Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

0

18 χρόνια
Συμπληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο του αγαπητού τ. δημάρχου Ξάνθης Φίλιππου Αμοιρίδη.  Η Ξάνθη ολόκληρη θρήνησε την ξαφνική απώλεια του δραστήριου και άξιου δημάρχου της.  Ενός δημάρχου που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα δημοτικά και όχι μόνον πράγματα του τόπου μας.
Ήταν Κυριακή 5 Δεκεμβρίου του 1999.  Ήταν μια μέρα συννεφιασμένη και καθοριστική για τους Ξανθιώτες. Το νέο ήταν συγκλονιστικό και αναπάντεχο. Ο Φίλιππος Αμοιρίδης ήταν νεκρός! Η πόλη και ο νομός τον θρήνησε, τον κατευόδωσε, τον θυμάται πάντα και τον έχει τιμήσει αλλά και κλείσει στην καρδιά του για πάντα και τον μνημονεύει για τα έργα του, τα οποία όντας διαχρονικά, θα τον θυμίζουν για πάντα.
Γ.Δ.


Διαμαρτυρία Μουσικού Σχολείου
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας με πορεία στην κεντρική πλατεία και δρόμους πέριξ αυτής, πραγματοποίησαν μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης. Βασικά αιτήματά τους η ανάγκη να γίνει ένα νέο σύγχρονο Σχολείο και να στελεχωθεί ικανοποιητικά. Οι νεαροί μαθητές με πανό και πλακάτ αλλά και με συνθήματα έκαναν και πάλι γνωστά τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Γ.Δ.


Ηθική ή σκοπιμότητα
Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ότι η ηθική δεν υφίσταται ανάμεσα στις σχέσεις των κρατών αλλά η σκοπιμότητα. Το ίδιο αναλογικά ισχύει και για τις πολιτικές σχέσεις. Προέχει η σκοπιμότητα και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα. Στο τέλος, βρίσκεται και η ηθική. Μπορεί να παραξενεύουν κάποιους όλα αυτά, όμως αποτελούν την αλήθεια στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Το ζήσαμε εξάλλου πρόσφατα με την επίσκεψη Ερντογάν γι’αυτό ας είμαστε ρεαλιστές. Η σκοπιμότητα είναι αυτή που κυριαρχεί στις διεθνείς σχέσεις και στις σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεων και κρατών.
Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα ή για τους λίγους που έχουν μέσα τους ιδεαλισμό.
Γ.Δ.


Παρέα Ξανθιωτών φίλων της πεζοπορίας και ορειβασίας σε εξόρμησή τους το 1982 (φωτό, Αντώνη Δουκίδη)

Ήρθε, μίλησε, έφυγε
Τέλος καλό (;), όλα καλά. Ήταν μια επίσκεψη που ανήκει πλέον στην ιστορία, το παρελθόν.  Τόσο απλά. Ο πρόεδρος Ερντογάν ήρθε, μας επισκέφθηκε, είπε αυτά που ήθελε να πει, και είναι ήδη στην Τουρκία. Αφού βέβαια άκουσε αυτά που έπρεπε ν’ ακούσει κι αυτός. Εάν κάνουμε μια αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, βγαίνει αυθόρμητα το ερώτημα: Γιατί προσκλήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος ; Ποιοι οι λόγοι της επίσκεψης; Τι εξυπηρέτησε αυτή η επίσκεψη;  Γενική είναι η εκτίμηση ότι η επίσκεψη δεν χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επιτυχής, διότι παραλίγο να εξελιχθεί σε μία αντιπαράθεση με απρόβλεπτη διπλωματική εξέλιξη μεταξύ των δύο προέδρων. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση μιλά για πρόχειρη προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης και αποδίδει ευθύνες για την εξέλιξη της συνάντησης. Η οποία τελικά έκανε πρώτο της θέμα τη Συνθήκη της Λωζάνης για προφανείς λόγους της τουρκικής πλευράς, η οποία βέβαια πήρε τις ανάλογες απαντήσεις.
Γ.Δ.


Ζητούν λύσεις, όχι λόγια
Το να ζητούν οι πολίτες και οι δημότες λύσεις στα μεγάλα και μικρά προβλήματά τους είναι το θετικό και θεμιτό μαζί. Το να τους δίνουν όμως λόγια αντί έργων, είναι το αρνητικό και αυτό που τελικά δεν θέλουν και το καταδικάζουν. Λύσεις επομένως και μόνον λύσεις. Από τους δήμους, την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία, την ΕΑΣ και εν γένει ΟΛΟΥΣ όσους είναι επιφορτισμένοι με ρόλο και αποστολή.
Κάποτε μάλιστα θα πρέπει να καταγράφονται σε αρχείο οι υποσχέσεις και στη λήξη της θητείας να βγαίνουν και να γίνεται σύγκριση τι έγινε και τι όχι από τα υπεσχημένα και ανάλογα να επιβραβεύεται ή να καταψηφίζεται όποιος φορέας δεν τήρησε μεγάλο μέρος των υποσχέσεών του.
Σε αντίθεση μ’αυτό που γίνεται σήμερα. Όπου υπόσχονται, δηλώνουν τα πάντα, λένε υπερβολές και ψέματα και δεν τιμωρούνται για όλα αυτά. Κάποτε οι λύσεις και τα έργα θα πρέπει να είναι ο στόχος, όχι τα ψέματα και οι υπερβολές.
Γ.Δ.


Οι δύο όψεις
Από τη μια είναι τα τρία εκατομμύρια επισκέψεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα. Από την άλλη οι ατέλειωτες ουρές των συνταξιούχων στα ATM των τραπεζών που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη το απόγευμα όταν πληροφορήθηκαν ότι μπήκε η σύνταξη του Δεκεμβρίου και μαζί, ίσως, κάποια λίγα από τα αναδρομικά για την εισφορά υπέρ υγείας που παράνομα τους παρακρατούσε το Δημόσιο εδώ και τέσσερα χρόνια. Μόνο θλίψη μπορεί να μας γεμίζουν αυτά τα δύο γεγονότα. Μετά από επτά χρόνια μνημονίων, σκληρής λιτότητας και μιας διαρκούς αδιέξοδης πολιτικής αντιπαράθεσης οι εικόνες της ανέχειας και της φτώχειας είναι μπροστά στα μάτια μας…
Αυτό έπρεπε να σοκάρει το πολιτικό σύστημα και να αφυπνίσει την αντιπολίτευση για να προσεγγίσει τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι κανείς δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για το επίδομα της φτώχειας και να «πουλάει» ως παροχή την καταβολή των αναδρομικών όπως κάνουν κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε να καταδικάζει την απόφαση να δοθούν τα ελάχιστα αυτά χρήματα σε ανθρώπους που βρέθηκαν στην οικονομική εξαθλίωση, όπως κάνουν ορισμένες ακραίες αντιπολιτευτικές φωνές. Πολύ καλά έκανε ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ψήφισε εφέτος τον νόμο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος προτείνοντας μάλιστα να δοθεί κατά προτεραιότητα στους ανέργους και ένα μέρος για να εξοφληθούν χρέη του δημοσίου, όπως και έγινε.
Τ.Β.


«Σπάστε, κάψτε, χτυπήστε. Δικά μας παιδιά είστε!»
Σαν άτακτα παιδιά του αντιμετώπισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης τους 20 αναρχικούς που «μπούκαραν» στην αίθουσα όπου μιλούσε. Και βέβαια το πρόβλημα δεν είναι οι αναρχικοί. Αυτοί απολαμβάνουν το προνόμιο που τους δίνει η φιλελεύθερη δημοκρατία να εκφράζονται ελεύθερα, και επί ΣΥΡΙΖΑ, να καταστρέφουν και ελεύθερα.
Το πρόβλημα βρίσκεται στον Δραγασάκη, που δεν μπορεί να διακρίνει τις νόμιμες συμπεριφορές από τις παράνομες. Το ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν ενοχλείται από αυτές τις μορφές δράσης που καταλύουν θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος και αισθάνεται μάλιστα και μια συμπάθεια γι΄ αυτές τις «συλλογικότητες.»
Τι κοινό έχει ο Δραγασάκης με έναν μπαχαλάκη; Μα φυσικά την θεωρία. Την ιδεολογία. Και οι δύο διαπαιδαγωγήθηκαν πολιτικά με τον μαρξισμό, που ως γνωστόν θεωρεί την βία ως «την μαμμή της Ιστορίας.» Απλώς, ο Δραγασάκης επειδή προσχώρησε από πολύ νωρίς στον Σοβιετικό μαρξισμό, πιστεύει πως η βία πρέπει να ασκείται συντεταγμένα, υπό την καθοδήγηση του κόμματος, ο δε μπαχαλάκης πως πρέπει να ασκείται παντού και πάντα και προς πάσα κατεύθυνση.  Κοινός στόχος και των δύο, η καταστροφή της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Διαφέρει μόνον η διαδρομή.
Οι περιουσίες ας καταστραφούν. Ούτως ή άλλως, οι μαρξιστές θεωρούν την περιουσία, κλοπή. Εννοείται, βέβαια, την περιουσία των άλλων.  Μην τα βάζουμε λοιπόν με τον φουκαρά τον Τόσκα. Αυτά του είπαν να κάνει και αυτά κάνει. Όλο αυτό το μαρξιστικό τσούρμο, επιτρέπει στα «παραστρατημένα» παιδιά του, να κάψουν, να καταστρέψουν, να προπηλακίσουν. «Αφήστε τους, είναι δικά μας παιδιά!»
Σ.Μ.


Τι είπε ο Τσίπρας στον Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά για την Κύπρο
 «Έσφαζαν» με το βαμβάκι τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα προς τον Ερντογάν. Πρώτη φορά έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει με σθένος και παρρησία το θέμα της Αγιάς Σοφιάς και την εισβολή στην Κύπρο, ενώ δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα θέματα που αφορούν την μειονότητα της Θράκης είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής. “Είμαι 43 ετών και 43 χρόνια είναι ανοιχτό το θέμα της Κύπρου. Δεν πρέπει όμως  να ξεχνάμε ότι αυτό ξεκίνησε επειδή υπάρχει μια παράνομη εισβολή και κατοχή στρατευμάτων. Είμαι επίσης ευαίσθητος και στα θρησκευτικά ζητήματα καθώς έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή μιας σειρά τζαμιών σε όλη την Ελλάδα. Ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε ένα τζαμί όπως, κακώς κατά την άποψή μου, συμβαίνει τελευταία στην Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα θρησκευτικά πιστεύω και ελευθερία για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη να ασπάζεται την πίστη της όπως και στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης», είπε ο Πρωθυπουργός.
Και πώς να μην συμφωνήσουμε άλλωστε…
Μ.Ξ.


Το σώου Ερντογάν στην Κομοτηνή
Την Παρασκευή τα φώτα όλα έπεσαν στην Κομοτηνή και όπως όλοι περίμεναν  στήθηκε εκεί η τούρκικη φιέστα. Έγιναν κινητοποιήσεις με λεωφορεία και από τα χωριά της Ξάνθης ενώ ήταν παρούσα όλη η ηγεσία της μειονότητας οι βουλευτές και βεβαίως οι ψευδομουφτήδες,  Δεν έλειψαν οι ιαχές από τους πιο φανατικούς που καλωσόρισαν τον πρόεδρο της Τουρκίας με τον χαρακτηρισμό « ηγέτη μας» ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» έγινε και ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο μπροστά στο Σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ. Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος που  συνοδευόταν από το υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αμανατίδη  ζήτησε μικρόφωνο για να μιλήσει στα παιδιά όταν εκείνος του υπενθύμισε: «Άλλα συμφωνήσαμε κ. πρόεδρε». Ο Ερντογάν  – σύμφωνα με την Καθημερινή – αντέδρασε και μάλιστα …διαμαρτυρήθηκε στα παιδιά και ένα κορίτσι ξέσπασε σε κλάματα! Όπως είναι φανερό ξέρει πολύ καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι ο Τούρκος Πρόεδρος! Ωστόσο μετά κατέβασε τους τόνους και είπε τα γνωστά ότι είστε γέφυρες φιλίας και πως «Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της». Όλα αυτά που λένε δηλαδή όλοι όσοι έρχονται εδώ» ενώ  όπως αποδεικνύεται άλλα εννοούν και αυτό που επιδιώκουν είναι να διαταράσσουν κάθε τόσο την αρμονική συμβίωσή μας στην Θράκη για να παίξουν τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια.
Χρησιμοποιούν την μειονότητα όχι σαν γέφυρα όντως αλλά σαν μέσον πόλωσης και διχασμού!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…