Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πρόβα χειμώνα με βροχή στην Ξάνθη

Πρόβα χειμώνα με βροχή στην Ξάνθη

0
vroxi xanthi

Καταιγίδες και κεραυνοί στα πεδινά – Χιόνι ψηλά στα βουνά. Δεν έφερε η βροχή προβλήματα – Έλεγχος στα φρεάτια στην πόλη

 

Κατολισθήσεις στο δρόμο του Ωραίου Ισχυρός κεραυνός στην Μάνδρα του Δήμου Αβδήρων Έχουν αλάτι αλλά όχι αλατιέρα στον Τόπειρο – Περιμένουν αλατιέρα από τον ΤΑΡ. Έχουμε μπαζωμένα ρέματα στην Ξάνθη;

 

Πρεμιέρα έκανε ο χειμώνας και στην Ξάνθη με ισχυρές καταιγίδες στα πεδινά του νομού και στην πόλη και χιόνι σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων.

 

Καταιγίδες και κεραυνοί στα πεδινά – Χιόνι ψηλά στα βουνά

Τα φαινόμενα κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής ξημερώματα Δευτέρας οπότε και είχαμε έντονη βροχόπτωση στην πόλη με συνοδεία δυνατών αστραπόβροντων ενώ έπεσαν και πολλοί κεραυνοί. Το ίδιο συνέβη στους δήμους Αβδήρων, Τοπείρου και Μύκης. Μόνο το Δασικό χωριό της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης και ο Λειβαδίτης ξύπνησαν στα λευκά με το χιόνι να φτάνει στους 5 – 6 πόντους και η Θερμοκρασία κοντά στο μηδέν. Παρόμοιο ήταν το σκηνικό σ’ όλη τη Θράκη αλλά τα φαινόμενα γενικά ήταν ήπια και απλά, ήταν μια πρόγευση από χειμώνα και σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνονται με την κακοκαιρία που έπληξε άλλες περιοχές της χώρας με αποκορύφωμα την τραγωδία της Δ. Αττικής .

Δεν έφερε η βροχή προβλήματα στην Ξάνθη – Έλεγχος στα φρεάτια στην πόλη

Στην πόλη της Ξάνθης όπως μας πληροφόρησε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτης Ταρενίδης δεν υπήρξαν προβλήματα ούτε στην πόλη και τους γύρω οικισμούς ούτε στην Δημοτική Ενότητα της Σταυρούπολης όπως διαβεβαιώνει και ο αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος. Ο κ. Ταρενίδης σε συνεργασία με το πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ κ. Σδρέβανο και το Τμήμα Καθαριότητας – όπως μας είπε ο κ. Ταρενίδης -έκαναν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας έλεγχο στα φρεάτια και εντοπίστηκαν αυτά που χρειάζονται καθαρισμό από πεσμένα φύλλα και στην συνέχεια θα σταλεί συνεργείο Καθαρισμού. Από τη ν Πυροσβεστική μας διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν καμιά κλήση για άντληση νερών – γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπήρξαν προβλήματα πλημμύρας και πως μόνο την ημέρα της Κυριακής δέχτηκαν κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ λόγω των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος από την ΔΕΗ. Καμιά αναφορά για πρόβλημα σ’ όλο το νομό δεν υπήρξε στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Π. Ε. Ξάνθης όπως μας αναφέρει ο προϊστάμενος Γιώργος Καφούτης.

Κατολισθήσεις στο δρόμο του Ωραίου

Στο δήμο Μύκης οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις στο δρόμο προς το Ωραίο, όπως μας αναφέρει ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για την Πολιτική Προστασία κ. Κιούρτ Εμβέρ. Είναι ένα πρόβλημα που δημιουργείται κάθε φορά που έχει ισχυρή βροχόπτωση. Άμεσα κινήθηκε μηχάνημα του δήμου για τον καθαρισμό του δρόμου.

Ισχυροί κεραυνοί στην Μάνδρα του Δήμου Αβδήρων

Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν και τον δήμο Αβδήρων αλλά περισσότερο …κρότο έκανε ο πολύ δυνατός κεραυνός που έπεσε στην περιοχή της Μάνδρας. Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας κ. Απόστολος Ελευθεριάδης είναι πιθανό να έχει προξενήσει βλάβη σε κάποιους λαμπτήρες του δικτύου ωστόσο αυτές συνεργείο του δήμου θα τις αντικαταστήσει όταν τις καταγράψει. Ο κ. Ελευθεριάδης σημείωσε επίσης πως από το πρωί της Δευτέρας έχουν ελεγχθεί τα κανάλια της Διομήδεια και του Κουτσού για τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα ωστόσο – όπως είπε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το απέδωσε δε στο γεγονός ότι είναι η πρώτη δυνατή βροχή του φετινού χειμώνα και πως η γη δεν έχει …»χορτάσει νερό¨, πως είπε χαρακτηριστικά.

Έχουν αλάτι αλλά όχι αλατιέρα στον Τόπειρο – Περιμένουν αλατιέρα από τον ΤΑΡ

Χωρίς προβλήματα η πρώτη μπόρα και στον δήμο Τοπείρου. « Όλα υπό έλεγχο», ανέφερε ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Θανάσης Λουκμακιάς που διενήργησε έναν έλεγχο στην περιοχή χωρίς ωστόσο να δει ή να του γίνει αναφορά για προβλήματα. ‘Είμαστε σε ετοιμότητα για τον χειμώνα και έχουμε προμηθευτεί αλάτι αλλά δεν έχουμε αλατιέρα και περιμένουμε αυτή που θα μας προμηθεύσει ο TAP», επεσήμανε ο κ. Λουκμακιάς.

Έχουμε μπαζωμένα ρέματα στην Ξάνθη;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και τίθεται με αφορμή την τραγωδία της Δ. Αττικής. Μια πρώτη απάντηση είναι ότι η Ξάνθη δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα που επικρατεί σ’ όλη τη χώρα. Χωρίς επισταμένη έρευνα για το θέμα αναφέρουμε τα πιο γνωστά ρέματα που έγιναν χωράφια και είναι αυτά τα δύο στα Κιμμέρια όπου έχουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα όταν έχουμε έντονες παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Μέσα στην πόλη της Ξάνθης έχουμε το ρέμα της οδού Μεγάλου Ρέματος το οποίο όμως με έργα που έγιναν έχει διοχετευτεί σε υπόγειο αγωγό όπως και στην περιοχή της Περικλέους γι αυτό και δεν έχουμε προβλήματα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …