Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Προτεραιότητα στο αρδευτικό της Ξάνθης από τους ΑΝΕΛ

Προτεραιότητα στο αρδευτικό της Ξάνθης από τους ΑΝΕΛ

0

Τις προτάσεις τους εν’ όψει του αναπτυξιακού συνεδρίου της ΑΜΘ παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος Π. Σγουρίδης σε συνέντευξη Τύπου

 Μπασμάς Π.ΟΠ και extreme τουρισμός αλλά και δημόσια σχολεία σ’ όλη την ΑΜΘ. Σχέδιο μείωσης φόρων μετά τον Αύγουστο του 2018 αποκάλυψε ο Π. Σγουρίδης

 Με την πολιτική τοποθέτηση ότι οι ΑΝΕΛ δεν είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ισότιμος κυβερνητικός εταίρος και το «αναγκαίο καλό» για την διακυβέρνηση της χώρας, ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, παραχώρησε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Κυριακής 12 Νοεμβρίου σε ξενοδοχείο της πόλης. Πλαισιωμένος από το κλιμάκιο των ΑΝ.ΕΛ που απαρτίζονταν οι κ. Ανδρέας Καραγιώργης οργανωτικός Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Κώστας Κίγκας γραμματέας οργανωτικού περιφερειακών οργανώσεων, Χρύσα Ούτση, μέλος της εκτελεστικής και πολιτικής ευθύνης ΑΜΘ και Μαρτίνα Δεκαρίστου, συντονίστρια της τοπικής οργάνωσης των ΑΝΕΛ στην Ξάνθη και παρουσία των πολιτευτών Διαμαντή Σκουλαρίκη, Ιρφάν Μεχμέτ Αλή και στελεχών, ο κ. Σγουρίδης παρουσίασε ένα πακέτο προτάσεων (135 σελίδων) που αποτελούν το σχέδιο των ΑΝΕΛ για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Περιφέρεια ΑΜΘ και κατατέθηκαν όπως και των άλλων φορέων στο αναπτυξιακό συνέδριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιφέρειά μας χθες και σήμερα. Όπως ανέφερε ο κ. Σγουρίδης οι ΑΝΕΛ κατέθεσαν αντίστοιχα σχέδια σε συνέδρια που προηγήθηκαν σε άλλες περιφέρειες, επειδή θεωρούν όπως και η κυβέρνηση ότι είναι πολύ βασικό όταν βγει η χώρα από την Επιτροπεία των Αύγουστο του 2018 να είναι έτοιμες για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην παραγωγή και γι αυτό τα συνέδρια έχουν κεντρικό στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση.

 Στην ατζέντα των ΑΝΕΛ η μειονοτική εκπαίδευση με δημόσια σχολεία σ’ όλη την ΑΜΘ

Ψηλά στην ατζέντα των ΑΝΕΛ η σιδηροδρομική Εγνατία, η ανάπτυξη των λιμανιών Αλεξανδρούπολης , Καβάλας και σ’ ότι αφορά την μειονοτική εκπαίδευση σημείωσε “η επιθυμία μας είναι να υπάρχει ισότητα των πολιτών σε όλη την Περιφέρεια και προτείνουμε να υπάρχουν δημόσια σχολεία σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ και να είναι επιλογή της κάθε οικογένειας πού θα στείλει το δικό της παιδί”.

 Οι προτάσεις των ΑΝΕΛ για την Ξάνθη: Αρδευτικό, μπασμάς Π.ΟΠ και extreme τουρισμός

Για την Ξάνθη οι ΑΝΕΛ προτείνουν την άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης από τον Νέστο, την πιστοποίηση του καπνού τύπου μπασμά σε Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Ξάνθη με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων όπως moto cross στα μονοπάτια της ορεινής ζώνης και canoe kayak στο Νέστο. Επίσης όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο σκεπτικό του σχεδίου: «η λογική στην οποία στήσαμε την πρόταση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας αυτής είναι το μειονέκτημα του μικρού καλοκαιριού που έχει η ΑΜΘ, να το κάνουμε πλεονέκτημα, δηλαδή να έχουμε ένα μεγαλύτερο χρόνο, μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού, για τουρισμό υψηλού βαλαντίου στην περιοχή. Τον θρησκευτικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό, τον ιατρικό τουρισμό, τον περιπατητικό τουρισμό, τον extreme τουρισμό. Μέσα από τέτοιες ιδιαίτερες προτάσεις μπορούμε να αυξήσουμε τον χρόνο τουρισμού στην περιοχή και να αυξήσουμε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της περιοχής».

 Γεωθερμία – Ραμσάρ –agrologistics και ΦτΑ

Η αξιοποίηση της γεωθερμίας όχι μόνο με θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις αλλά και τηλεθέρμανση βρίσκονται επίσης στην ατζέντα της λίστας και σε επίπεδο υποδομών και δημιουργία η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου στο λιμάνι της Καβάλας, μέσω Τοξοτών, η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου μέσω Μπουργκάς. Παράλληλα και σ’ ότι αφορά τον αγροτοδιατροφικό τομέα η δημιουργία agrologistics δηλαδή αγροτικές επιχειρήσεις που δεν θα είναι καθαρά από αγρότες αλλά από κατοίκους της υπαίθρου είτε με την γη τους, είτε με κεφάλαια, είτε με μηχανήματα καθώς επίσης και με την τυποποίηση της μεσογειακής κουζίνας αντίστοιχα όπως η ιταλική κουζίνα. Ο κ. Σγουρίδης επίσης ανέφερε πως η ΑΜΘ είναι ένας ευλογημένος τόπος με σπάνια βιοποικιλότητα και πλήθος βιοτόπων και πως αυτό που χρειάζεται η τουριστική αξιοποίησή τους με ήπιες μορφές δραστηριότητας στις ζώνες προστασίας Ραμσάρ, ενώ απαντώντας για το τι μέλλει γενέσθαι για την έκταση της πρώην Φωνής της Αμερικής που παραμένει αναξιοποίητη ο κ. Σγουρίδης είπε πως από την στιγμή που την έχει πάρει το ΤΑΙΠΕΔ είναι προς πώληση.

 Σχέδιο μείωσης φόρων μετά τον Αύγουστο του 2018 αποκάλυψε ο Π. Σγουρίδης

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την υπερφορολόγηση ως αντικίνητρο για τις επενδύσεις ο κ. Σγουρίδης απάντησε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο μείωσης των φόρων μετά τον Αύγουστο του 2018 οπότε η χώρα θα βγει από τα μνημόνια, τονίζοντας πως βασικός στόχος της προσπάθειας είναι η αύξηση του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος της χώρας μας. Κατέληξε λέγοντας :«Με την πρότασή μας δεν θεωρούμε ότι ανακαλύψαμε εμείς τον τροχό. Το ιδιαίτερο της πρότασής μας είναι ότι αξιοποιεί όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ισάξια, συμπληρωματικά και παραπληρωματικά»

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…