Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

0

Δημοσκόπηση
Παγιώνεται η διψήφια διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. φτάνει σε ποσοστό το 30,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στο 18,5%. Το συμπέρασμα της δημοσκόπησης είναι ότι η εν λόγω διαφορά των 12 μονάδων διατηρείται εδώ και αρκετό καιρό και μάλλον πολύ δύσκολα θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να τη μειώσει.
Γ.Δ.


Πολιτικό φιλότιμο υπάρχει;
Για το μέσο Έλληνα, τον σύγχρονο, παρά τις κοινωνικές αλλαγές που έχουν γίνει και έχουν διαφοροποιήσει κάποιες σταθερές παραμέτρους του παρελθόντος, υπάρχει μια παράμετρος αναλλοίωτη και σε ισχύ.
Αυτή λοιπόν είναι το φιλότιμο. Αυτή η έννοια που δεν ερμηνεύεται και δεν βρίσκεται σε άλλη γλώσσα βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και εφαρμογή στην χώρα μας. Και το έχει το φιλότιμο ο Έλληνας σε υψηλό επίπεδο εκτίμησης και λειτουργίας. Και απαιτεί αυτό το φιλότιμο, να το έχουν και οι Πολιτικοί του και να το εφαρμόζουν,  να είναι στοιχείο της παρουσίας και λειτουργίας τους.  Διότι φιλότιμο σημαίνει σεβασμός, ανθρωπισμός, αλήθεια, ειλικρίνεια, μπέσα, παλικαριά, γενναιότητα γνώμης και υπέρβαση μικρότητας.
Αυτά όλα συμπεριλαμβάνονται λοιπόν στο ελληνικό φιλότιμο. Το ερώτημα είναι τα στοιχεία αυτά τα έχουν οι πολιτικοί μας;
Γ.Δ.


Κλιματική αλλαγή
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη με καταστροφές στις υποδομές και ανθρώπινες απώλειες, είναι μια σοβαρή και επικίνδυνη πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν αμφισβητεί.
Αιτία δε όλου αυτού του φαινομένου η αδιαμφισβήτητη Κλιματική Αλλαγή.  Από δω λοιπόν ξεκινούν όλα.
Με λόγια απλά, οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο κλίμα του πλανήτη μας λόγω της ατμοσφαιρικής-και όχι μόνον- ρύπανσης. Μια ρύπανση που προέρχεται από πολλές αιτίες και οι οποίες προστιθέμενες δημιουργούν τα προβλήματα, μικρή μερίδα των οποίων βιώνει και η πατρίδα μας, παρότι εδώ οι σοβαρότερες αιτίες οφείλονται σε ανθρώπινες παρεμβάσεις και μικροπολιτικές αντιμετωπίσεις.
Αφήνοντας επομένως τον μικρόκοσμό μας και βλέποντας το τι συμβαίνει στον πλανήτη, μοιραία αναλογίζεται κανείς για τις καταστροφικές κυβερνητικές παρεμβάσεις που συνεχίζουν ν’ αγνοούν τα αρνητικά μηνύματα κινδύνου του πλανήτη.
Οι ισχυρές βιομηχανικές χώρες και αρκετές αναπτυσσόμενες συνεχίζουν ν’αγνοούν την λήψη μέτρων προστασίας του Περιβάλλοντος, μολύνοντας ατμόσφαιρα, νερό και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπους και ζώα.
Γ.Δ.


Καρτ ποστάλ των αρχών του 1900. Εικονίζεται το τότε Διοικητήριο του Καϊμακάμη επί Τουρκοκρατίας, στην Κεντρική Πλατεία. Μετέπειτα έγινε Επαρχείο (1919) και Πρωτοδικείο το 1934 μέχρι το 1969 που κατεδαφίστηκε.
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

 

Είναι βουλευτής
Και το όνομα αυτού Πέτρος Κωνσταντινέας. Σήμερα βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, πρώην διαιτητής μπλεγμένος σε κύκλωμα γι’ αυτό και εγκατέλειψε το σφύριγμα για ν’ ασχοληθεί με την πολιτική την οποία και κατέχει ο άνθρωπος.
Μίλησε την Κυριακή στην εκπομπή του ΣΚΑΙ στον Αυτιά. Και τους κούφανε κυριολεκτικά όλους ο φέρελπις βουλευτής μιλώντας για τη Μάνδρα σε άψογα ελληνικά του θανάτου όπως: «Επειδής» (εις διπλούν μάλιστα για ν’ακουσθεί), οι «ανθρώποι», οι «προέδροι» και άλλα.
Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος είναι στη βουλή, είναι «πατέρας του έθνους». Θεός να φυλάει αυτήν τη χώρα από την κατρακύλα…
Γ.Δ.


Όλοι μπροστά, εμείς πίσω
Καλό το 2017, καλύτερο θα είναι για την παγκόσμια οικονομία το 2018. Αυτή είναι η διαπίστωση των έγκυρων οικονομικών αναλυτών και βεβαίως αποτελεί θετικά νέα για την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.  Παντού δηλαδή, εκτός μίας εξαίρεσης, της δικής μας χώρας, της Ελλάδος. Όπου όχι ανάπτυξη αξιόλογη δεν έχουμε, αλλά μένουμε πίσω και στους στόχους. Όταν η Πανευρωπαϊκή συγκυρία ανόδου δεν μπορεί να βοηθήσει, σημαίνει ότι πολλά πράγματα πρέπει ν’ αλλάξουν ως οικονομική νοοτροπία στους κυβερνώντες. Κι είναι κρίμα αλήθεια, στην παγκόσμια θετική οικονομική ανάπτυξη να μένει η Ελλάδα στάσιμη.
Κι αυτό οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους με ευθύνη βέβαια της κυβέρνησης λόγω της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής η οποία είναι τελείως αντιαναπτυξιακή.
Γ.Δ.


Περί απλής αναλογικής
Πολύς ο λόγος για την απλή αναλογική. Με επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Αυτών που είναι υπέρ και αυτών που είναι αντίθετοι. Και οι δύο πλευρές έχουν τα επιχειρήματά τους, μόνο που η ίδια η ζωή, η πραγματικότητα δείχνει που υπάρχει η αλήθεια. Τα παραδείγματα δύο. Το ένα στην πόλη μας στο δημοτικό συμβούλιο αυτής. Όπου η παράταξη της δημοτικής πλειοψηφίας μετεβλήθη σε μειοψηφία. Να φανταστεί λοιπόν κανείς τι έχει να συμβεί όταν ο εκλεγμένος δήμαρχος θα προέρχεται από τη μειοψηφούσα πλευρά. Αποφάσεις σοβαρές πολύ δύσκολα θα λαμβάνονται. Κι αυτό διότι δεν έχει εμπεδωθεί ακόμη το πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης στα δημοτικά συμβούλια. Άρα το μοντέλο θα αποτύχει οικτρά και το κόστος θα πληρώσει ο ίδιος ο δήμος και οι δημότες.
Πάμε τώρα στην Ευρώπη. Στη Γερμανία. Η οποία μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις κοντά δύο μηνών μεταξύ κομμάτων, δεν κατάφερε να φτιάξει κυβέρνηση. Και μπροστά στο αδιέξοδο θα ξαναγίνουν εκλογές.
Όταν λοιπόν στη Γερμανία, με εμπεδωμένη τη συναίνεση χρόνια τώρα, δεν κατάφεραν να την υλοποιήσουν, σκεφτείτε τι πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα όπου οι συγκρούσεις υπερτερούν του διαλόγου και του συναινετικού κλίματος.
Καλή λοιπόν η απλή αναλογική στις εκλογές, όμως η εφαρμογή της απαιτεί ώριμη πολιτική σκηνή, χωρίς φανατισμούς. Όταν εμείς εδώ χρησιμοποιούμε σαν σύνθημα το «Ή εμείς ή αυτοί»  συναίνεση δύσκολα μπορεί να γίνει. Αντί να θάψουμε τον εμφύλιο τον διαιωνίζουμε με άλλον τρόπο γιατί έτσι συμφέρει εκλογικά.
-Είμαστε πίσω πολύ κι έχουμε δρόμο πολύ να περπατήσουμε ως χώρα κι ως κάτοικοι για να ωριμάσουμε πολιτικά, όταν τα μέχρι τώρα δείγματα δεν είναι θετικά.
Γ.Δ.


Ψηφοθηρία
Είναι προφανές πως ό,τι συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπολιτών μας, και ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, πρέπει να έχει την αμέριστη αποδοχή όλων μας. Πέρα όμως από την κοινωνική ουσία υπάρχει και η πολιτική. Και εδώ, κατ’ αρχάς, δεν μπορεί να μην υπενθυμίσει κανείς τι έλεγε ο σημερινός Πρωθυπουργός για την προηγούμενη κυβέρνηση όταν είχε χρησιμοποιήσει μέρος του πλεονάσματος για τον ίδιο λόγο.
Δεν είναι όμως μόνο το αντιπολιτευτικό παρελθόν που εκθέτει τον Πρωθυπουργό. Είναι και το κυβερνητικό παρόν. Είναι η προσπάθειά του να εμφανίσει το ποσό ως διπλάσιο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα, περιλαμβάνοντας σε αυτό και τα χρήματα τα οποία χρωστά και οφείλει να επιστρέψει το κράτος στους πολίτες. Είναι επίσης το γεγονός ότι το μέρισμα είναι προϊόν μιας άγριας και στοχευμένης φορολόγησης, όμοια της οποίας δεν έχει γνωρίσει αυτός ο τόπος.
Με πιο απλά λόγια, η κυβέρνηση πήρε πάρα πολλά από πολλούς για να δώσει ελάχιστα σε κάποιους από αυτούς. Ο επικοινωνιακός λόγος είναι εμφανής, η πολιτική αυτή όμως δεν είναι ούτε αριστερή ούτε κοινωνική. Είναι καθαρά ψηφοθηρική, μια επανάληψη των χειρότερων πελατειακών πρακτικών του παρελθόντος. Και όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, είναι και αναποτελεσματική. Οι πολίτες δεν επιστρέφουν στις κάλπες παροχές που δίδονται με τη λογική του μποναμά. Αντίθετα, όταν αντιληφθούν ότι εμπαίζονται, τιμωρούν.
Τ.Ν.


Μια νέα πρόταση μια νέα οπτική για το επιμελητήριο της Ξάνθης
Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για το Επιμελητήριο Ξάνθης παρουσίασε ο συνδυασμός « Συν επιχειρώ» του Γιάννη Μαυρίδη και με την οποία κατεβαίνει ως υποψήφιος στις εκλογές του Επιμελητηρίου. Βασίζεται σε 5 πυλώνες οι οποίοι εξειδικεύονται σε δράσεις που στοχεύουν στην τόνωση της τοπικής αγοράς και αναδεικνύουν το ρόλο του επιμελητηρίου ως θεσμικού φορέα που προωθεί την ανάπτυξη, προστατεύει, υποστηρίζει την εξωστρέφεια και διευκολύνει την επιχειρηματικότητα στις σχέσεις της με την δημόσια διοίκηση, ενώ παράλληλα προτείνει τρόπους να αποκτήσει brand name το τοπικό προϊόν. Μια νέα οπτική, με φρέσκιες ιδέες που χρησιμοποιεί το εργαλείο της τεχνολογίας και αντλεί τεχνογνωσία και καλές πρακτικές από την επιχειρηματικότητα στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι 14 υποψήφιοι του συνδυασμού υποστηρίζουν με τις δραστηριότητές τους αυτή την πρόταση και είναι βέβαιο ότι θα φέρουν μια νέα πνοή στο επιμελητήριό μας.
Τους ευχόμαστε «Καλή επιτυχία»!
Μ.Ξ.


Οι παρόντες κι οι απόντες
Παρόντες στην εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού του Γιάννη Μαυρίδη ήταν ο πρώην υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης με τον Αχιλλέα Τσαρτσάρα και τον Γιάννη Αθανασιάδη και τον Μπάμπη Χρυσοχοϊδη, γεγονός που μας επιτρέπει να σκεφτούμε ότι ο συνδυασμός υποστηρίζεται από το πρώην ΠΑΣΟΚ,ΚΙΔΗΣΟ και νυν Κεντροαριστερά. Από ΣΥΡΙΖΑ μεριά δεν είχαμε παρουσίες αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ο συνδυασμός που αναζητούσαν να στηρίξουν. Παρόν ήταν επίσης και ο επικεφαλής του «αντίπαλου» συνδυασμού Στέλιος Μωραΐτης, ο οποίος παρακολούθησε όλη την παρουσίαση που πραγματοποίησε ο υποψήφιος Παναγιώτης Ανδρέου και στη συνέχεια συνεχάρη τον κ. Μαυρίδη και τον κ. Ανδρέου.
Τέτοιες κινήσεις εκτός από δείγμα πολιτικού πολιτισμού επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πόλωση μέχρι στιγμής στις εκλογές  του επιμελητηρίου όπως στις προηγούμενες και αυτό είναι επίσης πολύ θετικό.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…