Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

0

Ο Δήμος Πρότυπο είναι ένας …ρομαντικός δήμος!
Σε μεγάλα κέφια ο γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Ιπποκράτης Καμαρίδης χθες στην συνεδρίαση του Κέντρου Πολιτισμού που συζητούσαν για την Ευχούπολη και το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Κέντρου. Δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει πρωτίστως η επιτυχία του εγχειρήματος και είναι διατιθεμένος να προφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στα 2 σπιτάκια του Κέντρου στην Ευχούπολη αλλά και να ντυθεί Αι Βασίλης για να συμπληρώσει με ένα αυτοσαρκαστικό σχόλιο: «Με προβληματίζει μόνο αν τα παιδιά θα ήθελαν να φωτογραφηθούν με μένα ως Αη Βασίλη»! Ειπώθηκαν και άλλα του είδους ενώ την πιο καλή ατάκα την είπε ο πρόεδρος του Κέντρου Πασχάλης Λύρατζης όταν ο κ. Αλέκος Κυριακίδης ζήτησε περισσότερο φωτισμό στην πλατεία και εξέφρασε τους ενδοιασμούς για το δέντρο. Είπε λοιπόν πως ο δήμος Πρότυπο είναι και ένας …ρομαντικός δήμος γι αυτό και δεν θέλει πολύ φως!
Με τούτα και με κείνα ας εκφράσουμε όλοι μας την ευχή η Ευχούπολη να πετύχει!
Μ.Ξ.


Περιμένουν μήνες για να κλείσουν ραντεβού…. (Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα!)
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας και μας το μεταφέρουν, με τα ηλεκτρονικά ραντεβού του νοσοκομείου Ξάνθης. Περιμένουν με τους μήνες να κλείσουν ένα ραντεβού ιδιαίτερα με ειδικότητες όπως «Ορθοπεδικός» επειδή μόλις ανοίγει η πλατφόρμα μέσα σε λίγα λεπτά καλύπτονται όλα τα διαθέσιμα ραντεβού. Αυτό τους οδηγεί σε σκέψεις ότι εκ των έσω κλείνονται τα ραντεβού ή από φαρμακοποιούς, μια υπόθεση που διέψευσε κατηγορηματικά ο διοικητής στου νοσοκομείου.  Καλή η τεχνολογία και πρωτοποριακή η εφαρμογή που χρησιμοποιεί το νοσοκομείο Ξάνθης ωστόσο φαίνεται πως δεν εξυπηρετεί το σύνολο των πολιτών να έχει πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους.
Μ.Ξ.


O πόλεμος στην Υεμένη
Προφανώς ένας πόλεμος είναι κάτι κακό, καταστροφικό. Όταν όμως τα πρώτα θύματα είναι τα παιδιά, τότε υπάρχει μια σημαντική διαφορά.  Κι όταν επιτίθεται η Σαουδική Αραβία σε μια φτωχή χώρα όπως η Υεμένη,  ε, τότε η διαφορά γίνεται μια τραγική ιστορία.
Για την ιστορία: Η Σαουδική Αραβία έχει επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στα λιμάνια της χώρας, ενώ καθημερινά εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Σιιτών ανταρτών Χούτι. Έτσι, στην Υεμένη, ο λοιμός, η πείνα και οι βόμβες οδηγούν στο θάνατο εκατοντάδες αμάχους κάθε μέρα, ανάμεσά τους βέβαια και παιδιά.
Εν κατακλείδι: Στη Σαουδική Αραβία επρόκειτο να πωληθούν οι βόμβες από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, εις βάρος των κατοίκων της Υεμένης. Τα μαχητικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας τέτοιες βόμβες θα έριχναν στους αμάχους. Τα συμπεράσματα δικά σας…
Γ.Δ.


Άποψη του Σιδηροδρομικού Σταθμού Ξάνθης τη δεκαετία του 1930. Η σιδηροδρομική γραμμή πέρασε από την Ξάνθη το 1891(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Μέτρα
Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του τομέα των MME συζήτησαν πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Ν. Παππάς και εκπρόσωποι των ενώσεων του κλάδου. Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι η χώρα μας κινείται στην κατεύθυνση λήψης μέτρων που θα στηρίξουν τον Τύπο. Οι επαφές θα συνεχιστούν. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση μετά την άκρατη δαιμονοποίηση του Τύπου αλλάζει ρότα και δείχνει διαθέσιμη να στηρίξει με κάποιον τρόπο επιχειρήσεις που όχι μόνο απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους, αλλά παίζουν και σημαντικό ρόλο στη λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Είναι νωρίς ακόμη για να χαρούμε, αλλά οποιεσδήποτε ανάλογες πρωτοβουλίες είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αρκεί να μην περιορίζονται στά φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα.
Γ.Δ.


Όχι συναίσθημα, αλλά λογική
Συνηθίζουμε οι Έλληνες χρόνια πολλά τώρα, να επιλέγουμε αυτούς που θα μας εκπροσωπήσουν π.χ. στην πόλη, την Περιφέρεια, στην βουλή, με το συναίσθημα κι όχι τη λογική. Ψηφίζουμε όχι τον ικανό, άξιο και με γνώσεις (και άλλα πολλά), αλλά αυτός που είναι κουμπάρος μας, φίλος μας, συγγενής και άλλες τέτοιες επιλογές που είναι αρκετά μακριά από την πραγματικότητα.
Επιλέγουμε με την καρδιά κι όχι τη λογική. Και συνήθως κάνουμε λάθος. Ενίοτε δε το ομολογούμε, συνήθως το κρύβουμε από ντροπή. Και ορκιζόμαστε πως δεν θα το ξανακάνουμε όμως και πάλι πέφτουμε θύματα της καρδιάς, του συναισθήματος. Μάλιστα αρκετές φορές, υποκρινόμενοι, ασκούμε κριτική προς τους άλλους, για να αποκρύψουμε τη δική μας επιλογή ή την αιτιολογούμε με γελοία επιχειρήματα.
Είμαστε πολιτικά ανώριμοι ακόμη, ας το παραδεχτούμε. Λέμε το κλασικό «καλό παιδί» και τον ψηφίζουμε, σα να ψηφίζουμε για τον Επίτροπο της ενορίας μας.
-Έλληνες αεί παίδες…
Γ.Δ.


Σκουπίδια

Το φαινόμενο γνωστό. Το δημιουργούν κάποιοι κακοί επαγγελματίες (θα επανέλθουμε γι’ αυτούς με άλλη αφορμή που θίγουν τους πολλούς). Αντί λοιπόν να τσακίζουν και διπλώνουν τα άδεια χαρτόκουτα και να τα τοποθετούν στους κάδους, τ’ αφήνουν απ’ έξω, δίπλα στους κάδους!
Η φωτογραφία είναι αδιάψευστη μαρτυρία του φαινομένου. Μάλιστα μεταφέρουν απέναντι τα σκουπίδια τους, να μην τα’ χουν δίπλα τους, παρότι είναι και δικά τους.
Επισημαίνουμε την όλη τακτική των κακών επαγγελματιών, παρότι είμαστε βέβαιοι ότι θ’ αργήσει η όποια αλλαγή συμπεριφοράς. Κι αυτό διότι αρκετοί εξ’ αυτών ερχόμενοι από τα χωριά τους, έτσι είχαν συνηθίσει. Κι επειδή βρήκαν ανοχή κι εδώ από τις δημοτικές υπηρεσίες, συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Θα χρειαστούμε να διανύσουμε αρκετό δρόμο ακόμη για να γίνουμε Ευρωπαίοι. (Η φωτό από την οδό Ανδρέου Δημητρίου)
Γ.Δ.


Ένας διαγωνισμός σίριαλ
Ο διαγωνισμός για την δημοπράτηση του κάμπινγκ Μυρωδάτου έχει τη δική του ιστορία, γνωστή ήδη στους περισσότερους Ξανθιώτες.
Πρόκειται για μια ιστορία ανεπιτυχών προσπαθειών να δημοπρατηθεί ο χώρος. Προσπάθειες που κατέδειξαν την προχειρότητα αλλά και ανευθυνότητα των ανθρώπων που διαχρονικά έχουν την ευθύνη διοίκησης του δήμου. Λάθη, παραλείψεις, επιπολαιότητα και ανευθυνότητα για την ομαλή ολοκλήρωση μιας διαδικασίας. Με αποτέλεσμα ο δήμος να μην μπορεί ν’ αξιοποιήσει την περιουσία του, να χάνει έσοδα και το κυριότερο να γίνεται αναξιόπιστος και περίγελος στην κοινή γνώμη αλλά και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την εκμίσθωση του χώρου.
Χαριτολογώντας κάποιος σε καφέ της πόλης όπου έγινε αναφορά στο όλο θέμα τόνισε πως Τσακίρη, Τσολακίδης και Τσιτιρίδης δεν κατάφεραν ν’ αξιοποιήσουν ένα περιουσιακό στοιχείο του δήμου τους.
Γεννάται ως εκ τούτου το ερώτημα: Εάν ήταν ιδιωτικό το ακίνητο, θα έκαμναν αυτά τα λάθη και παραλείψεις; Θα ζημίωναν τον εαυτό τους; Βεβαίως και όχι! Τώρα όμως το κάνουν με ελαφρά τη συνείδηση και χωρίς επιπτώσεις, παρότι  Νομικά έχουν ευθύνες.
Είναι καιρός πλέον, όπως ήδη συζητιέται πολύ στην Ξάνθη, δάσκαλοι, καθηγητές και δημόσιοι υπάλληλοι να επιστρέψουν στις αίθουσες και τα γραφεία τους. Οι δήμοι, οι νομαρχίες, οι Περιφέρειες χρειάζονται άλλα μυαλά με άλλες νοοτροπίες…
Γ.Δ.


Αλλού τρέχουν
Κοινή η διαπίστωση. Σε άλλους νομούς γύρω μας, οι ιθύνοντες τρέχουν. Πάνε μπροστά, κάνουν μελέτες, υλοποιούν μεγάλα προγράμματα Ευρωπαϊκά και ντόπια, δίνουν δουλειές, δημιουργούν προοπτικές, ανεβάζουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων τους και ένα σωρό άλλες πρωτοβουλίες. Εδώ είμαστε σε στάση προσοχής. Ακίνητοι, αδρανείς, ανέκφραστοι και αδιάφοροι για όσα γύρω μας συμβαίνουν. Η μόνη μας κίνηση αποτελεί το σημειωτόν για λίγο και πάλι προσοχή.
Δίπλα μας οι φορείς τρέχουν, δημιουργούν, αρπάζουν τις ευκαιρίες, πάνε μπροστά.  Εδώ μαλώνουν για αστεία πράγματα, αδιάφορα και σκόπιμα για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Το ότι η Ξάνθη έχει νεκρώσει, ότι επενδύσεις δεν γίνονται, ότι οι καφετέριες γεμίζουν από άνεργους οικογενειάρχες και συνταξιούχους των 50 και 60 χρόνων, ότι η αγορά στενάζει και ότι μέλλον και προοπτική δεν φαίνονται, ε, αυτά ελάχιστα απασχολούν τους διάφορους «άρχοντες» του τόπου. Οι οποίοι εισπράττουν αυτοί την μηνιαία αποζημίωσή τους και τα άλλα τυχερά, και αδιαφορούν για όλα τα υπόλοιπα. Όπως θ’ αδιαφορήσει όμως και θα τους κατατάξει ανάλογα και η ιστορία ως αποτυχημένους και αδιάφορους έως ανίκανους να δουν μπροστά, να οραματιστούν και δουλέψουν. Μοιραίοι και άβουλοι.
Γ.Δ.


Δίνουν λίγα, παίρνουν πολλά
Η κυβέρνηση με το ένα χέρι θα πάρει το 2018 περισσότερους φόρους 951 εκ. ευρώ από τους ειλικρινείς φορολογούμενους και θα κόψει κατά 1,6 δις. ευρώ τις δαπάνες για συντάξεις, επιδόματα και κοινωνική πολιτική, ενώ με το άλλο χέρι διανέμει 720 εκ. ευρώ σε φτωχούς και ανέργους.  Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2018, για τον οποίο ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ομολόγησε στη Βουλή ότι «δεν είναι –κατ’ απόλυτο τρόπο- δίκαιος», ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση συνεπικουρούμενη από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζει ότι τα μέτρα λιτότητας φρενάρουν την ανάπτυξη και εξοντώνουν τη μεσαία τάξη.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…