Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Απόφαση – σοκ του Τελωνείου Ξάνθης για τη ΣΕΚΑΠ

Απόφαση – σοκ του Τελωνείου Ξάνθης για τη ΣΕΚΑΠ

0

Μπλοκάρει τη διανομή των προϊόντων της καπνοβιομηχανίας στην ελληνική αγορά, μετά την επικύρωση του προστίμου των 38 εκ. ευρώ από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής

 

Εξαιρετικά δυσοίωνη τροπή λαμβάνει πλέον η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ καθώς μετά την επιβολή προστίμου ύψους 38,2 εκατομμυρίων ευρώ που επικυρώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, με απόφασή του το Τελωνείο Ξάνθης μπλοκάρει τη διανομή των προϊόντων της καπνοβιομηχανίας στην ελληνική αγορά και μάλιστα σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημίες για την εταιρεία.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται έχει ως εξής: ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας επιτρέπει στις καπνοβιομηχανίες να διανέμουν στην ελληνική αγορά προϊόντα με πίστωση φόρου 28 ημερών. Προς τον σκοπό αυτό, οι καπνοβιομηχανίες έχουν καταθέσει, όπως προβλέπεται, εγγύηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ, η εταιρεία έχει καταθέσει εγγύηση άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το Τελωνείο Ξάνθης, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής που επικύρωσε το πρόστιμο και ενώ η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται αδικαιολόγητα την πίστωση.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η ΣΕΚΑΠ προσπαθεί να διαχειριστεί, τόσο λειτουργικά όσο και δικαστικά, το βαρύ πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ, που της επιβλήθηκε για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν το 2008, δηλαδή πέντε χρόνια πριν εξαγοραστεί από τον όμιλο Σαββίδη.

Η ΣΕΚΑΠ κατέθεσε αίτηση αναστολής των μέτρων στο αρμόδιο δικαστήριο Κομοτηνής και θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της απόφασης του διοικητικού εφετείου Κομοτηνής. Ωστόσο, τυχόν αδυναμία να διακινήσει τα προϊόντα λόγω της συγκεκριμένης απόφασης θα προκαλέσει “ξαφνικό θάνατο” στην ιστορική καπνοβιομηχανία που σήμερα απασχολεί 170 εργαζομένους και οι οποίοι πλέον τελούν σε κατάσταση πλήρους αβεβαιότητας για το εργασιακό τους μέλλον και τις προοπτικές της εταιρείας.

 

*Πηγή: capital.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εβδομάδα πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ

Τι καταβάλλεται έως και τις  24 Σεπτεμβρίου Η έναρξη – την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου …