Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

0

«Τα στερνά τιμούν τα πρώτα»
Το γνωμικό είναι γνωστό σε όλους. Πιστεύουμε πως το γνωρίζουν κι αυτοί που πρέπει. Νομάρχες, δήμαρχοι, βουλευτές, άρχοντες κάθε μεγέθους και βεληνεκούς. Κι αν υπάρχουν κάποιοι που κάνουν πως αγνοούν το γνωμικό, καλά θα κάνουν να το θυμηθούν. Όχι όμως μόνο να το θυμηθούν, αλλά να το ερμηνεύσουν και ανάλογα να πράξουν.
Τους θυμίζουμε δε ότι ο χρόνος τους περνάει, απομένει λίγος και εάν δεν φροντίσουν να παραγάγουν έργο έστω προς το τέλος της θητείας τους, θα καταγραφούν στη συνείδηση των Ξανθιωτών ως αποτυχημένοι στον τομέα τους, χωρίς έργο, χωρίς ιδέες, χωρίς παρουσία. Η ιστορία δεν θα έχει τίποτε να καταγράψει γι’αυτούς ως θετικό. Παρουσία μεν, ανύπαρκτη δε.
Γ.Δ.


Ανατολή
Παρότι ο μακαρίτης Κωνσταντίνος Καραμανλής υποστήριζε ότι «ανήκομεν εις την Δύσιν», οι ενδείξεις δείχνουν κάτι άλλο. ότι περισσότερο, τουλάχιστον η Ξάνθη, ανήκει στην Ανατολή. Θέλετε ένα προχθεσινό παράδειγμα; Οι ζουρνάδες και τα νταούλια το Σάββατο στο κέντρο της πόλης. Κατάπληκτοι οι επισκέπτες βλέπαν μια εικόνα που έβγαινε από τα βάθη της Ανατολής. Χωρίς αίσθηση του θορύβου που προκαλούσαν, του αντιαισθητικού και της παρακμής, οι άνθρωποι από το Δροσερό, ζούσαν στο δικό τους κόσμο να συγκεντρώσουν χρήματα. Εις βάρος των κατοίκων και της πόλης και χωρίς ν’αντιδρά η Αστυνομία.
Μας τραβούν προς τα κάτω αυτές οι «λειτουργίες» που εκφράζονται από τις γνωστές ομάδες της πόλης μας, που τυγχάνουν μάλιστα και της αμέριστης βοήθειας και συμπαράστασης της κυβέρνησης με την πληρωμή τους με μιας σειρά από επιδόματα και βοηθήματα…
Γ.Δ.


Διεργασίες
Κι επειδή δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύει,  η ολοένα αυξανόμενη φθορά της δημοτικής πλειοψηφίας στο δήμο Ξάνθης, σηματοδότησε ενέργειες για τη διάδοχη ημέρα.
Έτσι, εκδηλώνονται καθαρά πλέον όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν στις εκλογές τον δημαρχιακό θώκο. Κινήσεις υπάρχουν τόσο από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και από ικανά στελέχη που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για ν’ αλλάξουν το στάτους στο δήμο Ξάνθης. Ενός δήμου που παρουσιάζει συνεχή φθορά, έλλειψη οράματος και έργων.
Γ.Δ.


Τυπική Ξανθιώτικη οικογένεια την δεκαετία 1970, οδός 28ης Οκτωβρίου
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Ανθρωπισμός
Μπήκαμε πλέον στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα. Για τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή της γέννησης του Θεανθρώπου που γιορτάζουν και τιμούν όλοι οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Προτεστάντες. Βέβαια με την πάροδο των χρόνων τα Χριστούγεννα κυρίως σε Ευρώπη και Αμερική, έχουν μετεξελιχθεί σε μια οικογενειακή μεν γιορτή αλλά στη βάση της καταναλωτική, εκδρομική και πολύ λιγότερο ως μία εσωτερική θρησκευτική ενδοσκόπηση βελτίωσης και αναζήτησης των μηνυμάτων που εξέπεμψε η έλευση του Χριστού.
Τέλος πάντων, ο προβληματισμός είναι δικαίωμα του καθενός. Εκείνο που ταπεινά θα προσθέσουμε είναι να συνεχίσει να υπάρχει ο Ανθρωπισμός από τους περισσότερους. Μάλιστα τις μέρες της χαράς και της ευτυχίας ας μην ξεχάσουμε τους μοναχικούς ηλικιωμένους, τους ανήμπορους και τους φίλους και γείτονες που οι δυσκολίες των τελευταίων χρόνων έσπρωξαν στο περιθώριο. Τώρα, τέτοιες ώρες ξεχωρίζει ο Χριστιανός και ο Άνθρωπος.
Γ.Δ.


Ιδού η δημοτική αρχή
Όπως είναι γνωστό στους αναγνώστες της Εφημερίδας μας, οι κάτοικοι του Οικισμού Ευμοίρου μαζί με άλλους φορείς είχαν αποφασίσει να καθαρίσουν το Άλσος Ευμοίρου από τα σκουπίδια. Έγιναν ανακοινώσεις και είχε οριστεί η ημερομηνία. Μάλιστα ενωρίτερα είχαν ζητήσει από τη δημοτική αρχή να παρέμβει και καθαρίσει η αρμόδια υπηρεσία το ταλαιπωρημένο άλσος αλλά ο δήμος είχε άλλες σκέψεις για μεγάλα έργα και αδιαφόρησε.
Κι έτσι, την Κυριακή οι κάτοικοι μαζί με άλλους εθελοντές θα πήγαιναν για καθαρισμό. Όλως τυχαία όμως πληροφορήθηκαν ότι την Παρασκευή, μετά από εντολή, δέκα άτομα της υπηρεσίας καθαριότητας πήγαν για να καθαρίσουν το Άλσος!  Κρυφά, χωρίς συνεννόηση με τους κατοίκους, χωρίς ενημέρωση. Αντί ο δήμος να είναι αρωγός και συμπαραστάτης παρόμοιων πρωτοβουλιών, αντί να είναι δίπλα με τους κατοίκους, προτίμησε κρυφά, να κάνει αυτό που επί μήνες ζητούσαν να κάνει οι κάτοικοι και δεν έκανε! Και το έκανε, κρυφά, σαν παράνομος, για να εκθέσει την πρωτοβουλία των κατοίκων.
Τα  συμπεράσματα δικά σας για τους ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους την τύχη της πόλης. Θλίψη.
Γ.Δ.


Τα δύο πρόσωπα του δημάρχου
Στους δημότες του δήμου του δείχνει άλλο πρόσωπο στη λειτουργία του κι άλλο στα μέλη του συνδυασμού του. Τσαμπουκά στους δημότες, ταπεινωτικές ήττες στο συμβούλιο από τα μέλη της δικής του παράταξης. Πανικός, αδιέξοδο, λάθη, αψυχολόγητες ενέργειες, κακός σύμβουλος επικοινωνίας.
Προφανώς η δημοτική αρχή του μητροπολιτικού δήμου Ξάνθης έχει διαγνώσει ότι έχει απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία από πλευράς δημοτών. Γι’ αυτό και ως σύγχρονος Ιανός χρησιμοποιεί τα δυο πρόσωπα μήπως και διασώσει κάτι, αλλά μάλλον ο κύβος έχει ριφθεί πλέον. Ήδη στο συνδυασμό του Δημαρχόπουλου έχουν εκδηλωθεί φυγόκεντρες δυνάμεις με αποτέλεσμα την πλήρη αποδυνάμωσή του σε σημείο να μην διαθέτει πλέον την απαραίτητη πλειοψηφία στο δημοτικό όργανο με ό,τι σημαίνει για την λειτουργία του οργάνου στη λήψη αποφάσεων. Ο δήμαρχος Ξάνθης με δική του επιλογή δεν επεδίωξε την συναίνεση, αρνήθηκε το ρόλο της αντιπολίτευσης, υποβάθμισε κορυφαία στελέχη της παράταξής του και πλέον παραπαίει σε μια φθορά που παρόμοια δεν υπήρξε από τη μεταπολίτευση και δω.
Ο λαός μας λέει ένα απλό αλά και σοφό γνωμικό που σαν δάσκαλος ο Δημαρχόπουλος πρέπει να γνωρίζει: «Όπως έστρωσες θα κοιμηθείς».
Γ.Δ.


Βιολογικός ή …υπόνομος
Πρόβλημα με την αποχέτευση έχουν οι κάτοικοι του Αβάτου. Όπως μας μεταφέρουν έντονη είναι η δυσοσμία στην περιοχή γιατί δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός (;)και εκφράζουν φόβους για την υγεία τους. Μας ανέφεραν δε ότι απευθύνθηκαν στο δήμο όμως ακόμη δεν έχει επιληφθεί και η κατάσταση επιδεινώνεται. Το «Ε» απευθύνθηκε στον δήμαρχο κ. Μίχογλου, ο οποίος όμως μας διαβεβαίωσε ότι στη περιοχή δεν λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός παρά μόνο ότι  υπάρχουν υπόνομοι που κάθε τόσο φράζουν και 2 φορές σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΞ έκαναν καθαρισμό. Σ’ ότι αφορά το θέμα του βιολογικού ο κ. Μίχογλου ανέφερε πως όταν έγινε η εγκατάσταση των παλιννοστούντων στην περιοχή μεταξύ Αβάτου και Ευλάλου χρειάστηκε να γίνουν κάποιος υποδομές και δόθηκε ένα ποσό για να γίνει Βιολογικός καθαρισμός. Όμως η προηγουμένη δημοτική αρχή – όπως ισχυρίζεται ο κ. Μίχογλου – το χρησιμοποίησε  αλλού και δεν έγινε ποτέ βιολογικός καθαρισμός.
Τώρα γιατί οι κάτοικοι νομίζουν ότι έχουν βιολογικό που δεν λειτουργεί είναι ένα θέμα που χρήζει διευκρίνησης για να μην μείνουν …οσμές!
Κάποιος από τους δύο (δήμαρχος ή κάτοικος) κάνει λάθος ή είναι λάθος ερμηνείας…
Μήπως και υπονόμευσης;
Μ.Ξ.


Δημοσκόπηση και συμπεράσματα
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της Καπα Research που δημοσίευσε η εφημερίδα Νέα Εγνατία, κυρίως όσον αφορά τη δημοτικότητα των βουλευτών και αυτοδιοικητικών στους νομούς της ΑΜΘ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 13 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου σε δείγμα 972 ατόμων με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.
Τη συγκριτική μας ανάλυση και την εξαγωγή συμπερασμάτων βοήθησε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Τάσος Γεωργιάδης, που μας ενημέρωσε για τους μέσους όρους που παρατηρήθηκαν ανά την Ελλάδα, ενώ μας πληροφόρησε ότι νέα μέτρηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.
Σε κανέναν βέβαια δεν προκαλεί εντύπωση ότι η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής με 75%, ενώ τα κυρίαρχα αισθήματα που επικρατούν είναι ανασφάλεια (40%) και θυμός (25%).
Ε.Δ.


Δημοτικότητα βουλευτών και δημάρχων
Έτσι, ο πιο «δημοφιλής» βουλευτής στην ΑΜΘ είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος της Καβάλας που συγκεντρώνει θετική και μάλλον θετική γνώμη από το 36,5%, με δεύτερο τον Τάσο Δημοσχάκη με 35,5%, όταν ο Μ.Ο. για τους βουλευτές της ΝΔ είναι 31-32%. Βέβαια, ο πρώτος συγκεντρώνει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη με ποσοστό 54,5%, ενώ ο δεύτερος με 46,5%.
Ο βουλευτής με την μεγαλύτερη δημοτικότητα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Μουσταφά Μουσταφά με 34%, με γενικό Μ.Ο. για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά το ποσοστό 25-26%. Το πιο αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι οι τρεις βουλευτές της Ξάνθης Ζεϊμπέκ, Γιαννακίδης και Στογιαννίδης είναι οι λιγότερο δημοφιλείς στην ΑΜΘ με ποσοστά 18,5%, 17,5% και 12,5% αντίστοιχα σε «θετική και μάλλον θετική γνώμη».
Με βάση πάντα τη δημοσκόπηση, λιγότερο δημοφιλής δήμαρχος ανάμεσα στους πέντε των κεντρικών δήμων της ΑΜΘ είναι ο δήμαρχος Ξάνθης Μπάμπης Δημαρχόπουλος που συγκεντρώνει θετική ή μάλλον θετική γνώμη με 37,5%, ενώ αρνητική ή μάλλον αρνητική με 45,5%. Οι πιο αποδεκτοί είναι οι δήμαρχοι Λαμπάκης και Πετρίδης με ποσοστό θετικής γνώμης 45% και 48,5% αντίστοιχα, τη στιγμή που ο γενικός Μ.Ο. για τους δημάρχους είναι 33-34%.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…