Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τάραξε η… αναζήτηση πραγματογνώμονα από την αστυνομία για την «τουρκική μειονότητα»

Τάραξε η… αναζήτηση πραγματογνώμονα από την αστυνομία για την «τουρκική μειονότητα»

0
astynomia-komotini

Το έγγραφο με το οποίο αιτούνταν ενημέρωση για ειδήμονα σε θέματα μειονότητας ανακάλεσε η Ασφάλεια Κομοτηνής, διατάσσοντας ΕΔΕ

 Διευκρινιστική ανακοίνωση και από το ΔΠΘ, που εξηγεί ότι το έγγραφο αφορούσε την υποβοήθηση του έργου της αστυνομίας σε δικαστική υπόθεση

 Σάλο προκάλεσε έγγραφο της Ασφάλειας Κομοτηνής, που ζητά από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο να δώσει πλήρη στοιχεία ταυτότητας του διδακτικού προσωπικού του πανεπιστημίου, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου «τουρκική μειονότητα». Επίσης, ρωτά αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίες να ασχολούνται με το θέμα αυτό.

Το έγγραφο σήμανε συναγερμό αφού παρανοήθηκε η αίτηση και θεωρήθηκε ότι υπάρχει πιθανότητα να «διώκεται» ακαδημαϊκός του ΔΠΘ, ενώ στην πραγματικότητα αναζητείται ειδήμων για πραγματογνωμοσύνη, που σχετίζεται με μήνυση της Χρυσής Αυγής του κόμματος Ειρήνης και Φιλίας της μειονότητας (DΕB).

Η αστυνομία με νεότερο έγγραφό της ανακάλεσε το έγγραφο, ενημερώνοντας ότι διατάχθηκε ΕΔΕ, ενώ το πανεπιστήμιο με ανακοίνωση διευκρινίζει ότι σκοπός του εγγράφου ήταν η υποβοήθηση του έργου της αστυνομία με πραγματογνώμονα. Εξηγήσεις καθότι γεννώνται «εύλογες απορίες», όπως διατυπώνεται το έγγραφο ζήτησε και το ΥΠΕΠΘ.

 Ανακοίνωση της αστυνομίας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνεται ότι ανακαλείται έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής και απεστάλη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την 30 Νοεμβρίου 2017 και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης.

 Ανακοίνωση πανεπιστημίου

Προς αποφυγή περαιτέρω παρερμηνεύσεων, διευκρινίζουμε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης μέσω του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής ζήτησε την επιστημονική συνδρομή όσων εκ του διδακτικού προσωπικού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ειδικεύονται σε ζητήματα μειονοτήτων, με σκοπό την υποβοήθηση του έργου της.

Επισημαίνουμε, λοιπόν, ότι ουδείς εκ του διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματός μας αναζητείται από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής για υποτιθέμενη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» όπως αφήνεται να εννοηθεί από σχετικό δημοσίευμα.

 Ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

To Υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το συγκεκριμένο έγγραφο, καθότι όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες.

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…