Αρχική Χωρίς κατηγορία «Πρωτοχρονιάτικο δώρο» από Σπίρτζη στο δήμο Μύκης

«Πρωτοχρονιάτικο δώρο» από Σπίρτζη στο δήμο Μύκης

0

Δεσμεύει 2,5 εκ. ευρώ για το οδικό έργο του Κενταύρου. Επισκέφθηκε τον δήμαρχο για να παραδώσει μία υδροφόρα και ένα τζιπ 4Χ4

 Ικανοποίηση για την άμεση λειτουργία της πλατφόρμας δήλωσης εξαίρεσης για τα διόδια. Οι απαλλαγές θα ισχύσουν έως την παραχώρηση της Εγνατίας οδού

 

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες επισκέφθηκε το δήμο Μύκης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος, με αφορμή την παρουσία του στα εγκαίνια του τμήματος 14 χλμ του Κάθετου Άξονα Ορμενίου-Αρδανίου του Έβρου, βρέθηκε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο της Σμίνθης, προκειμένου να παραδώσει ένα τζιπ 4Χ4 και μία υδροφόρα για τις ανάγκες του ορεινού δήμου.

Ακόμη, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Εγνατίας οδού ΑΕ Απόστολο Αντωνούδη, ο υπουργός ανακοίνωσε και την κατασκευή του οδικού έργου του Κενταύρου μέσω της Εγνατίας, ένα αίτημα που είχε παραλάβει τον προηγούμενο μήνα μαζί με τη μελέτη από τον δήμαρχο Τζεμήλ Καπζά. Όπως ήταν αναμενόμενο στη νέα συνάντηση περίσσευαν τα χαμόγελα και οι οικειότητες, εξαιτίας της άμεσης ανταπόκρισης του υπουργείου.

Τον κ. Σπίρτζη που έφτασε μαζί με τον κ. Αντωνούδη και τους βουλευτές Ζεϊμπέκ και Στογιαννίδη, υποδέχθηκε ο δήμαρχος και σύμβουλοι του δήμου, με τους οποίους έγινε μια σύντομη συζήτηση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η Θράκη και ειδικά η συνδρομή στους ορεινούς δήμους, με σκοπό να ξεφύγουν από την απομόνωση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση υπενθύμισε ότι στις 11 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του πρώτου τμήματος του Κάθετου Άξονα Ξάνθης-ελληνοβουλγαρικών συνόρων και εκτίμησε ότι εφόσον προκύψει ο ανάδοχος τον Απρίλιο, σε 18 μήνες το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

Ο δήμαρχος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον υπουργό και τους βουλευτές της Ξάνθης κάνοντας λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο που είχε απενταχθεί παλαιότερα, σχολιάζοντας ότι η άμεση ανταπόκριση του Χ. Σπίρτζη σε συνδυασμό με την επικείμενη πραγματοποίηση του έργου σηματοδοτούν ένα πολύ καλό ξεκίνημα στο δήμο για τη νέα χρονιά.

Το έργο του Κενταύρου

Ο δήμαρχος «επιθεωρεί» το νέο τζιπΠρόκειται για μία μελέτη οδικού έργου με προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ (με ΦΠΑ) για την κατασκευή τριών κλάδων οδών, με σκοπό τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των κατοίκων του οικισμού. Το ανάγλυφο του Κενταύρου με πολλές χαράδρες και λόφους δεν επιτρέπει σήμερα εύκολη πρόσβαση στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην πλατεία και από τις τρεις πλευρές που υπάρχουν. Στις δύο εξόδους είναι στενοί χωματόδρομοι που δυσχεραίνουν τη μετακίνηση. Η μελέτη προβλέπει διαπλάτυνση και τα απαραίτητα τεχνικά έργα για τους δρόμους του οικισμού και τη σύνδεση με το γήπεδο ποδοσφαίρου, για τρία τμήματα με μήκη 1 χλμ, 430 μ και 130 μ., που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει η Εγνατία οδός ΑΕ. Εκτιμάται ότι θα προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση, εφόσον ελέγξει τη μελέτη, ενώ και τα χρήματα έχουν δεσμευτεί.

Το υδροφόρο όχημα της ΕΥΔΑΠ που παραδόθηκε θα συνδράμει στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων λειψυδρίας του δήμου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό φρεατίων και αποφράξεις.

Δέσμευση Σπίρτζη: Στον Κάθετο Άξονα θα «πέσουν» τα υπόλοιπα από την έκπτωση του διαγωνισμού

Με φόντο τη νέα υδροφόρα του δήμου

Στις δηλώσεις του ο κ. Σπίρτζης, με αφορμή την λειτουργία της πλατφόρμας απαλλαγής από τα διόδια για τους δικαιούχους, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι κατά των διοδίων, αλλά θεσπίζει συγκεκριμένες εξαιρέσεις για όσους το έχουν ανάγκη. Διευκρίνισε ότι η χρονική διάρκεια των εξαιρέσεων δεν εξαρτάται από το νέο σύστημα ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων, αλλά θα διαρκέσει μέχρι την παραχώρηση της Εγνατίας οδού και ευχήθηκε οι μελετητές του ΤΑΙΠΕΔ να προβλέψουν ίδιες ή και μεγαλύτερες εξαιρέσεις, όταν ολοκληρωθεί η παραχώρηση. Για το νέο σύστημα ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων πληροφόρησε ότι ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει εντός του μήνα.

Για τα υπόλοιπα που θα προκύψουν από τις εκπτώσεις στη δημοπράτηση του Κάθετου Άξονα της Ξάνθης, δεσμεύτηκε ότι θα αποτελέσουν πόρο για την δρομολόγηση της κατασκευής του επόμενου τμήματος, ενώ με αφορμή τη συζήτηση με τα τοπικά ΜΜΕ, άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση που κράτησε αναφορικά με το θέμα της Uber σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τονίζοντας ότι «αποδείχθηκε ότι οι πλαιοκομματικές δυνάμεις της χώρας μας , όπως η ΝΔ, συνεχίζουν και υποστηρίζουν συγκεκριμένα συμφέροντα». Ακόμη, ο υπουργός άφησε αιχμές και για τις… κακές νοοτροπίες που οδήγησαν στην απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύγχυση από το νομοσχέδιο «λάστιχο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

Νέα δεδομένα από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ στο νόμο που τέθηκε σε διαβούλευση – Δ…