Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στην «τσιμπίδα» της Εφορίας και οι «ξενοδόχοι» της Airbnb

Στην «τσιμπίδα» της Εφορίας και οι «ξενοδόχοι» της Airbnb

0

Υπογράφηκε απόφαση από την ΑΑΔΕ με την διαδικασία δήλωσης των αδήλωτων εισοδημάτων από μισθώματα. Αρκετοί οικοδεσπότες στην Ξάνθη – Νοικιάζουν σπίτια και διαμερίσματα στην Π. Πόλη και στο κέντρο

Η Airbnb ζητά έγκυρη νομική αίτηση για να δώσει τα προσωπικά δεδομένα των οικοδεσποτών της στην Εφορία. 770.000 επισκέπτες στα ελληνικά σπίτια μέσω Airbnb το 2016

 

Η «τσιμπίδα» της Εφορίας επιχειρεί να πιάσει και τους οικοδεσπότες που συνεργάζονται με την Airbnb και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας διαμοιρασμού και μίσθωσης κατοικιών Ειδικότερα ανακοινώθηκε ότι υπεγράφη από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γ. Πιτσιλή η απόφαση για τη διαδικασία δήλωσης των εισοδημάτων από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών όπως προβλέπεται από την φορολογική νομοθεσία. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι για τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων έχει αναπτυχθεί συνεργασία της Α.Α.Δ.Ε. με τις ψηφιακές πλατφόρμες, που μεσολαβούν στη βραχυχρόνια μίσθωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει αλληλογραφία με τις ψηφιακές πλατφόρμες προκειμένου να λαμβάνει τα στοιχεία μισθώσεων και να μπορεί να εντοπίσει ιδιοκτήτες που δεν δηλώνουν το σχετικό εισόδημα. Η απόφαση που υπεγράφη προβλέπει όλη τη διαδικασία για τη δήλωση των μισθωμάτων τα οποία θα φορολογούνται όπως το εισόδημα από ενοίκια με συντελεστή από 15 – 45%.

Η Airbnb ζητά έγκυρη νομική αίτηση για να δώσει τα προσωπικά δεδομένα των οικοδεσποτών της στην Εφορία

Απ’ την πλευρά της η Airbnb απαντά με ανακοίνωση της ότι :”Οι οικοδεσπότες στην Airbnb θέλουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην εφορία και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το απόρρητό τους” και διευκρινίζει πως “τα προσωπικά δεδομένα μοιράζονται μόνο μέσω έγκυρης νομικής αίτησης. Τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε πολύ καλή συνεργασία στην Ελλάδα και με τη συνεργασία μπορούμε να συμβάλουμε στην τόνωση των οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους, να δημιουργήσουμε νέα φορολογικά έσοδα και να βοηθήσουμε στην εξάπλωση των τουριστικών παροχών στην κοινωνία”.

770.000 επισκέπτες στα ελληνικά σπίτια μέσω Airbnb το 2016

Να σημειώσουμε πως Airbnb είναι ιστοσελίδα καταχώρισης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2008 και έχει βάση το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που φέρνει σε επικοινωνία τον οικοδεσπότη με τον πελάτη, ενώ είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη για την διεκπεραίωση της διαδικασίας της κράτησης. Η συναλλαγή, κατά την οποία ο επισκέπτης πληρώνει το εκάστοτε ποσό με πιστωτική ή άλλη κάρτα, γίνεται μέσω της πλατφόρμας. Ο οικοδεσπότης παραλαμβάνει το ποσό μόλις 24 ώρες μετά την άφιξη του φιλοξενούμενού του, έτσι ώστε να είναι σίγουρος ότι ο τελευταίος παρέλαβε το κατάλυμα, όπως συμφωνήθηκε. Τα έσοδα της εταιρίας προέρχονται από το ποσοστό που κρατάει εκείνη από κάθε κράτηση που γίνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Airbnb για την Ελλάδα, το 2016, οι οικοδεσπότες σε όλη την Ελλάδα καλωσόρισαν πάνω από 770.000 επισκέπτες στα σπίτια τους, με την τυπική λίστα να μοιράζεται για λιγότερο από τρεις ημέρες το μήνα και ο τυπικός οικοδεσπότης να κερδίζει 2.800 ευρώ το χρόνο. Όπως δε υποστηρίζει «συμβάλλει στην ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουρισμού στην Ελλάδα, δημιουργεί νέες οικονομικές δραστηριότητες, επεκτείνει τα οφέλη σε περισσότερες οικογένειες και κοινότητες και υποστηρίζει τους κατοίκους που μοιράζονται τα σπίτια τους».

Αρκετοί οικοδεσπότες στην Ξάνθη – Νοικιάζουν σπίτια και διαμερίσματα στην Π. Πόλη και στο κέντρο

Στην Ξάνθη είναι αρκετοί «οικοδεσπότες» που συνεργάζονται με την Airbnb και μέσω αυτής νοικιάζουν τα σπίτια τους για να έχουν ένα εισόδημα. Ένα παράδειγμα είναι το ανακαινισμένο αρχοντικό Καραμπέτση στην Π./ Πόλη που είναι μέσα στη λίστα της Airbnb όπως και άλλα μικρά και μεγάλα διαμερίσματα στην Π. Πόλη, στο κέντρο καθώς και στους άλλους δήμου όπως μια βίλα στην Διομήδεια. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…