Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στηρίζουν την εξαγγελία Τσίπρα για την Σαρία οι Μητροπολίτες της Θράκης

Στηρίζουν την εξαγγελία Τσίπρα για την Σαρία οι Μητροπολίτες της Θράκης

0

Είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου – Έθεσαν το ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών

 

Τι είπαν για τις επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων, την ανεργία και το δημογραφικό πρόβλημα της Θράκης

 

 

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου είχαν την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στην Αθήνα, οι Μητροποίτες της Θράκης και συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνός, Αλεξανδρουπόλεως καί Τραϊανουπόλεως κ. Άνθιμος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.

Έθεσαν το ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Ξάνθης στην συνάντηση που έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα συζητήθηκαν τόσο θέματα εθνικής σημασίας όσο και αμέσου ενδιαφέροντος για την Θράκη. Κατά την έναρξη της συζήτησης έγινε αναφορά στον πρόσφατο Αναπτυξιακό συνέδριο της περιφέρειάς μας και ο υπουργός συνεχάρη τούς Μητροπολίτες για την κοινή δήλωσή τους όσο και για την παρουσία τους παρόντος του Πρωθυπουργού. Κατά τη συνάντηση οι τέσσερεις Επίσκοποι μετέφεραν στον υπουργό τις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών αναφορικά με το μάθημα των θρησκευτικών και τον τρόπο διδασκαλίας του στα σχολεία της χώρας μας και ὁ κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι η διδασκαλία εφαρμόζεται πιλοτικά για τό τρέχον σχολικό έτος. Είπε επίσης ότι στους εκπαιδευτικούς δίδεται ἡ ευχέρεια για μεγαλύτερη εμβάθυνση και έμφαση στην Ορθόδοξη πίστη και παράδοση, ενώ στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς έπειτα από τις παρατηρήσεις των διδασκόντων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας το περιεχόμενο του μαθήματος θα επανεξεταστεί. Οι Μητροπολίτες υπενθύμισαν στον κ. υπουργό την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος του Ιουνίου να παραμείνει το μάθημα υποχρεωτικό, να μη μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας του και το μάθημα να έχει ορθόδοξο προσανατολισμό.

Υπέρ της Σαρία όχι ως υποχρέωση αλλά ως ελεύθερη επιλογή τάχθηκαν οι Μητροπολίτες της Θράκης

Για το θέμα της Σαρία, του Μουσουλμανικού Ἱεροδικαίου και των δικαστικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή, μεταφέρθηκε στον κ. Γαβρόγλου η κοινή θέση για την διατήρησή της όχι ως υποχρέωση αλλά ως ελεύθερη επιλογή, διατηρώντας από την μία την δικαιοδοσία του εκάστοτε Μουφτή αλλά και εξασφαλίζοντας την δυνατότητα προσφυγής των Μουσουλμάνων στα αρμόδια δικαστικά όργανα, ώστε να ελέγχονται και τυχόν παραβιάσεις του Συντάγματος.

Για τις επισκέψεις τούρκων αξιωματούχων και το δημογραφικό πρόβλημα της Θράκης

Σχετικά με την κοινή δήλωση των Μητροπολιτών ειπώθηκε ότι στην Θράκη ο κάθε ένας είναι ευπρόσδεκτος με την υποχρέωση να τηρούνται οι προϋποθέσεις της φιλοξενίας, οι νόμοι του Κράτους και οι Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις. Τέλος, οι Μητροπολίτες μετέφεραν στον κ. υπουργό την αγωνία και έντονη ανησυχία τους για τις αρνητικές διαστάσεις πού ήδη έχει λάβει το δημογραφικό πρόβλημα σε ολόκληρη την Θράκη καθώς και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα υψηλότερα της χώρας, τα οποία καταγράφονται στην περιοχή μας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …