Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Υπέρ πατρίδος» 6.500 στρέμματα στο Εράσμιο

«Υπέρ πατρίδος» 6.500 στρέμματα στο Εράσμιο

0

Ανήκαν στην πρώην κοινότητα Ερασμίου και δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο από το 2003! «Κλείνει η προθεσμία στις 8 Δεκεμβρίου και δεν προλαβαίνουν να κάνουν προσφυγή!

 

Κλείνει το Κτηματολόγιο για Άβατο – Εράσμιο –  Μάγγανα. Τι θα τα κάνει το Δημόσιο τα χωράφια στο Εράσμιο;

 

Όποιος πρόλαβε στο Κτηματολόγιο δήλωσε την ακίνητη περιουσία του και την κατοχύρωσε …ειδάλλως από το 2018 είτε θα κληθεί να την διεκδικήσει δικαστικά είτε θα την …αποχαιρετήσει αφού θα θεωρηθεί «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα περιέλθουν στο Δημόσιο!

 

Κλείνει το Κτηματολόγιο για Άβατο – Εράσμιο –  Μάγγανα

Μεταξύ των 111 πόλεων και περιοχών όπου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των  κτηματολογικών γραφείων συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές Αβάτου, Ερασμίου και Μαγγάνων. Ειδικότερα για το Άβατο έχει «κλείσει» η ημερομηνία στην 6/11/2017 για το Εράσμιο «κλείνει» στις 8/12/2017 και για τα Μάγγανα έχει προθεσμία έως τις 5/5/2018. Αυτό σημαίνει ότι για το Άβατο χάθηκε οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής για δήλωση «ορφανών» ακινήτων,  ενώ για την περιοχή του Ερασμίου η προθεσμία κλείνει στις 8 Δεκέμβρη αλλά θεωρείται αμφίβολο αν επαρκεί ο χρόνος για να κατατεθεί μια προσφυγή!

6.500 στρέμματα στο Εράσμιο πάνε υπέρ… Δημοσίου!

Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ερασμίου κ. Αθανάσιος Τερζής πρόκειται για αγροκτήματα συνολικά 6.500 στρέμματα  που είχαν παραχωρηθεί μετά το 1922 στην πρώην Κοινότητα Ερασμίου και δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο από το 2003 που λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο. Αναφορικά με το ποιος ευθύνεται γι αυτό ο κ. Τερζής σημειώνει: « Από αμέλεια και ολιγωρία της πρώην δημοτικής αρχής. Πήραμε απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο να τα διεκδικήσουμε δικαστικά αλλά έχουμε καθυστερήσει καθώς στις αρχές του άλλου μήνα κλείνει το κτηματολόγιο και θα μας τα πάρει το ΥΠΑΑΤ», σημειώνει ο κ. Τερζής.

Δεν προλαβαίνουν να κάνουν προσφυγή

Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Παύλος Καραβέλης ο οποίος μιλώντας στο «Ε» σημείωσε πως μάλλον είναι αργά για την υποβολή προσφυγής καθόσον ο χρόνος μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου είναι ελάχιστος και δεν είναι γνωστό αν θα δοθεί παράταση: «Το πρόβλημα προέκυψε γιατί κατά τη σύνταξη του Κτηματολογίου δεν τα δήλωσε κανένας  και ο αρμόδιος υπάλληλος τα ενέγραψε ως μερίδα του δημοσίου. Για να κατατεθεί προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου απαιτείται πρώτα να γίνει ο εντοπισμός των Κωδικών Αριθμών του Κτηματολογίου, απαιτούνται διάφορα αποσπάσματα εγγράφων από το Κτηματολόγιο για να στοιχειοθετηθεί η προσφυγή και ο χρόνος δεν επαρκεί».

3.300 στρέμματα υπέρ Δημοσίου στο Άβατο και 700 στρέμματα στα Μάγγανα

Με τον ίδιο τρόπο έχουν περιέλθει στο Δημόσιο 3.300 στρέμματα στο Άβατο καθώς το Κτηματολόγιο έκλεισε ενώ στα Μάγγανα είναι 700 στρέμματα τα αδήλωτα αλλά εκεί υπάρχει το περιθώρια των 7 μηνών για να διεκδικηθούν.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραβέλης αυτές οι περιοχές δεν είναι μοναδικές που έχουν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα. Ανάλογα προβλήματα με το Κτηματολόγιο έχουν δημιουργηθεί σε όλη της χώρα και σε αγροτικές περιοχές αλλά και στον  αστικό ιστό. Ανέφερε δε ως παράδειγμα και την Ξάνθη που υπάρχουν χιλιάδες «μπλεξίματα» με τις ιδιοκτησίες σε διαμερίσματα και είτε απεμπλέκονται με δικαστικές αποφάσεις είτε παραμένουν όπως έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο. Το ίδιο διαβεβαίωσε και η προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Ξάνθης κα Τσομπανικολίδου Κυριακή, στο οποίο υπάγονται και τα γραφεία των Μαγγάνων , Ερασμίου και Αβάτου.

Τι θα τα κάνει το Δημόσιο τα χωράφια στο Εράσμιο;

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα τα κάνει όλα αυτά τα χωράφια πολλά από τα οποία είναι χέρσα, το Δημόσιο; Ή γενικότερα τι κάνει τα ακίνητα που «μαζεύει» από κατασχέσεις; Η απάντηση όπως προκύπτει από την πραγματικότητα είναι απολύτως τίποτε! Αν πρόκειται για χωράφια μένουν ακαλλιέργητα αν πρόκειται για ακίνητα ρημάζουν….

Τα 3.000 στρέμματα που μπλοκάρουν τον αναδασμό του Ερασμίου

Στο Εράσμιο όμως δεν έχουν μόνο τα 6.500 στρέμματα από  το Κτηματολόγιο αλλά και άλλα 3.000 στρέμματα που έχουν εγγραφεί στην μερίδα του Δημοσίου και είναι αυτά πού «μπλοκάρουν» τον αναδασμό. Συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί πως εκτάσεις που δηλώθηκαν ως ιδιωτικές στο Κτηματολόγιο ανήκουν άλλες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλες στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου δηλαδή είναι δημόσιες εκτάσεις. Οι ιδιώτες που τις διεκδικούν έχουν προσφύγει δικαστικά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …