Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

0

Αντικειμενικότητα: Υπάρχει;
Αφορμή για το σχόλιο μου δόθηκε από μια συζήτηση με φίλο στο γραφείο προχθές. Θέμα της συζήτησης η Αντικειμενικότητα. Το τελικό συμπέρασμα; Ότι αντικειμενικά συμπεράσματα δεν υπάρχουν. Η ίδια η αντικειμενικότητα, άλλωστε, είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από τη δημοσιογραφία. Ίσως δε αυτό το λάθος να το κάνουν ασυναίσθητα ή από μια λανθασμένη πεποίθηση περί αντικειμενικότητας, ενώ το ζητούμενο για τον αναγνώστη είναι ο δημοσιογράφος να είναι ακριβής. Ο αναγνώστης έχει ανάγκη από τη ματιά του δημοσιογράφου, υπό τον όρο να μην αλλοιώνει τα γεγονότα. Όταν τηρείς σχολαστικά τις ισορροπίες, συχνά παίρνεις άθελά σου θέση. Και μάλιστα την αντίθετη από τη δική σου.
Εκτός λοιπόν από τη δημοσιογραφία, η αντικειμενικότητα είναι μύθος και στη Δημοκρατία.
Γ.Δ.


Γερό «ψαλίδι» στις συντάξεις
«Ψαλίδι» 70% θα υποστεί το ΕΚΑΣ που θα λάβουν 245.000 δικαιούχοι καθώς από τα 115 ευρώ που ήταν το ανώτατο ποσό για το 2017, θα πέσει στα 35 ευρώ το μήνα για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους του. Επισημαίνεται ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους, για το ΕΚΑΣ προβλέπεται να διατεθούν μόλις 82 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα υπάρχει μία μεγάλη μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 238 εκατ. ευρώ για το ΕΚΑΣ του 2018 σε σχέση με την δαπάνη του 2017. Έτσι οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2018 θα δουν το επίδομα που ελάμβαναν δραματικά μειωμένο σε σύγκριση με αυτό που μπήκε στους λογαριασμούς τους όταν πήραν τη σύνταξη του Δεκεμβρίου.


Ασφάλεια + παρακολούθηση
Μέρες που είναι και που έρχονται, οφείλουμε να επισημάνουμε δημόσια κάποια πράγματα σχετικά με την αγορά της πόλης μας και τους ελέγχους που γίνονται.
Λοιπόν, στις δύσκολες περιόδους των επαγγελματιών, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι έλεγχοι στα καταστήματα θα πρέπει να γίνονται διακριτικά. Δηλαδή, δεν αποτελεί εφαρμογή του νόμου (σκληρός ο νόμος αλλά νόμος)  το μπουκάρισμα στα καταστήματα.  Ο έλεγχος μπορεί να γίνει και απ’έξω. Με διακριτικότητα και ευγένεια προς τους ανθρώπους που δουλεύουν πολλές ώρες για να τα βγάλουν πέρα. Κι αν ένα κατάστημα ξεφεύγει κάπου από το όριο, μάλλον εξωθείται εκεί για να επιπλεύσει. Σανίδα σωτηρίας ψάχνει κι όχι τον πλουτισμό.
Σίγουρα σε θέματα υγειονομικής προστασίας των πελατών δεν υπάρχει διαβάθμιση. Όμως κι αυτή η παρακολούθηση μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Γ.Δ.


Στην ορεινή Καλιθέα, επισκευάζεται το Δημοτικό Σχολείο από μέλη του Φυσιολατρικού-Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης (φωτο: Δουκίδης Αντώνης)

Ώδυνεν όρος και έτεκε μυν…
Ο λόγος για το Κολυμβητήριο της Ξάνθης που τόσα χρόνια περιμένουν οι Ξανθιώτες να λειτουργήσει. Επιτέλους η δημοτική έφερε την μελέτη για το έργο ώστε να δημοπρατηθεί εντός των επόμενων 3 μηνών όπως προσδιόρισε η διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών. Από την συζήτηση όμως φάνηκε πως η μελέτη αφορά την Α’ φάση του έργου και πως θα πάρει τουλάχιστον 6 μήνες όπως ορίζει ο νόμος για να μπει εργολάβος και για να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλους 10 – 12 μήνες δηλαδή το 2019 και αν… Το έργο όμως δεν τελειώνει εκεί γιατί υπάρχει και Β φάση του έργου που αφορά ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, θέρμανση  κ.λ.π. για την οποία δεν υπάρχει καν μελέτη…
Επίσης ένα βασικό θέμα είναι ότι για να περάσουν σωληνώσεις για την ανακύκλωση του νερού της πισίνας καταργείται το βάθος που είναι απαραίτητο για να έχει τις προδιαγραφές για την τέλεση μεγάλων αγώνων. Δηλαδή πάνε να κάνουν μια πισίνα για να εξυπηρετεί μόνο προπονήσεις και όχι αγώνες όπως παλαιότερα που ήταν ολυμπιακών προδιαγραφών
Ένα έργο δηλαδή για να …βουλώσουν τα στόματα!
Μ.Ξ.


Διαρρήξεις στη Γαλάνη
Άγνωστοι διαρρήκτες αυτοκινήτων δρουν στο γνωστό πάρκινγκ στη Γαλάνη.  Οι ασυνείδητοι αυτοί δράστες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι επισκέπτες βρίσκονται στο βουνό και κάνουν τη γνωστή διαδρομή στην όχθη του Νέστου και δρουν ανενόχλητοι. Μάλιστα πρόσφατα επιχείρησαν να διαρρήξουν τα αυτοκίνητα μελών του ΕΟΣ Κομοτηνής τα οποία έκαναν αναρρίχηση στην περιοχή και αντελήφθησαν από ψηλά που ήταν τους δράστες και με τις φωνές τους τους έδιωξαν.
Ας το έχει στα υπ’ όψιν της η αστυνομία κι ας περνάει από τη Γαλάνη κάπου-κάπου για να μη γίνει καθεστώς η άσχημη και δυσφημιστική αυτή ενέργεια.
Γ.Δ.


Στο Άλσος Ευμοίρου
Για τις ανάγκες της εκδήλωσης που διοργανώνουν οι κάτοικοι του Ευμοίρου για να καθαρίσουν το άλσος Ευμοίρου βρεθήκαμε εκεί και περιδιαβήκαμε στο χώρο. Φεύγοντας είχαμε ένα συναίσθημα πάρα πολύ άσχημο. Μεγάλη θλίψη για την εικόνα εγκατάλειψης από τη Δημοτική αρχή, για τα σκουπίδια, για τις σπασμένες ξυλοκατασκευές, για την εικόνα ζούγκλας που παρουσίαζε όλο το άλσος. Γέφυρες σπασμένες, βρωμιά και εγκατάλειψη, λεηλασία του κτιρίου, θλίψη και μόνον θλίψη για κάτι που μπορούσε και έπρεπε να είναι διαφορετικό.
Γ.Δ.


Υπάρχει ελπίδα;
Τίθεται το ερώτημα: Υπάρχει ελπίδα το Άλσος Ευμοίρου να γίνει ένας πνεύμονας πρασίνου, όμορφος, βατός και χώρος υπαίθριων δραστηριοτήτων; Ναι, υπό προϋποθέσεις, λέμε τόσο εμείς όσο και οι κάτοικοι του Ευμοίρου. Και η πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον από πλευράς δήμου. Εάν δεν υπάρξει αυτό, τότε ελάχιστα μπορούν να γίνουν αλλά κι αν γίνουν να συνεχίσουν να υπάρχουν.
Παρόλη όμως τη δημοτική αδιαφορία που χρόνια τη βλέπουμε με το χειρότερο πρόσωπό της, οι κάτοικοι επιμένουν. Και κινούν διαδικασίες για να καθαρίσουν το άλσος, για να το κάνουν όσο γίνεται επισκέψιμο και καθαρό. Αυτή η πρωτοβουλία όμως από μόνη της δεν αρκεί. Θα πρέπει να εκπονηθεί μια μελέτη ή να επικαιροποιηθεί κάποια παλιά και να γίνουν έργα ήπιας μορφής στο Άλσος όπως: Να καθαρίσει, να φωτιστεί, να γίνουν τα γεφυράκια, οι χώροι ξεκούρασης και αναψυχής, παιγνιδιών, ποδηλατόδρομοι, δρόμοι για τρέξιμο ή περπάτημα για μικρούς και μεγάλους και βέβαια προσβάσιμος ο χώρος σε ΑΜΕΑ.
Σχέδια και ιδέες υπάρχουν. Αρκεί να υπάρξει θέληση εκ μέρους του δήμου Ξάνθης.
Η οποία θέληση, δυστυχώς, δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη…
Γ.Δ.


Το θέμα αμοιβαιότητας
Τόνισε μεταξύ των άλλων ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όταν επέστρεψε στην Τουρκία: Είναι σημαντικό να εφαρμόζονται τα δικαιώματα που αναγνωρίζει η Λωζάννη για τις μειονότητες, για να συνεχίσει «…σε αυτά (για την εκλογή των Μουφτήδων) πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα».
Λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μια κομβικής σημασίας λέξη που εμπεριέχει  ένα ιδιαίτερα σημαντικό νόημα. Και η λέξη είναι η «αμοιβαιότητα». Αμοιβαιότητα λοιπόν σημαίνει ίδιες υποχρεώσεις και ίδια δικαιώματα. Αμοιβαία όλα. Υπήρξε όμως η Τουρκία ως χώρα υπεύθυνη στην τήρηση αυτής της αμοιβαιότητας; Προφανώς όχι. Την επικαλείται ως δικαιολογία, ως επιχείρημα, αλλά τελικά στρέφεται εναντίον της.
Και ιδού γιατί: κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης έγινε συμφωνία για παραμονή 120.000 Ελλήνων Χριστιανών στην Κωνσταντινούπολη με αντίστοιχο και ίδιο αριθμό Μουσουλμάνων κατοίκων στη Θράκη. Ισχύς δηλαδή της έννοιας της αμοιβαιότητας όπως ερμηνεύεται ο όρος.  Ποιος όμως τήρησε τον όρο και ποια πλευρά δεν τον τήρησε;
Η απάντηση είναι γνωστή. Άρα η έννοια της αμοιβαιότητας στην πληθυσμιακή εξόντωση-εκδίωξη που εφάρμοσε η Τουρκία, δεν εφαρμόστηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Απεναντίας, συμπεριφέρθηκαν με πνεύμα ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι στις μειονότητες Τουρκογενών, Πομάκων και Ρομά όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν ότι διαβιούν στην Ελλάδα.  Λάθος ως εκ τούτου να επικαλείται το θέμα της αμοιβαιότητας η τουρκική πλευρά σε δευτερεύοντα θέματα όταν είναι έκθετη στο πρωτεύον, αυτό των πληθυσμών που διαβιούν στις δυο χώρες.
Γ.Δ.


Πλέον δεν σέβονται τίποτε…
Όλο και διολισθαίνει η δημοτική αρχή, όλο και χαμηλότερα πηγαίνει ο δήμος Ξάνθης. Θαυμάστε λειτουργία δημοτικού συμβουλίου: Ήθελαν απόλυτη πλειοψηφία για να περάσουν το θέμα της αγοράς του παιδικού σταθμού στην Σάρδεων που με τόσο …πάθος θέλει η δημοτική αρχή αλλά και ο κ. Τάσος Θεοδωρίδης! Έγινε ονομαστική ψηφοφορία, έγινε καταμέτρηση και επανέλεγχος του αποτελέσματος και ο Νίκος Ανταμπούφης ως γραμματέας του Δ.Σ. ανακοίνωσε το αποτέλεσμα: 20 ΝΑΙ, 2 Λευκά και 2 Παρών. Το θέμα δεν περνούσε και τότε εμφανίστηκε στην αίθουσα ο κ. Ιγιαννίδης, ο οποίος όταν ακούστηκε το όνομά του στην ψηφοφορία δεν ήταν στην αίθουσα και ακούστηκε να λέγεται ότι έχει αποχωρήσει. Ο κ. Ιγιαννίδης λοιπόν εν μέσω θύελλας αντιδράσεων από την αντιπολίτευση δήλωσε πως ήταν παρών σ’ όλο το συμβούλιο, ήταν έξω και δεν άκουσε το όνομά του και δηλώνει υπέρ. Όλα αυτά ενώ κατόπιν …εορτής αφού είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία! Δηλαδή κανένας σεβασμός  στη διαδικασία κανένας σεβασμός στο θεσμό. Επειδή είδαν ότι δεν τους έφταναν τα κουκιά φώναξαν τον Ιγιαννίδη που πάντα βγάζει από τη δύσκολη θέση τον κ. Δημαρχόπουλο. Ήταν δε τόσο ο εκνευρισμός και ιδιαιτέρως του κ. Θεοδωρίδη που δεν πρόσεξε τα μικρόφωνα που ήταν ανοιχτά και είπε σε άπταιστα …γαλλικά: «Όλοι οι τρελοί εδώ μαζεύτηκαν ρε ….»
Αυτή είναι η γνώμη του κ. Θεοδωρίδη για όσους δεν συμφώνησαν να αγοράσουν έναν Παιδικό σταθμό,  «με βάρη», με πολεοδομικές παραβάσεις – όπως αποδείχθηκε –  και  με 5 χρονών εξοπλισμό!
Ιδού ποιοι διοικούν το δήμο μας!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…