Στη 34η θέση ανάμεσα σε 44 χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα σε επενδύσεις
Ομπρέλα εν μέσω… καταιγίδας επενδύσεων στην Ευρώπη, κρατά η Ελλάδα, την ώρα που εξαρτάται απολύτως από αυτές για την είσοδό της σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση της κατάταξης των 44 χωρών της Ευρώπης με βάση τον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων και στην 35η θέση με βάση τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση της ΕΥ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (European Attractiveness Survey) σε όλη την Ευρώπη. Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη (ΑΞΕ) κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2016, με 5.845 άμεσες ξένες επενδύσεις, καταγράφοντας αύξηση 15% σε ετήσια βάση. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία 259.673 νέων θέσεων εργασίας (+19%).
Στο ίδιο διάστημα, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 13 άμεσες ξένες επενδύσεις (δημιούργησαν 111 νέες θέσεις εργασίας), σημειώνοντας μεν αύξηση κατά 123% από το 2015 που ήταν μία ιδιαίτερα απογοητευτική χρονιά για τις ΑΞΕ στη χώρα μας, αλλά παραμένοντας σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για μία ακόμη χρονιά, εκτός της πρώτης εικοσάδας των χωρών με τις περισσότερες ΑΞΕ και τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥ Ελλάδος, Παναγιώτη Παπάζογλου, η συνεχιζόμενη απουσία της χώρας μας από τη λίστα των είκοσι πιο ελκυστικών επενδυτικών προορισμών στην Ευρώπη και ο μικρός αριθμός άμεσων ξένων επενδύσεων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να προσελκύσει ξένους επενδυτές, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητές της και δημιουργώντας θέσεις εργασίας που θα την οδηγήσουν στην έξοδο από την οικονομική κρίση.
Σημειώνεται ότι από τις 13 άμεσες ξένες επενδύσεις του 2016, 8 πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, 2 στον κλάδο της μεταποίησης και από μία στους κλάδους της γεωργίας, των μεταφορών, των επικοινωνιών και των κατασκευών. Όσον αφορά στη γεωγραφική προέλευσή τους, 4 προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, 2 από την Ιαπωνία και από μία από Γαλλία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ολλανδία και Σερβία.
Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία αποτέλεσαν τους τρεις μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς άμεσων ξένων επενδύσεων το 2016, συγκεντρώνοντας πάνω από το ήμισυ (51%) των εισροών ΑΞΕ, καταγράφοντας 1.144, 1.063 και 779 επενδύσεις αντίστοιχα. Η Ισπανία ενίσχυσε την τέταρτη θέση της με 308 άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ η Πολωνία, με 256 ΑΞΕ, έγινε η πρώτη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που κατέκτησε μία θέση μεταξύ των πέντε πρώτων επενδυτικών προορισμών.
Από τους τρεις πρώτους προορισμούς, η Γαλλία σημείωσε την υψηλότερη ετήσια αύξηση ως προς τον αριθμό ΑΞΕ (30%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (12%) και τον Ηνωμένο Βασίλειο (7%). Η Γερμανία, με 1.063 επενδύσεις, ενίσχυσε τη θέση της ως ισχυρή αντίπαλος του Ηνωμένου Βασιλείου στη μακρά κυριαρχία του ως ο πλέον κορυφαίος προορισμός ΑΞΕ στην Ευρώπη.
Μεταξύ των κορυφαίων 20 χωρών με βάση τον αριθμό άμεσων ξένων επενδύσεων, η Σουηδία, η Ιταλία και η Τσεχία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση (76%, 62% και 57% αντίστοιχα). Μόνο τρεις χώρες κατέγραψαν μείωση επί του συνόλου των ΑΞΕ το 2016, η Ολλανδία (-5%), το Βέλγιο (- 5%) και η Ελβετία (- 2%).
Όσον αφορά στο εργατικό δυναμικό, η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατέγραψε την ισχυρότερη άνοδο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, με την Ουκρανία και τη Μολδαβία να σημειώνουν ετήσια αύξηση 435% και 220% αντίστοιχα. Η Πολωνία κατέκτησε τη δεύτερη θέση με 22.074 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στην πρώτη θέση βρέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο με 43.165 νέες θέσεις εργασίας από ΑΞΕ.
Το 2016, Η Ρωσία, η Σερβία, η Γαλλία και η Ρουμανία συγκαταλέγονται πλέον, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και τη Γερμανία, μεταξύ των χωρών όπου δημιουργήθηκαν περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας στην κάθε μία άμεση ξένη επένδυση.
πηγή: capital.gr