Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Φιάσκο» με την απεργία στην Ξάνθη

«Φιάσκο» με την απεργία στην Ξάνθη

0

Αποχώρηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την έναρξη της ομιλίας του προέδρου του Ε.Κ. Ξάνθης Α. Μπεμπεκίδη στην απεργιακή εκδήλωση

 

Αυτόνομη πορεία του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης , της ΛΑΕ και του ΣΕΚ – Δεν ξεπέρασε το 12% το ποσοστό απεργίας στον δημόσιο τομέα

 

Σε φιάσκο κατέληξε η απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην Ξάνθη αφού η συμμετοχή στους χώρους δουλειάς ήταν ελάχιστη, η δε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης σχεδόν …ανύπαρκτη αφού μόλις μια …φούχτα συνδικαλιστές  – εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων – παρακολούθησαν τη γνωστή εκδήλωση που καταλήγει με την ανάγνωση του ψηφίσματος από τον πρόεδρο του Ε. Κ. Ξάνθης Άγγελο Μπεμπεκίδη.

 

Αποχώρηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την εμφάνιση Μπεμπεκίδη στο βήμα

«Του έχουν πολλά μαζεμένα» του προέδρου του ΕΚΞ Α. Μπεμπεκίδη τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ όπως φάνηκε από την επιδεικτική αποχώρησή τους μόλις ξεκίνησε την ομιλία του, εκφράζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την απαξίωσή τους. Μιλώντας στο «Ε» ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Ανταμπούφης που ήταν μεταξύ αυτών που αποχώρησαν τόνισε πως ήταν μια κίνηση διαμαρτυρίας που στρέφεται κατά των «συνδικαλιστών που αντί της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που επιδεικνύουν μια αντικυβερνητική αλλά καιροσκοπική στάση διοργανώνοντας κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που υπηρετούν προσωπικούς και κομματικούς τους σκοπούς αντί να προασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων». Πρόσθεσε δεν ότι τεκμήριο αποτελεί το γεγονός ότι στην πρόσφατη συγκρότηση του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ απορρίφθηκε από την ΔΑΚΕ και την ΔΗΣΥ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στο Δ. Σ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης όλες οι παρατάξεις ανάλογα με τα ποσοστά του έλαβαν στις εκλογές του οργάνου όπως είχε εφαρμοστεί παλαιότερα.

Αυτόνομη πορεία του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης , της ΛΑΕ και του ΣΕΚ

Να σημειώσουμε πως στο πρόγραμμα της  συγκέντρωσης περιελάμβανε και πορεία όμως η αποχώρηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από την συγκέντρωση (αν μπορεί να την πει κάποιος έτσι) αλλά και η επιλογή του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης , της ΛΑΕ και του ΣΕΚ να μην συμμετέχουν στη συγκέντρωση αλλά να κάνουν αυτόνομη πορεία στην οποία προσχώρησαν και κάποιοι από την συγκέντρωση απέτρεψαν τελικά την προγραμματισμένη πορεία λόγω μη συμμετοχής.

Α. Μπεμπεκίδης: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας είτε με πολύ είτε με λίγο κόσμο…»

Εμφανώς απογοητευμένος από την συμμετοχή αλλά και των όσων διαδραματίστηκαν ο κ. Μεμπεκίδης δήλωσε στο «Ε»: Δυστυχώς δεν είχαμε πολύ κόσμο. Κάποιοι σύλλογοι ξεκίνησαν πορεία στο κέντρο της πόλης μόνοι τους… δεν ξέρουμε γιατί δεν παραβρέθηκαν στην ομιλία». Σε ερώτησή μας, αν αυτό στρέφεται κατά του ιδίου ως απαξίωση απάντησε: «Όταν προκηρύσσεται μια απεργία δεν μπαίνει σε προσωπικό επίπεδο…», Συμπλήρωσε δε ότι το ζητούμενο για τους εργαζόμενους είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2018 φέρνει 1, 5 δις μέτρα κατά των εργαζομένων: «Από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε ο αγώνας μας που έχει σαν στόχο να ανατρέψει τα μέτρα τα οποία δεν αντέχουμε… και θα το κάνουμε  είτε με πολύ είτε με λίγο κόσμο…».

Κεχαγιά Σαλή: «Η νεολαία έχει φύγει στο εξωτερικό και οι συνταξιούχοι και οι ηλικιωμένοι δεν αντέχουν τους αγώνες!» 

Ο αντιπρόεδρος του Ε. Κ Ξάνθης και πρώην πρόεδρος του σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης κ. Κεχαγιά Σαλή έχει την δική του εξήγηση για την μη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή εκδήλωση: «Ο κόσμος δεν σηκώνεται από τον καναπέ… Έχουν εξαφανιστεί οι νέοι που μπορούν να δώσουν αγώνες …η νεολαία έχει φύγει στο εξωτερικό και οι συνταξιούχοι και οι ηλικιωμένοι δεν αντέχουν τους αγώνες!».

Ειδικότερα για τον κλάδο των Οικοδόμων ο κ. Κεχαγιά ανέφερε: «Οι οικοδόμοι έχουν αφανιστεί, έχουν αλλάξει επάγγελμα, έχουν γίνει εργαζόμενοι στα ναυπηγεία στο εξωτερικό. Πώς να αισιοδοξούμε ότι θ’  αλλάξει η κατάσταση; Τα νούμερα δεν μας το επιτρέπουν… Η κυβέρνηση λέει ότι θα βγούμε τον Αύγουστο από τα μνημόνια και θα έρθει η ανάπτυξη αλλά εγώ λέω ότι τα λέει δίχως και η ίδια να τα πιστεύει»!

ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Χ. Ευστρατίου: «Οι εργαζόμενοι δεν κάνουν απεργία γιατί θέτουν ως προτεραιότητα τον προϋπολογισμό της οικογένειάς τους»

Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου σημείωσε πως: «Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν κάνουν απεργία γιατί θέτουν ως προτεραιότητα τον προϋπολογισμό της οικογένειάς τους ενώ θα πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους και να αγωνιστούμε για όλα αυτά που μας επιβάλλονται. Εκτός των άλλων ένα μεγάλο κακό που έκανε αυτή η κυβέρνηση είναι ότι εξαφάνισε την ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι και αυτό έχει οδηγήσει κάποιους να μην θέλουν να αγωνιστούν για τίποτε».

Ποσοστά συμμετοχής στην απεργία

Η απεργία στην Ξάνθη  σε αριθμούς  στον δημόσιο τομέα κινήθηκε σε 12% στους δασκάλους σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διδασκαλικούς συλλόγου κ. Ντούμο, σε 10, 51% στους υπαλλήλους της Π. Ε. Ξάνθης και σε αντίστοιχα ποσοστά στους δημοτικούς υπαλλήλους του δήμου Ξάνθης και στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έκλεισαν την EVALUE

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Από τα χαράματα οι ταξικές δυνάμεις συμβάλανε στην επιτυχία της Γενικής Απεργίας στην EVALUE. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία όπου χαιρετισμό έκανε ο Βαγγέλης Βακιρτζής, μέλος της  γραμματείας Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ και την κεντρική ομιλία ο Κώστας Βογιατζής, μέλος της  γραμματείας Ξάνθης  του ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ενώ με το τέλος της πορείας οι συγκεντρωμένοι επέστρεψαν στην EVALUE».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…