Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

0

Μια από τα ίδια
Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση ήταν «Όλα στο φως».  Τώρα όμως που γίνεται προσπάθεια να βγουν όλα στο φως για την εμπλοκή Καμμένου – και όχι μόνον- στην υπόθεση με την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, απειλούν με συλλήψεις και φυλακίσεις! Άρα, εύκολα τα λόγια για τους άλλους, δύσκολα όταν αφορούν εμάς.
Γνωστό το παιγνίδι. Λόγια πολλά και μεγάλα όσο είναι στην αντιπολίτευση, έργα ελάχιστα έως μηδενικά όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση. Από την παθογένεια αυτή δεν μπόρεσε να ξεφύγει και ο ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι έχουμε μία από τα ίδια στην χειρότερη εκδοχή.
Γ.Δ.


Αστυνομική επιφυλακή
Σάββατο βράδυ και όσοι Ξανθιώτες επισκέφτηκαν το Ίδρυμα στην οδό Καπνεργατών για την παρακολούθηση της παρουσίασης του βιβλίου του Χρίστου Μιχαλόπουλου, θα παρατήρησαν κάτι που δεν το έχουν ξαναδεί.
Υπήρχε διακριτική παρουσία αστυνομικών με πολιτικά απ’ έξω οι οποίοι βρίσκονταν εκεί για την πιθανότητα παρουσίας φοιτητών που θα διαμαρτύρονταν για την παρουσία του εισηγητή κ. Συρίγου, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου.
Τελικά δεν συνέβη απολύτως τίποτε,  όλα εξελίχθηκαν ομαλά, έγινε η παρουσίαση, μίλησε ο Συρίγος και βέβαια λίγοι κατάλαβαν την αστυνομική επιφυλακή.
Γ.Δ.


Πρωτοβουλία δήμου Μύκης
Πρωτοπορεί ο δήμος Μύκης. Και το κάνει με έργο κι όχι με λόγια. Και προνοεί για να προλάβει τον χιονιά που θα έρθει.  Τι κάνει; Προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάθεση του εκχιονιστικού έργου στα όρια του δήμου σε ιδιώτη. Έτσι, αντί να τρέχει να ψάχνει (και να παρακαλά) τις δημόσιες υπηρεσίες, θα έχει όλη τη χειμερινή περίοδο δικό του (μισθωμένο)  οδηγό και μηχάνημα και θα το χρησιμοποιεί όπου και όταν το χρειάζεται.
Είναι μια αρχή, την χαιρετίζουμε κι ελπίζουμε να επεκταθεί και προς άλλους τομείς της αυτοδιοίκησης.
Γ.Δ.


Πιάτσα ταξί της εποχής, στην Κεντρική Πλατεία το 1935
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Δωρεάν προβολή
Λοιπόν, τα πράγματα έχουν ως εξής: Η μεγαλύτερη φίρμα των δημοτικών πραγμάτων στην Ξάνθη εδώ και καιρό είναι ο Μανώλης Φανουράκης. Καθημερινά σχεδόν βρίσκεται στο επίκεντρο του «ενδιαφέροντος» από κάποιους που νομίζουν ότι του ασκούν αρνητική δημοσιότητα.Ε, λοιπόν, και η αρνητική, δημοσιότητα είναι.  Κι έτσι, κι όσοι δεν είχαν ακούσει για το Φανουράκη, τον έμαθαν. Γι’αυτό επιμένουμε, καλό του κάνουν κι όχι κακό. Θα πρέπει ο Φανουράκης τους παλιούς του αυτούς φίλους να τους ευχαριστήσει δημόσια. Όσο για την δημοτική πλειοψηφία στο δήμο Ξάνθης (όση απέμεινε τελικά), θα πρέπει οπωσδήποτε ν’αντιληφθεί πως με τέτοια τερτίπια παλαιάς κοπής, δημοτική πολιτική δεν μπορείς να κάνεις, κυρίως μέσω τρίτων.
Γ.Δ.


Τραγέλαφος δημοτικός
Συναίσθημα χωρίς ίχνος συναισθήματος. Αποκάλυψη. Έγινε με την μείωση των τελών του Δήμου Ξάνθης. Όμως υπάρχει μία αλήθεια που διαφοροποιεί το δήθεν συναίσθημα της δημοτικής αρχής για τις διάφορες κοινωνικές τάξεις που συμπεριλαμβάνονται στις μειώσεις.
Ε, λοιπόν, ας είμαστε ειλικρινείς. Η μείωση δεν έγινε για λόγους κοινωνικής στήριξης, αλλά ως προσπάθεια δημοτικού παιγνιδιού εκ μέρους του δημάρχου για να εκθέσει την αντιπολίτευση! Η οποία λογικά πράττοντας, είχε προτείνει μείωση 15%. Κάνοντας ρελάνς ο Δημαρχόπουλος κατέβασε τη μείωση στο 50%!
Κι έτσι, με τα χρήματα των Ξανθιωτών έγινε η «φιγούρα» προσωρινά, διότι του χρόνου, να το θυμηθείτε, θα υπάρξουν αυξήσεις. Διότι με τη μείωση στο 50%  των διαφόρων τελών, ουσιαστικά οι υπηρεσίες προσφέρονται σχεδόν δωρεάν.  Όντας δε ανταποδοτικές, ο δήμος δεν θα μπορεί ν’ ανταποκριθεί σ’ αυτές με ποιότητα. Έτσι, χωρίς ίχνος συναισθήματος πάρθηκε μια απόφαση τραγέλαφος.
Γ.Δ.


Κοινή παραδοχή
Η συζήτηση της γνωστής παρέας σ’ ένα από τα στέκια καφέ πέριξ της πλατείας. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι με πρόβλημα απασχόλησης των παιδιών τους που ψάχνουν για κάποια δουλειά. Δουλειά να’ναι και ό,τι να’ ναι. Οι προβληματισμοί τους πολλοί και μεγάλοι, τα χρόνια περνούν, η ανεργία στα ύψη, προοπτικές σχεδόν μηδενικές ήταν το συμπέρασμά τους.
Στο κλείσιμο της συζήτησης τον λόγο πήρε ο συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος τόνισε πως ούτε μια θέση νέας εργασίας δεν δημιουργήθηκε στο νομό στον δευτερογενή τομέα. Κι αυτό, συνέχισε, διότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία νέα επένδυση στο νομό. Και χωρίς επενδύσεις μείωση της ανεργίας δεν πρόκειται να γίνει. Κι όλοι συμφώνησαν βέβαια…
Γ.Δ.


Οι «αθώοι» Κροάτες και Βόσνιοι
Η απονομή δικαιοσύνης είναι ιερό πράγμα και ο γράφων αποδίδει τον προσήκοντα σεβασμό στους ανθρώπους –δικαστές που την υπηρετούν. Υπάρχει μια ένσταση: η απονομή της δικαιοσύνης να μην εξυπηρετεί σκοπιμότητες.  Διότι προφανείς σκοπιμότητες υπηρέτησε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τις σφαγές της Σρεμπρένιτσα και την καταδίκη του Ράτκο Μλάντιτς, Σέρβου στρατιωτικού.
Κι ενώ οι δίκες και καταδίκες των Σέρβων πραγματοποιήθηκαν, το Δικαστήριο καθυστερεί να δικάσει τους Κροάτες και Βόσνιους που δολοφόνησαν Σέρβους. Άρα, η σκόπιμη αυτή καθυστέρηση διεξαγωγής της δίκης αποδεικνύει πως εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κι αυτή η αντιμετώπιση ακυρώνει την όποια «ανεξαρτησία» του Διεθνούς  Δικαστηρίου.  Το ίδιο ακύρωσε την αξιοπιστία του τιμωρώντας τους μεν και με την καθυστέρηση και μη σύλληψη των Κροατών, ουσιαστικά τους απαλλάσσει από τα εγκλήματά τους. Οι μεν ήσαν άνθρωποι και οι άλλοι, οι Σέρβοι τι ήταν; Στο παιγνίδι των μεγάλων δυνάμεων, για άλλη μια φορά την πληρώνουν οι ηττημένοι…
Γ.Δ.


Το κοινωνικό μέρισμα και οι αδικίες
Η χώρα ζει στον ρυθμό των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα. Η κυβέρνηση επιχειρεί μια αναδιανομή πλούτου μοιράζοντας ένα μέρος των φόρων που εισέπραξε από τις «εύπορες» τάξεις και δημιούργησαν το πλεόνασμα στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Τώρα κατά πόσο θεωρείται εύπορος κάποιος με 9.000 ευρώ εισόδημα που είναι το αφορολόγητο ώστε να μπορεί να συμμετέχει στην κοινωνική Αλληλεγγύη της κυβέρνησης,  είναι ένα ερώτημα. Να σημειώσουμε μόνο ότι η Κύπρος έχει το αφορολόγητο τα 19.000 ευρώ! Αλλά και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πάλι υπάρχουν αδικίες καθώς αν ένας άνεργος είναι φιλοξενούμενος στο σπίτι των γονιών του δεν δικαιούται κοινωνικό μέρισμα. Μόνο σε μια περίπτωση το παίρνει αν δηλαδή το εισόδημα των γονιών του είναι μέσα στα εισοδηματικά κριτήρια.
Αυτό είναι άδικο για τα παιδιά που είναι άνεργα και φιλοξενούνται στους γονείς τους  αλλά μάλλον έχουν κάνει τον σχεδιασμό διανομής στο …πόδι!
Μ.Ξ.


Δίνει μάχη για την ζωή της…
Κρίσιμη είναι η κατάσταση της 78χρονης γυναίκας που δέχτηκε άγρια επίθεση από 3 λυκόσκυλα όταν αυτή εισήλθε για αδιευκρίνιστους λόγους σε επιχείρηση οικοδομικών υλικών το απόγευμα της Πέμπτης. Η ηλικιωμένη έχει πολλαπλά σε πρόσωπο και σώμα τραύματα και συνεχίζει να νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Ξάνθης, δίνοντας μάχη για την ζωή της. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ιδιόκτητης της μάντρας που έχει υψηλή περίφραξη δεν αντιλήφθηκε ότι είχε μπει η ηλικιωμένη μέσα και επειδή ήταν η ώρα να φύγει απελευθέρωσε τα σκυλιά που είναι οι φύλακες της επιχείρησης όπως κάνει κάθε φορά. Τώρα τι ζητούσε η γυναίκα εκεί; Ίσως μια εξήγηση να είναι ότι πάσχει από άνοια όπως αναφέραμε σε σχετικό ρεπορτάζ.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…