Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

0

Και το Πόρτο Λάγος συνδέεται με τον κάθετο άξονα;
Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών για την περιοχή εντάσσεται και η σύνδεση του Κάθετου Άξονα με το λιμάνι του Πόρτο Λάγος, όπως αποκάλυψε ο κ. Σπίρτζης στη συνάντησή του με τον Τζεμήλ Καπζά στο δημαρχείο της Μύκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, που μεταξύ άλλων «άνοιξε άμεσα τον δρόμο» για τα έργα που έθεσε σε προτεραιότητα ο δήμαρχος, η σύνδεση των κάθετων αξόνων με τα λιμάνια της ΑΜΘ εντάσσεται στις προτεραιότητες του υπουργείου του.
Λέτε να το δούμε κι αυτό;
Ε.Δ.


Ενώ εμείς συνεδριάζαμε…
Πάντως, όσο ο δήμος Ξάνθης ήταν απασχολημένος, συνεδριάζοντας στο δημοτικό συμβούλιο άλλοι φορείς από την ΠΑΜΘ έκαναν πυρετώδεις επαφές με τους υπουργούς που επισκέφθηκαν την περιοχή, έχοντας τους φακέλους ανά χείρας και καταθέτοντας επί μέρους προτάσεις για τα θέματα ενδιαφέροντός τους.
Όπως μάθαμε μάλιστα, με επίμονες προσπάθειες η δήμαρχος της Καβάλας κατάφερε να επαναφέρει το έργο του υδροηλεκτρικού φράγματος στο φράγμα του Τεμένους που είχε «σκαλώσει» για χρόνια, ο δήμος Δράμας πέτυχε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στα ορεινά της Ροδόπης προωθείται αρδευτικό και στην Ξάνθη κάναμε συνεδρίαση…
Εξαίρεση αποτελεί ο δήμαρχος Μύκης, που πλην της συνάντησης με τον Σπίρτζη, παραβρέθηκε και στην ημερίδα με τον Σ. Φάμελλο στη Δράμα, ενώ όπως μάθαμε, από την πρώτη κιόλας μέρα είχε Β2Β συναντήσεις με υπουργούς σε καίρια πόστα.
Ε.Δ.


Έφυγε με το κεφάλι ψηλά
Προφανώς και δεν μας ικανοποίησε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου με τον αποκλεισμό της  από τους αγώνες στα μπαράζ για τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ στη Ρωσία. Όμως, την πίκρα μείωσε η εμφάνιση στο δεύτερο Κυριακάτικο αγώνα με την Κροατία.
Παρά το 0-0, ικανοποίησε η εμφάνισή της που περιείχε πάθος, δύναμη και τρέξιμο με ελάχιστα χωρίς ουσία λάθη. Μια εικόνα τελείως διαφορετική από τον προηγούμενο αγώνα που ήταν ο μοιραίος για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Τέλος πάντων, οι Κροάτες ήταν καλύτεροι, έχουν πληρέστερη ομάδα, ποιοτική και άξιζαν την πρόκριση.
Γ.Δ.


 

Ξανθιώτες στην είσοδο του Κέντρου «Δημοτικός Κήπος» τον Φεβρουάριο του 1953 (αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Μελέτες έτοιμες το μυστικό
Για άλλη μια φορά ο νομός Ξάνθης μένει πίσω και βλέπει τα εκατομμύρια ευρώ να περνούν από μπρος του και να πηγαίνουν αλλού. Κι αυτό γίνεται διότι οι άλλοι αυτοδιοικητικοί α΄ και β΄ βαθμού, προνόησαν να φτιάξουν μελέτες οι υπηρεσίες τους.
Αυτές οι ώριμες μελέτες είναι που χρηματοδοτούνται. Εδώ βρίσκεται το μυστικό για να προχωρήσει μια ιδέα, μια πρόταση. Χωρίς ολοκληρωμένη μελέτη δεν παίρνεις δεκάρα τσακιστή. Οι δικοί μας λοιπόν υπεύθυνοι υστερούν στον τομέα αυτόν.  Ελπίζαμε ότι ο Ζαγναφέρης ως προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα πως θα ενεργούσε στην κατεύθυνση αυτή. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτε. Όσο δε από πλευράς δήμου, αφού οι τεχνικές υπηρεσίες δεν γουστάρουν να κάνουν μελέτες και ο δήμαρχος δεν μπορεί να τους βάλει να δουλέψουν, ας πλήρωνε να έφτιαχνε μελέτες σε ιδιώτες μελετητές. Θα είχαμε έτσι ετοιμαστεί ως δήμος και την κατάλληλη στιγμή θα ερχόταν η χρηματοδότηση. Κάτι που έκανε και μπράβο του δημάρχου, ο Τζεμήλ Καπζά του δήμου Μύκης.
Γ.Δ.


Γύρω μας κι εδώ
Τσακώνονται δήμος Ξάνθης και Αντιπεριφέρεια γιατί λέτε; Για το ποιος θα έπρεπε μέχρι τώρα να κατασκευάσει μια πεζογέφυρα είκοσι μέτρων στα Κιμμέρια! Ναι, γι’αυτό το εργάκι της πλάκας τσακώνονται και δεν βλέπουν γύρω τους τι γίνεται με τα δεκάδες εκατομμύρια που δίνονται στον Έβρο και την Καβάλα για την εκτέλεση σοβαρών έργων υποδομής που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη. Μάλιστα για το νομό Έβρου έχει εγκριθεί ειδικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 26,6 εκ. ευρώ που προβλέπει ότι θα γίνουν 38 έργα και μελέτες.
Κύριοι Ζαγναφέρη και Δημαρχόπουλε, αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν γύρω σας. Εσείς συνεχίστε να τσακώνεστε για μια πεζογέφυρα την οποία μάλιστα, οι κόλακες του δήμου θεωρούν έργο εξαιρετικής προτεραιότητας!
Αυτή είναι η διαφορά και δυστυχώς οι άρχοντές μας ακόμη δεν έχουν καταλάβει ποιος είναι ο στόχος και προς τα πού θα πρέπει να στοχεύσουν.  Με μειώσεις δημοτικών τελών από ένα δήμο που ελάχιστα προσφέρει στους δημότες του ανταποδοτικά και ανδριάντες, ο τόπος δεν πάει μπροστά…
Γ.Δ.


Αξιοποίηση ευκαιριών
Οι ευκαιρίες και δυνατότητες για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του τόπου μας δεν είναι πάρα πολλές. Για τον λόγο αυτόν λοιπόν, κάθε ευκαιρία που μας παρέχεται θα πρέπει γρήγορα και οργανωμένα να αξιοποιείται. Εκτός όλων των γνωστών δυνατοτήτων λοιπόν, υπάρχουν και τα σπήλαια της περιοχής Σταυρουπόλεως. Καλείται ως εκ τούτου ο δήμος Ξάνθης ν’ αξιοποιήσει την υπάρχουσα εδώ και χρόνια μελέτη, που έχει καταχωνιάσει στα συρτάρια του, μελέτη που υλοποίησε το πλέον αρμόδιο όργανο, το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδος. Θα πρέπει λοιπόν ο δήμος Ξάνθης, ως ελάχιστη προσφορά στην απομονωμένη Σταυρούπολη και ως ένδειξη ελάχιστου ενδιαφέροντος, να ξεσκονίσει τη μελέτη και να την προωθήσει. Η πόλη της Ξάνθης χρωστάει πολλά στην περιοχή Σταυρούπολης. Ως ελάχιστη αρχή εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του απέναντι στους κατοίκους, οφείλει να ενδιαφερθεί σοβαρά και να προτάξει την υλοποίηση της μελέτης ανάδειξης των Σπηλαίων της περιοχής Σταυρούπολης.
Γ.Δ.


Η μεγάλη μέρα της Κεντροαριστεράς…
Μπορεί να οφείλεται στις επιθέσεις που έχει δεχτεί, μπορεί σε οξυδέρκεια. Ο Σταύρος Θεοδωράκης όμως είχε καταλάβει τι πονάει τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ψήφισε όποιον υποψήφιο θέλεις αλλά έλα να ψηφίσεις» ήταν το σύνθημα του. Και ο κόσμος πήγε στις εκλογές της ΔΗ.ΣΥ. Οι 210 χιλιάδες που στήθηκαν στις ουρές έξω από τα τμήματα για να ψηφίσουν ήταν η μεγαλύτερη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 όταν έβαλε πλώρη για την εξουσία. Έκαναν κάτι μεγαλύτερο από το να ψηφίσουν αρχηγό της κεντροαριστεράς. Έστειλαν το μήνυμα ότι στο μέλλον, στην Ελλάδα, μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Και όχι το «εμείς ή αυτοί» που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε τα πέντε τελευταία χρόνια.
Σε αυτό το κλίμα πόλωσης, στη δεξιά δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι πρέπει να υπάρξει αυτοδυναμία ή ένα ΠΑΣΟΚ που θα είναι μία άλλη ΝΔ. Ακόμα όμως και αυτοδυναμία να υπάρξει, το κοινοβούλιο δεν χρειάζεται δύο ΝΔ. Χρειάζεται μια κεντροδεξιά για να μαζεύει το κράτος και μια κεντροαριστερά για να μαζεύει τον ιδιωτικό τομέα όταν γίνεται άπληστος. Ένα ισχυρό ΔΗ.ΣΥ, που θα πάρει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να γίνει κακέκτυπο της ΝΔ θα είναι η λύση.
Όσο για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρηγορηθεί ότι αυτοί που πήγαν στις κάλπες ήταν νεοδημοκράτες είναι αστεία…
Α.Π.


Όλοι ήταν εκεί εκτός από την Ξάνθη…
Είναι πράγματι λυπηρό έως και μπορούμε να σκεφτούμε ότι υποκρύπτει μικροπολιτικάντικες σκοπιμότητες το γεγονός ότι στην περιφέρειά μας γίνεται ένα Αναπτυξιακό συνέδριο που γνωρίζουμε από το καλοκαίρι τις ημερομηνίες και ο δήμος Ξάνθης την πρώτη μέρα του συνεδρίου βρήκε για να ορίσει συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου λες και χάθηκαν οι άλλες μέρες! Κι όταν ρωτήθηκε ο δήμαρχος απάντησε απλά ότι δεν πήρε καμιά πρόσκληση (!) και ότι ούτως ή άλλως ο δήμος έστειλε τις προτάσεις του! Έκανε το καθήκον του δηλαδή δεν χρειαζόταν η παρουσία του δημάρχου! 22 δήμαρχοι από όλη την περιφέρεια,  όλοι οι περιφερειακοί φορείς, 16 υπουργοί ήταν στο συνέδριο και μόνο η Ξάνθη έλειπε. Απ’ την μια δημοτικό συμβούλιο απ’ άλλη την ίδια ώρα και μέρα βρήκε να παρουσιάσει και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης το Γκίνες για τον καβουρμά! Την ίδια στιγμή που στην Κομοτηνή ήταν ο αν. υπουργός Οικονομίας κ. Χαρίτσης και συζητούσε με τους φορείς για το 12%, στην Ξάνθη τρώγαμε καβουρμά!
Τώρα φταίμε εμείς να σκεφτούμε ότι Δήμαρχος και πρόεδρος του ΕΒΕ επεχείρησαν να …σαμποτάρουν το αναπτυξιακό συνέδριο της ΑΜΘ;
Μ.Ξ.


Πολιτικό αδιέξοδο
Σε πολιτικό αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες έχει  οδηγηθεί η δημοτική αρχή μετά την αδυναμία να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 21 ψήφων για να περάσει τα δημοτικά τέλη. Η «ανταρσία» των 6 συμβούλων, Μούρκα, Μπογιάρ, Λεβέντ, Τριανταφυλλίδη, Κυριακίδη, Αγκόρτζας συνεχίζεται,  το ρήγμα στην παράταξη Δημαρχόπουλου βαθαίνει και ο προϋπολογισμός του δήμου είναι στον «αέρα» καθώς δεν έχουν ψηφιστεί τα δημοτικά τέλη και το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην Αποκεντρωμένη κατά τον έλεγχο νομιμότητας.
Βέβαιο επίσης είναι ότι η συμπολίτευση έχει εισέλθει σε μια περίοδο κρίσης από τις επιλογές του δημάρχου και δεν είναι γνωστό που θα οδηγήσει.
Αυτή όμως η απορρύθμιση έχει άμεσο αντίχτυπο στην λειτουργία του δήμου κι αυτό πρέπει να τους προβληματίσει όλους στο δημοτικό συμβούλιο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…