Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κέντρο Αποκατάστασης θα διεκδικήσει για την Ξάνθη το Νοσοκομείο

Κέντρο Αποκατάστασης θα διεκδικήσει για την Ξάνθη το Νοσοκομείο

0

Εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση πεπραγμένων και προγραμματισμού για το ΓΝΞ από τον διοικητή Αχιλλέα Γερόπουλο στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό

 Εξορθολογισμένο το ταμείο, στα 7,9 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2018. Τα προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού, την υποστελέχωση και τα ζητήματα ασφάλειας ανέδειξαν οι εργαζόμενοι

Μια αναλυτική δημόσια λογοδοσία ενώπιον του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο διοικητής Αχιλλέας Γερόπουλος, δίνοντας βαρύτητα στην εν λόγω πρωτοβουλία που θα επαναληφθεί και στις 17 Ιανουαρίου με τις τοπικές αρχές και φορείς, ακριβώς για να καταδειχθεί η σπουδαιότητα της παρουσίασης της κατάστασης του τοπικού Νοσοκομείου, όσα έγιναν και αυτά που σχεδιάζονται. Ο κ. Γερόπουλος ανέδειξε ως κορυφαίους στόχους που επιτεύχθηκαν στην περίοδο της δικής τους Διοίκησης από τον Ιούλιο του 2016, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα τον σημαντικό περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις προσλήψεις προσωπικού από παλιές προκηρύξεις που καθυστερούσαν σημαντικά, καθώς και την ενίσχυση του αισθήματος δικαίου στο ΓΝΞ. Ακόμη, ανέδειξε ως απόλυτη προτεραιότητα την προώθηση και ανάδειξη της πρωτοβουλίας της Πολιτείας για δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας (φάρμακα, εξέταση και νοσηλεία) σε ανασφάλιστους.

Η προμήθεια των 2 εκ. για εξοπλισμό

Στο θέμα της προμήθειας εξοπλισμού με 44 μηχανήματα του Νοσοκομείου μέσω ΕΣΠΑ με 2,2 εκ. ευρώ, ο κ. Γερόπουλος δεν επεκτάθηκε ιδιαίτερα, όσον αφορά τη δυσφορία του με τη διαχείριση του θέματος από τον περιφερειάρχη, ωστόσο διευκρίνισε ότι ο εκλιπών Γιώργος Παυλίδης το περσινό καλοκαίρι είχε την ειλικρίνεια, όπως είπε, να τον ενημερώσει ότι από τα 23 εκ. ευρώ της ΥΠΕ δεν προβλεπόταν πόροι για την Ξάνθη. «Με τη βοήθεια της Περιφέρειας, της ΥΠΕ και του Υπουργείου καταφέραμε και πήραμε τελικά χρήματα από τους πρώτους», σημείωσε ο κ. Γερόπουλος, εξηγώντας ότι η 20ετής πια λειτουργία του Νοσοκομείου μας απαιτεί εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων και υποδομών. Διευκρίνισε πάντως, ότι ουσιαστικά η σημερινή διοίκηση προώθησε τις προτάσεις που διαμόρφωσε η προηγούμενη.

«Στοίχημα» η λίστα χειρουργείων που λειτουργεί

Όσον αφορά στις νέες δομές του ΓΝΞ, βαρύτητα έδωσε στο γραφείο προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας που λειτουργεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, τις αρμοδιότητες της Νοσηλευτικής Επιτροπής, τη λειτουργία Επιτροπής Μεταγγίσεων και Επιτροπής Φαρμάκων, καθώς και στη λίστα χειρουργείου, για την οποία το Νοσοκομείο ανέπτυξε δική του εφαρμογή με ίδια μέσα.

Στα πεπραγμένα της διοίκησης, ο κ. Γερόπουλος ανέφερε τον νέο Οργανισμό του ΓΝΞ, την αύξηση των κλινών (από 260 σε 240), τις νέες ιατρικές ειδικότητες και τα νέα τμήματα και κλινικές (με νέο ανεξάρτητο τμήμα Προμηθειών), τα ανεξάρτητα ΤΕΠ, το θέμα της καθαριότητας (όπου εκκρεμούν ασφαλιστικά μέτρα, αλλά λειτουργεί), την προκήρυξη ατομικών συμβάσεων για τη σίτιση, τις νέες ατομικές συμβάσεις για τη φύλαξη κ.ά. Ως εξαιρετικά σημαντική ανέδειξε την προσπάθεια λειτουργίας της κατ’ οίκον νοσηλείας για την οποία αναμένεται η έγκριση, ώστε να ξεκινήσει.

Μηδενίστηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ως προς τα οικονομικά στοιχεία, με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο διοικητής ενημέρωσε ότι παρέλαβε τον Ιούλιο του 2016 4,3 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες σήμερα είναι μόλις 13.000 ευρώ κι αυτό γιατί αφορούν δικαστικές υποθέσεις που δεν μπορούν να εξοφληθούν. Οι οφειλές είναι σχεδόν 1 εκ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα 7,1 εκ. ευρώ. Συνολικά, ο προϋπολογισμός του 2017 είναι 8,7 εκ. ευρώ, ενώ για το 2018 καθορίστηκε στα 7,9 εκ. ευρώ. Το Νοσοκομείο σχεδιάζει πρόταση για την ενεργειακή βελτίωση των υποδομών του που εκτιμάται ότι θα φέρει 4 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, κυρίως για την αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης-ψύξης.

Το 2017 πραγματοποιήθηκαν 5 διορισμοί στο Νοσοκομείο, 17 προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, και δύο προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Ως προς την στατιστική αποτύπωση, ενδεικτικά ο κ. Γερόπουλος ανέφερε ότι νοσηλεύτηκαν το 2017 (εντεκάμηνο) 19.892 άτομα, πραγματοποιήθηκαν 4.431 χειρουργεία (4.266 το 2016) και εξετάστηκαν 74.212 άτομα.

Τα προβλήματα που παραμένουν, σύμφωνα με τον Διοικητή είναι, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών παραπεμπτικών από τα ΤΕΠ, οι ηλεκτρονικές παραγγελίες εξετάσεων στα εργαστήρια από τις κλινικές, το κάπνισμα στο εσωτερικό και τον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου, καθώς και το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, όπου συντάχθηκε απόλυτα με την τοποθέτηση του επιστημονικού συμβουλίου του Νοσοκομείου, που δημοσιοποιήθηκε λίγους μήνες πριν.

Και 6η κλίνη στη ΜΕΘ το 2018

Για το 2018 σχεδιάζεται η λειτουργία νέων δομών (νευρολογική κλινική, ψυχιατρική, νεφρολογική, στεφανιαία μονάδα, διαβητολογικό ιατρείο, ιατρείο διακοπής καπνίσματος, τμήμα ποιότητας ελέγχου- έρευνας και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, καθώς και κέντρο αποκατάστασης. Ειδικά, για το τελευταίο αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει απαίτηση από την τοπική κοινωνία και τις αρχές και δεσμεύτηκε να διεκδικήσει τη λειτουργία του από το Νοσοκομείο. Ακόμη, ενημέρωσε ότι με βάση τον σχεδιασμό θα λειτουργήσει 6η κλίνη στη ΜΕΘ, θα δρομολογηθεί η διαδικασία λήψης αιμοπεταλίων που ξεκίνησε, θα προβλεφθεί η απογευματινή λειτουργία της αιμοδοσίας και τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά στα ΤΕΠ. Ακόμη, ειδικά για τα ηλεκτρονικά ραντεβού πληροφόρησε ότι πλέον θα κλείνονται με τους κωδικούς του taxis, οπότε το σύστημα θα είναι πιο δίκαιο και αξιόπιστο, όπως είπε. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους άλλους στόχους του ΓΝΞ ως προς τις υποδομές, τον εξοπλισμό, την οργάνωση, τις προσλήψεις και τις συνεργασίες. Ήδη αναπτύχθηκε συνεργασία με το Γ.Ν. Καβάλας για τη σύζευξη των πληροφοριακών συστημάτων ώστε να υπάρχει κοινός φάκελος ασθενή.

Υποστελέχωση, έλλειψη αναισθησιολόγου και ασφάλεια έθιξε το προσωπικό

Παρατηρήσεις, ερωτήσεις και προβλήματα έθεσαν με τη σειρά τους ιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου. Ιδιαίτερα στάθηκαν στο ζήτημα της υποστελέχωσης του νοσηλευτικού προσωπικού, τις ελλείψεις στα πληρώματα του ΕΚΑΒ που οδηγούν σε ταλαιπωρία των ασθενών, τη σωρεία διαμαρτυριών για τα ηλεκτρονικά ραντεβού, κυρίως από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν αρκετά ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών. Αναδείχθηκε ακόμη το ζήτημα της ασφάλειας του προσωπικού, αφού πρόσφατα σημειώθηκε περιστατικό με χρήση βίας, ενώ έχουν παρατηρηθεί και κλοπές, επισημάνθηκαν τα προβλήματα λειτουργίας και υποδομών στα Επείγοντα και η ανάγκη καλύτερης λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ. Από τον κ. Γεωργίου εκ της Χειρουργικής Κλινικής τονίστηκε ότι η έλλειψη αναισθησιολόγων θα τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα τη λίστα των χειρουργείων, ενώ ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου κ. Νικηφορίδης εξέφρασε τον προβληματισμό των ιατρών για τη λειτουργία καίριων κλινικών, όπως της Παθολογικής και της Παιδιατρικής με βάση προγραμματισμένες αποχωρήσεις ιατρών. «Θα ξαναζήσουμε τις ίδιες περιπέτειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής επιχείρησε να δώσει απαντήσεις, ωστόσο ως προς ένα από τα βασικά ζητήματα, όπως η έλλειψη ιατρικού προσωπικού παραδέχθηκε ότι όσο δεν δίνονται κίνητρα δε θα υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιατρούς για να δουλέψουν στο Νοσοκομείο μας.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…