Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

0

Τρεις συνδυασμοί στις εκλογές του ΕΒΕ
Δεκτή έγινε τελικά η ένσταση του συνδυασμού της ΠΑΣΕΒΕ κι έτσι στις εκλογές του Επιμελητηρίου Ξάνθης θα συμμετέχουν τρεις συνδυασμοί.
Θυμίζουμε ότι το θέμα που είχε προκύψει αφορούσε τη δυνατότητα του επικεφαλής Βαγγέλη Βακιρτζή να συμμετέχει στις εκλογές, διότι άλλαξε τη νομική μορφή της επιχείρησης, μέσω της οποίας ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα. Προφανώς κρίθηκε ότι το θέμα είναι τυπικό και διαδικαστικό, αφού στην ουσία ο Βαγγέλης Βακιρτζής έχει όλα τα ουσιαστικά προσόντα για να συμμετέχει στις εκλογές.
Ε.Δ.


Απουσίες
Το είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας. Τόνισε λοιπόν πως «οι υποδομές είναι το κλειδί για την ανάπτυξη». Συμφωνούμε κι εμείς με τον πρωθυπουργό, αλλά έχουμε κάποιες απορίες. Όπως κανένα έργο υποδομής δεν ακούσαμε για το νομό μας εκτός αυτό του πρώτου τμήματος του κάθετου άξονα «Ξάνθη- Εχίνος-Σύνορα Βουλγαρίας» που θα δημοπρατηθεί. Έτερον ουδέν. Άρα, άλλο έργο υποδομής δεν υπάρχει.
Από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας, Ροδόπη, Δράμα και Ξάνθη, έμειναν χωρίς έργα. Το μερίδιο το μεγάλο το πήραν Έβρος και Καβάλα. Ήμασταν ως νομοί Ξάνθη και Ροδόπη τελευταίοι, μένουμε πάλι ουραγοί δυστυχώς.
Κι από την άλλη, έχουμε τους  «άρχοντές μας» να απουσιάζουν από το Συνέδριο αα να μην τους αφορούσε, σα να μην τους ενδιέφερε η ανάπτυξη και η πρόοδος του τόπου τους…
Γ.Δ.


Νίκη Γεννηματά
Νέα αρχηγός του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ή της Σοσιαλδημοκρατίας ή όπως θα ονομαστεί, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής είναι η Φώφη Γεννηματά.
Πέρα όμως από την καθαρή επικράτηση Γεννηματά, εκείνο που αξίζει για άλλη μια φορά να επισημανθεί είναι η συμμετοχή των πολιτών που προσήλθαν και ψήφισαν και ανέβασαν τον αριθμό στο πολύ υψηλό εκατόν πενήντα έξι χιλιάδων ατόμων.
Το γεγονός αυτό στέλνει μηνύματα και δημιουργεί μια αισιόδοξη εικόνα για το μέλλον της μεγάλης Κεντρώας παράταξης που ξεκινάει μια νέα πολιτική διαδρομή, ενωμένη και δυνατή.
Γ.Δ.


Λούστροι στην Κεντρική πλατεία Ξάνθης το 1941 (Γερμανική κατοχή)
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

 

Ήρεμες εκλογές
Θα διαψευστούν όσοι ανέμεναν ότι η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του Επιμελητηρίου θα διεξαχθεί σε μη ήρεμο κλίμα. Οι δηλώσεις Μωραΐτη και Μαυρίδη διαψεύδουν τις Κασσάνδρες. Όλα είναι ήρεμα κι έτσι θα συνεχίσουν τις λίγες ημέρες που απομένουν.
Εξάλλου ο Γιάννης Μαυρίδης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του νωρίς. Τόνισε την ανάγκη συναίνεσης και συναντίληψης μπροστά στα σοβαρά θέματα του σύγχρονου Επιχειρείν.
Εξάλλου αυτό το ήπιο και πολιτισμένο κλίμα, σηματοδοτεί μια κοινή αντίληψη που με ικανοποίηση διαπιστώνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες. Επιμέρους διαφορές σε κάποια θέματα θα υπάρξουν, είναι θεμιτό και δημοκρατικό και αναμενόμενο. Εξάλλου αυτό απαιτεί η αντιπολίτευση. Στις αποφάσεις όμως που προάγουν τα μέλη και τον τόπο η κοινή άποψη και πορεία θα είναι αυτονόητη στάση και συμπεριφορά.
Γ.Δ.


Η κακόγουστη εκδοχή του Ρομπέν των Δασών…
Πριν από τις εκλογές του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε στους πολίτες ότι θα τα πάρει από τους πλούσιους και θα τα μοιράσει στους φτωχούς. Κορυφαίος μετέπειτα υπουργός είχε δηλώσει ότι για το κόμμα του οι 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για μία οικογένεια, είναι ικανοποιητικό και με παραπάνω ζει κανείς μέσα στη χλίδα! Οι κάτοικοι της ελληνικής εκδοχής του Σέργουντ αποθέωσαν τον σύγχρονο Ρομπέν-Τσίπρα, και του παρέδωσαν τη διαχείριση των ζωών τους, για να τους απαλλάξει από τους σερίφηδες της τρόικας και να τους μοιράσει τις λίρες του αιμοσταγούς βασιλιά που εκπροσωπούν οι «πλούσιοι» της αστικής τάξης.
Και φτάσαμε  τρία χρόνια αργότερα να ακούμε την κυνική δήλωση Τσακαλώτου ότι με 18.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα μια τετραμελής οικογένεια ανήκει στη μεσαία τάξη και άρα δεν δικαιούται διά να ομιλεί. Μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι και περήφανοι που ο στόχος τους επετεύχθη. Πλούσιοι δεν είναι πια αυτοί που έχουν 30.000-40.000 (δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι πλέον) στη νέου τύπου μεσαία τάξη, αλλά αυτοί που έχουν 18.000, ενώ το υπερπλεόνασμα το μοιράζουν σε αυτούς που κατάντησαν να ζουν με οικογενειακό εισόδημα από 5.000 έως 12.000 ευρώ, δηλαδή που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες διατροφής και στέγασης.
Άραγε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους που ζούσαν πριν από 30 χρόνια στα κομμουνιστικά καθεστώτα με τους περισσότερους από τους σημερινούς συμπολίτες μας; Επειδή όμως, όλη η ανθρωπότητα είδε πώς γκρεμίστηκαν εκείνα τα καθεστώτα, ας μην επαίρονται ο κ. Τσακαλώτος και οι συν αυτώ για τις επιτυχίες της πολιτικής τους. Το καζάνι των νεόπτωχων, δημιούργημα εν πολλοίς και δικό τους, βράζει και αλίμονο όταν εκραγεί.
Β.Σ.


Νέο κατάστημα
Άρχισε από προχθές τη λειτουργία του ένα νέο κατάστημα γυναικείων ρούχων με έμφαση στα νεανικά είδη, με την επωνυμία COLLOSEUM.
Το κατάστημα βρίσκεται στην οδό Β. Κων/νου, αριστερά, στο χώρο που παλιότερα υπήρχε ο κινηματογράφος RΕΧ. Στη νέα επαγγελματική προσπάθεια, οι ευχές της στήλης αυτονόητες για επιτυχία και μακροημέρευση.
Γ.Δ.


0,05 λεπτά
Κι όμως συνέβη και μάλιστα εν Ελλάδι και μάλιστα προχθές. Το ξάφνιασμα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και η έκπληξη μεγαλύτερη. Κι αυτό διότι το παραπάνω ποσό των 0,05 λεπτών είναι το ποσό που παρακράτησε Τράπεζα της περιοχής μας από το λογαριασμό πελάτη της και τον απέδωσε στο υπουργείο Οικονομικών!!
0Ναι, έτσι συνέβη και η έντυπη εκτύπωση της Τράπεζας το επιβεβαιώνει. Εάν δεν το έβλεπα, το ομολογώ, δεν θα το πίστευα. Απανωτά λοιπόν τα κρούσματα, και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών βάζει χέρι όπου βρει χρήματα, κυρίως στους λογαριασμούς και ότι βρει τ’ αρπάζει.
Γ.Δ.


Αντικαθίσταται ο Καφόπουλος
Αντικαθίσταται ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων Θάνος Καφόπουλος, ο οποίος έφυγε εσπευσμένα από την υπηρεσία του στην Ξάνθη. Ο κ. Καφόπουλος είχε πάρει μετάθεση για τη Γενεύη, οπότε και εκεί αναμένεται να υπηρετήσει το επόμενο διάστημα.
Στη θέση του επικεφαλής του ΥΠΕΞ στην Ξάνθης τίθεται ένας νέος (ηλικιακά) διπλωμάτης, σύμβουλος, μέχρι πτότινος στην πρεσβεία Α’ της Αθήνας. Θα επανέλθουμε νε νεότερα.
Ε.Δ.


«Έξω η κεραία από το κέντρο των Αβδήρων εδώ και τώρα»
Αποφασισμένοι να διώξουν την κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού τους είναι οι κάτοικοι  των Αβδήρων. Γι αυτό και ανήρτησαν  πανό στο πιο κεντρικό σημείο στην πλατεία εκφράζοντας μια κραυγή αγωνίας για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία των παιδιών καθώς όλες οι σχολικές μονάδες (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο , Λύκειο) δεν απέχουν πάνω από 300 μέτρα που είναι η απόσταση ασφαλείας από την κεραία που βρίσκεται στον υποσταθμό του ΟΤΕ.  Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Αβδήρων έχει αποφασίσει την παραχώρηση ενός αγροτεμαχίου για να τοποθετηθεί η κεραία εκτός του οικισμού όπως υπάρχουν και άλλες κεραίες αλλά ο ΟΤΕ δεν φαίνεται να το αποδέχεται.  Τους βολεύει καλύτερα μέσα στον οικισμό…. Όμως από την στιγμή που η τοπική κοινωνία αντιδρά προβάλλοντας θέμα δημόσιας υγείας αυτό πρέπει να κινητοποιήσει τις εισαγγελικές αρχές.
Δεν είναι δυνατόν τόσα χρόνια να συνεχίζεται αυτή τη κατάσταση
Μ.Ξ.


Να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο
Στους 20 έχουν φτάσει οι νεκροί στην Δ. Αττική και πραγματικά είναι μεγάλη τραγωδία. Χάθηκαν 20 ζωές, καταστράφηκαν περιουσίες, επιχειρήσεις θάφτηκαν μέσα στην λάσπη. Είναι τεράστιες οι πληγές που άνοιξαν και αυτό που προέχει είναι «θεραπεία» με την συνδρομή της πολιτείας. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα του εθνικού πένθους και με σεβασμό στους νεκρούς δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε τα αίτια της τραγωδίας που δεν έιναι άλλο από το διαχρονικό έγκλημα της αυθαίρετης δόμησης, της αυθαίρετης παρέμβασης στην φύση που στη συνέχεια …νομιμοποιείται από την πολιτεία με κάποιους νόμους που ψήφισαν πολιτικοί για να μην συγκρουστούν με κατεστημένα συμφέροντα. Όμως το ρέμα δεν …αναγνωρίζει τα αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν για να πάει από κάπου αλλού! Γνωρίζει μόνο ποια είναι η δική του αρχέγονη πορεία και ότι βρεθεί μπροστά του το παρασέρνει. Τι πρέπει να γίνει για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις; Να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Να γίνει οριοθέτηση των ρεμάτων και να απομακρυνθούν οι αυθαίρετες οικοδομές είτε νομιμοποιήθηκαν είτε όχι. Να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα.  Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για να γίνει αυτό  και θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος η κυβέρνηση που θα το επιχειρήσει.
Διαφορετικά θα επαναλαμβάνονται οι τραγωδίες ….
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…