Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε λίστες αναμονής οι Ξανθιώτες για φάρμακα

Σε λίστες αναμονής οι Ξανθιώτες για φάρμακα

0
kalfa kontino

Μεγάλες ελλείψεις στα φαρμακεία της Ξάνθης – Αγώνας των φαρμακοποιών να εξασφαλίσουν το φάρμακο του πελάτη τους

 

Η μείωση των τιμών στα φάρμακα αύξησε τις εξαγωγές και τις ελλείψεις στην εγχώρια αγορά, υποστηρίζει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης Δ. Κάλφα

 

 

Έντονες είναι οι ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της Ξάνθης έντονη και η ανησυχία των ασθενών και των φαρμακοποιών για τι μέλλει γενέσθαι μ’ αυτή την κατάσταση που εμφανίστηκε συγχρόνως με την μείωση των τιμών τους – ως μνημονιακή υποχρέωση- και διαιωνίζεται χωρίς σαφείς ενδείξεις βελτίωσης.

Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της Ξάνθης

Σ’ έναν καθημερινό αγώνα επιδίδονται οι φαρμακοποιοί για να καλύψουν τους πελάτες τους ασθενείς σε φάρμακα. Οι λίστες συνεχώς μεγαλώνουν και τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά από το ένα φαρμακείο στο άλλο προκειμένου να μη λείψει το φάρμακο από ασθενή που το έχει ανάγκη.

Η μείωση των τιμών στα φάρμακα αύξησε τις εξαγωγές και τις ελλείψεις στην εγχώρια αγορά

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει στο «Ε» η πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου κα Δέσποινα Κάλφα η οποία αναφέρει μεγάλες ελλείψεις σε καθημερινά φάρμακα στην Ξάνθη: «Το φαινόμενο αυτό που έχει πλέον παγιωθεί είναι αποτέλεσμα αφ’ ενός της οικονομικής επισφάλειας που έχει η χώρα μας και αφ’ ετέρου της μείωσης των τιμών των φαρμάκων. Έτσι οι εταιρείες προτιμούν να εξάγουν τα φάρμακά τα οποία εδώ είναι φτηνά. Όταν για παράδειγμα η ασπιρίνη έχει 1,80 στην χώρα μας και στην Γερμανία 5 ευρώ προτιμούν να τα εξάγουν με αποτέλεσμα να έχουμε ελλείψεις σε φτηνά φάρμακα. Η τιμή του φαρμάκου στην Ελλάδα έχει ευτελιστεί και οι εταιρείες βρήκαν πεδίο να κάνουν τα παιχνίδια τους», σημειώνει η κα Κάλφα. Συμπλήρωσε δε πως το φαινόμενο δεν  αναμένεται να εκλείψει καθώς επίκειται νέα υποτίμηση των φαρμάκων. «Έχουμε έλλειψη σε εμβόλια Ιλαράς, σε ινσουλίνη, σε εισπνεόμενα, σε αλλεργιογόνα και σε ενέσιμα για οστεοπόρωση.  Δίνουμε έναν αγώνα καθημερινά να δανειζόμαστε ο ένας από τον άλλον», τονίζει η κα Κάλφα.

Το φάρμακο είναι … συνήθεια που δεν κόβεται εύκολα

Ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης είναι η αντικατάσταση του φαρμάκου με κάποιο άλλο άλλης εταιρείας αλλά και με την λίστα αναμονής. Αυτό όμως δημιουργεί δύο άλλα προβλήματα καθώς η αύξηση της ζήτησης στο άλλο παραπλήσιο φάρμακο έχει αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων και την έλλειψή του ενώ οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν και μια επιπλέον δυσκολία να πείσουν ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους πελάτες τους που έχουν συνηθίσει καθημερινά να παίρνουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο, να εμπιστευτούν κάποιο άλλο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: 36.220.000 € η δημόσια δαπάνη από το ΥΠΑΑΤ για Νέους Γεωργούς

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και θα διαρκέσ…