Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Μαλάκωσε» στη Θράκη ο Ερντογάν

«Μαλάκωσε» στη Θράκη ο Ερντογάν

0

Με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα τον υποδέχθηκαν οι μειονοτικοί στην Κομοτηνή. Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου

 Είστε η γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είπε απευθυνόμενος στα μέλη της μειονότητας, εξηγώντας ότι δε μιλά για αφομοίωση, αλλά για ενσωμάτωσή σας στην Ελλάδα

Αμανατίδης και Κατρούγκαλος βρισκόταν στην υποδοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τις «γωνίες» της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στην Ελλάδα επιχείρησε να «λειάνει» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερχόμενος στην Κομοτηνή την Παρασκευή. Παρότι κινήθηκε σε πιο ήπιους τόνους, αποφεύγοντας να αναφερθεί στη ρητορική που αναπτύσσει για την «επικαιροποίηση» της συνθήκης της Λωζάνης, έθεσε εκ νέου το θέμα της εκλογής μουφτή, σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο 1.000 περίπου μειονοτικών που βρέθηκαν στην αίθουσα του ξενοδοχείου “Chris & Eve” για να παρακολουθήσουν την ομιλία του.

Απευθείας μετάδοση της ομιλίας του Ερντογάν στα τουρκικά μέσα από το Τζελάλ Μπαγιάρ

«Έχω έρθει εδώ ως πρωθυπουργός και τώρα είναι δική μου ευθύνη να έρθω εδώ ως πρόεδρος, αλλά φυσικά είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μαζί με τους συμπατριώτες μου, ειδικά στη γη σας, στην ταυτότητά σας, στην προσωπικότητά σας… Τα συγχαρητήριά μου» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στους «συμπατριώτες» του, όπως τους αποκάλεσε, που τον υποδέχθηκαν στην Κομοτηνή.

Και συνέχισε, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «Χθες (σ.σ. την Πέμπτη) , είχα καλές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τις αντιπροσωπείες. Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε καλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών, όπως και τότε που ήμουν πρωθυπουργός».

«Ήμασταν με τον Έλληνα πρόεδρο στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή μου. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε για πάντα γείτονες. Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα, η Τουρκία γειτνιάζει με την Ελλάδα. Τουρκία και Ελλάδα έχουμε περίπου 150 προβλήματα. Εσείς, οι 150.000 συμπατριώτες μας, είστε μία γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, έτσι σας βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στο (ελληνικό) Κοινοβούλιο. Οι τέσσερις βουλευτές μας πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να θέσουν τα προβλήματά σας. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να κάνετε» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο ίδιος υποστήριξε και πάλι: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τους Έλληνες πολίτες στη χώρα μου. Για παράδειγμα, οι Έλληνες πολίτες που είχαν πληρώσει μία περιουσία για τα ακίνητά τους, με νόμο αποζημιώθηκαν. Όλες αυτές οι περιουσίες είναι στα χέρια των νόμιμων ιδιοκτητών. Πρέπει να σας πω. Να έχετε πίστη, όχι φόβο στην ελευθερία της πίστης».

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, ο κ. Ερντογάν είπε ότι, όπως η Τουρκία έχει “μία σημαία”, έτσι και εδώ στην Ελλάδα “δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση, αλλά για ενσωμάτωσή σας στην Ελλάδα, τόνισε, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

 

Το χρονικό της επίσκεψης

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης με το προεδρικό αεροπλάνο στις 11.30 περίπου το πρωί και κατευθύνθηκε στο Κιρ μαχαλέ τζαμί, για την προσευχή. Στη συνέχεια μετέβη συνοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδη στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή, ενώ τον περίμεναν οι μειονοτικοί βουλευτές. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «ηγέτη μας» και ο ίδιος ο Ερντογάν συνομίλησε με αρκετούς πολίτες και παιδιά.

«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος σημείωσε: «Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον τελικό του προορισμό, το ξενοδοχείο στον ανατολικό κόμβο της Κομοτηνής, όπου πραγματοποίησε την ομιλία του και αμέσως μετά αναχώρησε από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να επιστρέψει στην Άγκυρα, όπου θα δεχθεί σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για συνομιλίες σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και την Ιερουσαλήμ.

Καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης του τούρκου προέδρου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Κλιμάκιο από 65 περίπου άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του Ερντογάν βρισκόταν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή, διενεργώντας καθημερινά ελέγχους στο τέμενος. Σε όλη τη διαδρομή από το αεροδρόμιο προς την Κομοτηνή υπήρχαν αστυνομικοί, ενώ από τα σημεία που διήλθε εκτός από τα αυτοκίνητα είχαν απομακρυνθεί μέχρι και οι κάδοι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …