουρα. Η εταιρεία ΑΚΤΩΡ πήρε το έργο του Κάθετου άξονα της Ξάνθης. Είναι η γνωστή κατασκευαστική εταιρεία του πρώην ιδιοκτήτη του mega, εκδότη του Έθνους και της Ημερησίας, Μπόμπολα. Τον οποίο οι σημερινοί κυβερνώντες χαρακτήριζαν «διαπλεκόμενο» και «εθνικό εργολάβο» μιας και η εταιρεία του έπαιρνε τις χρυσές εποχές όλα τα μεγάλα έργα στη χώρα. Κατά τη νέα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, όλα αυτά έχουν αλλάξει. Ο Μπόμπολας πούλησε τις μετοχές του καναλιού στον φιλοκυβερνητικό Σαββίδη και άλλαξε την πολιτική γραμμή των εφημερίδων του προς τ΄ αριστερά.
Έτσι απλά και γρήγορα λοιπόν καθαγιάστηκε, απέκτησε κι αυτός το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Μπορεί λοιπόν τώρα αγνός και άσπιλος να συνεχίσει να παίρνει μεγάλα έργα χωρίς να τον κατηγορεί κανείς ότι συναλλάσσεται με την εξουσία.
Είπατε τίποτε;


Για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Στο σημερινό φύλλο το «Ε» δημοσιεύει ρεπορτάζ που αναφέρεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών. Όπως αναδεικνύεται το Μουσείο λόγω έλλειψης χρημάτων έχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου και όπως αναφέρει ο Δασάρχης καμιά παρέμβαση συντήρησης δεν έχει γίνει ενώ δεν λειτουργεί ο κλιματισμός θέρμανσης και εξαερισμού με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα με καταστροφή τα εκθέματα.  Ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει διαφορετική άποψη για την ταρίχευση και την έκθεση ταριχευμένων ζώων, άποψη καθ΄όλα σεβαστή, το Μουσείο έχει γίνει και ήταν πόλος επισκεψιμότητας τόσα χρόνια στην πόλη μας. Γι αυτό πρέπει να συνδράμουν δήμος και περιφέρεια και να μην το αφήσουν να καταστραφεί.
Μ.Ξ. 


Η επιτροπή για τη βασίλισσα
Με μια πρωτότυπη διαδικασία θα επιλεγεί η Βασίλισσα του Καρναβαλιού για τις φετινές ΘΛΕ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες ολοκληρώθηκε χθες και πλέον ο εκπρόσωπος κάθε πολιτιστικού συλλόγου θα κληθεί να δώσει την ψήφο του στην κοπέλα που θα αποτελέσει το πρόσωπο της έναρξης της καρναβαλικής παρέλασης.
Ωραία είναι αυτά δε λέω, στο κάτω-κάτω δεν προσέφερε και τίποτα η κάθε καλλονή που ήταν άσχετη με το θεσμό και για κανα δυο 24ωρα περιφερόταν σε μερικά κεντρικά ΜΜΕ για να μιλήσει για το ξανθιώτικο καρναβάλι.
Νομίζω όμως ότι και πάλι το Κέντρο Πολιτισμού χάνει στο επικοινωνιακό κομμάτι κι αυτό γιατί διακατέχεται από μυστικοπάθεια και προχειρότητα, αδυνατώντας να αντιληφθεί ότι το καρναβάλι της Ξάνθης είναι ένα “brand” που θέλει εξωστρέφεια και πολλή πολλή πολλή προβολή!
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …