Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η μειονότητα της Θράκης «πρωταγωνίστρια» στην ατζέντα του Ερντογάν

Η μειονότητα της Θράκης «πρωταγωνίστρια» στην ατζέντα του Ερντογάν

0

Ιστορικός «καβγάς» on camera Ερντογάν – Παυλόπουλου για την Συνθήκη της Λωζάννης.

Σήμερα Παρασκευή ο Ερντογάν στην Κομοτηνή

 

Δηλώσεις: Τσίπρας: «Η συνθήκη της Λωζάννης θεμέλιος λίθος στις σχέσεις μας»

Ερντογάν: «Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας» αλλά «υπάρχουν θέματα στην Δυτική Θράκη»

 

 

Σε «ψυχροπολεμικό» κλίμα κινήθηκε η συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό Μέγαρο. Τα Μέσα τόσο της Τουρκίας όσο και τα εγχώρια κατέγραψαν μια αντιπαράθεση εκτός πρωτοκόλλου και on camera που θα μείνει ιστορική σε μια ιστορική συνάντηση καθώς Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται την χώρα μας μετά από 65 χρόνια. Το κλίμα είχε «στραβώσει» ήδη νωρίτερα όταν ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ζήτησε επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης με το επιχείρημα ότι υπογράφηκε 94 χρόνια πριν και με άλλα δεδομένα. Επίσης αυτό που έγινε φανερό ήταν ότι η ατζέντα του Τούρκου προέδρου ήταν πολύ ψηλά και η μειονότητα της Θράκης , θέτοντας ευθέως θέμα εκλογής των Μουφτήδων. Η απάντηση του Έλληνα προέδρου ήταν ότι η συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη.

 

Τα επίμαχα σημεία που δημιούργησαν ένταση μεταξύ Παυλόπουλου – Ερντογάν

Παυλόπουλος: «Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται αναθεώρηση. Δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει τα θέματα για μειονότητες, λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Επειδή ξέρω το ενδιαφέρον σας και για το ευρωπαϊκό μέλλον των βαλκανικών χωρών, το ίδιο ισχύει και για αυτές. Ονόματα που εκπέμπουν αλυτρωτισμό δεν γίνονται αποδεκτά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Όπως επίσης οι χώρες της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και για να έρθουμε σε ένα θέμα που δεν είναι διμερές, ξέρετε πόσο εμείς οι Έλληνες θέλουμε το Κυπριακό να λυθεί.

Ερντογάν:«Για τη Συνθήκη της Λωζάννης υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μία συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, υπήρξαν 11 χώρες που εμπλέκονται. Στη Συνθήκη υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία! Μιλάμε για μια συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες. Μέσα στο διάστημα των 94 ετών ξαναοικοδομείται ο πλανήτης. Άλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διάστημα αυτό. Π.χ. στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα. Είναι σωστό, αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης; Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο Πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, τα μέλη πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Τα 17 άτομα που εκλέγουν τον Πατριάρχη, στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μην μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάννης; Άρα, δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους προσευχής, αλλά στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να πουν τη λέξη τουρκική. Δεν μπορούν να γράψουν λέξη τουρκική στην πινακίδα ενός σχολείου. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα. Αυτό εννοώ με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης».

 

Τσίπρας: «Η συνθήκη της Λωζάννης θεμέλιος λίθος στις σχέσεις μας»

Ερντογάν: «Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας» αλλά «υπάρχουν θέματα στην Δυτική Θράκη»

Σε σαφώς πιο ήπιοι και ελεγχόμενοι ήταν οι τόνοι κατά την συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέφερε το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων, απαντώντας επί της ουσίας στο πακέτο διεκδικήσεων που αμέσως ή εμμέσως έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ειδικά για το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, για την οποία ο Τ. Ερντογάν επιχείρησε να εμφανιστεί ως «προστάτης», ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ευαισθησία της κυβέρνησης, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι «τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων έναντι των Ελλήνων πολιτών είναι ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι διμερές». Ο κ. Τσίπρας έθιξε το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης, λέγοντας πως αποτελεί «τον θεμέλιο λίθο για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας». Ακολούθως έθεσε το θέμα της παραβατικότητας στο Αιγαίο, ζητώντας τον τερματισμό της. Παράλληλα υποστήριξε, όσον αφορά τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, πως οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστές καθώς στην Ελλάδα ισχύει η διάκριση των εξουσιών. Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε εκ νέου το θέμα του μουφτή της Θράκης, λέγοντας πως στο σημείο αυτό δεν τηρείται η Συνθήκη της Λωζάννης, αντιπαράβάλλοντας το με όσα ισχύουν για το Πατριαρχείο. Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα το χαρακτήρισε «σοβαρή πληγή» συμπληρώνοντας πως «πιστεύω ότι ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος». Παράλληλα ο κ. Ερντογάν διεμήνυσε πως «δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας» προσθέτοντας πως «υπάρχουν θέματα στην Δυτική Θράκη».

Σήμερα Παρασκευή ο Ερντογάν στην Κομοτηνή

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για την επίσκεψη Ερντογάν σήμερα στην Κομοτηνή. Το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου περιλαμβάνει στις 12 προσευχή στο τζαμί Κυρ-Μαχαλά και στη συνέχεια επίσκεψη στο Σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ. Τέλος θα καταλήξει στο ξενοδοχείο «chris and eve», όπου θα παρατεθεί γεύμα, αντί του Τουρκικού Προξενείου. Να σημειώσουμε πως οι 22 σύλλογοι της Θράκης που συνυπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Ερντογάν στην Θράκη ανακοίνωσαν πως θα προβούν σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Κομοτηνής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…