Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Άλλα 38.000 ευρώ στην ΔΙΑΜΑΑΘ για «επιστημονική παρακολούθηση της πορείας της ανακύκλωσης»

Άλλα 38.000 ευρώ στην ΔΙΑΜΑΑΘ για «επιστημονική παρακολούθηση της πορείας της ανακύκλωσης»

0

Πέρασε κατά πλειοψηφία η τροποποίηση της προγραμματικής από το δημοτικό συμβούλιο

 

Ν. Ανταμπούφης: «Η ΔΙΑΜΑΑΘ λειτουργεί σαν μεσάζοντας. Την πληρώνουμε για έργο που δεν παράγει…». Αντικατάσταση μελών στο Δ.Σ. της ΔΙΑΜΑΑΘ

 

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 38.000 ευρώ πληρώνει ο δήμος Ξάνθης το χρόνο και επί 3 κατά σειρά χρόνια στην ΔΙΑΜΑΑΘ για παρεχόμενο έργο υπό τον γενικό και ασαφή τίτλο: «επιστημονική παρακολούθηση της πορείας της ανακύκλωσης». Επιπλέον πληρώνει και 14 ευρώ / διαχειρίσιμου τόνου ανακυκλώσιμου υλικού, ενώ προσφάτως το Δ.Σ. της ΔΙΑΜΑΑΘ πήρε απόφαση να επιβάλλει και 25 ευρώ τον τόνο για όλους τους δήμους της ΑΜΘ για να καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα από την αποκομιδή απορριμμάτων με την διαφορά ότι δεν εξαιρεί τον δήμο Ξάνθης στον οποίο την αποκομιδή την κάνει η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου και στους άλλους δήμους Αβδήρων – Μύκης – Τοπείρου ο ΣΔΑΝ Ξάνθης.

 

Πέρασε κατά πλειοψηφία η τροποποίηση της προγραμματικής για τα 38.000 ευρώ

Στα «ψιλά» πέρασε από το τελευταίο Δ.Σ. το θέμα της τροποποίησης της προγραμματικής σύμβασης για τα 38.000 ευρώ στην ΔΙΑΜΑΑΘ (19ο θέμα) καθώς είχαν προηγηθεί άλλα επεισόδια. Ωστόσο δεν έλαθε της προσοχής του «μυημένου» επί θεμάτων ανακύκλωσης του κ. Νίκου Ανταμπούφη, ο οποίος ήταν καταπέλτης σ’ ότι αφορά της ΔΙΑΜΑΑΘ αμφισβητώντας ευθέως την αναγκαιότητα της ύπαρξής της, το έργο και τον ρόλο της. Μιλώντας στο «Ε» τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ΔΙΑΜΑΑΘ λειτουργεί σαν μεσάζοντας Την πληρώνουμε για έργο που δεν παράγει. Ιδιαίτερα στον δήμο Ξάνθης ενώ την αποκομιδή την κάνει ο ΣΔΑΝ και η ίδια χρήση του ΧΥΤΑ μεταφέροντας τα απορρίμματα του δήμου Νέστου δεν πληρώνει τέλη χρήσης στον ΣΔΑΝ ενώ ζητά η ίδια τέλη για τα λειτουργικά της έξοδα και το διοικητικό κόστος της λειτουργίας της». Να σημειωθούμε ότι σ’ ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα με την προγραμματική αφορούσε τροποποίηση της σύμβαση; καθώς ο Επίτροπος την απέρριψε με την αιτιολογία ότι αναφέρεται ως προκαταβολή και όχι ως κατ’ αποκοπή το ποσό των 38.000 ευρώ. Τόσο ο κ. Ανταμπούφης όσο και ο κ. Φανουράκης αλλά και ο κ. Τσιακίρογλου καταψήφισαν το θέμα παρότι διαδικαστικό κυρίως γιατί αμφισβητούν το ρόλο και την χρησιμότητα της ΔΙΑΜΑΑΘ. Να σημειώσουμε πως ο κ. Ανταμπούφης άφησε και αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες εξαιτίας της σύνθεσης του Δ.Σ. της ΔΙΑΜΑΑΘ.

Αντικατάσταση μελών στο Δ.Σ. της ΔΙΑΜΑΑΘ

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την παραίτηση του δημάρχου Αβδήρων κ. Τσιτιρίδη, του δημάρχου Ορεστιάδας κ. Μαυρίδη και του δημάρχου Νέστου κ. Τσομπανόπουλου από το Δ.Σ. της ΔΙΑΜΑΑΘ πραγματοποιήθηκε στην γενική συνέλευση τη ς Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου η αντικατάστασή τους από του δημάρχους Κομοτηνής κ. Πετρίδη και Μαρώνειας – Σαπών κ. Μαυρίδη. Πληροφορίες αναφέρουν πως προτάθηκε και στο δήμαρχο Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλο αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.

Αρκετά καλή η πορεία της ανακύκλωσης στον δήμο Ξάνθης

Να σημειώσουμε ότι είναι ο 3ος χρόνος που λειτουργεί η Ανακύκλωση στην Ξάνθη με την λειτουργία του ΚΔΑΥ Ξάνθης, το οποίο έχει αναλάβει ιδιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες από επιστημονικό προσωπικό που ασχολείται με την ανακύκλωση οι αποδόσεις ανακυκλώσιμων υλικών του δήμου Ξάνθης βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα και στον μέσο πανελλαδικό όρο, ανέρχονται δε σε 150 – 180 τόνους ετησίως.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…