Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

0

Επισκέψεις
Καλές είναι οι επισκέψεις των υπουργών, υφυπουργών, γραμματέων και βουλευτών μηδέ του πρωθυπουργού εξαιρουμένου, στις επιχειρήσεις του νομού που λειτουργούν με επιτυχία. Εκεί τα πράγματα είναι καλά και τα θετικά σχόλια περισσεύουν απ’ όλους.
Εκείνο που όμως θα ήταν πιο θετικό και αποδοτικό για την Ξάνθη και όλη την Περιφέρεια θα ήταν μια επίσκεψη στις βιομηχανικές περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Καβάλας. Οι επισκέπτες θα έβλεπαν την «άλλη» εικόνα. Την εικόνα της εγκατάλειψης, των κουφαριών, της ερημιάς και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εναπομείνασες επιχειρήσεις. Διότι καλά τα λόγια και τα ευχολόγια, αλλά η αποβιομηχάνιση στην Περιφέρειά μας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Για διάφορους λόγους και αιτίες που δεν είναι του παρόντος.
Γ.Δ.


Οι αυθαιρεσίες τιμωρούν
Όταν χτίζεις σε ρέματα και δεν σκέφτεσαι το κακό που κάνεις, όταν καις τα δάση και αποψιλώνεται η γη, όταν δεν καθαρίζεις το δίκτυο ομβρίων και τις σχάρες, όταν με δυο λόγια αυθαιρετείς, ε, τότε τιμωρείσαι!
Το είδαμε για άλλη μια φορά σε διάφορα σημεία της χώρας, όπου πλημμύρισαν περιοχές προξενώντας μεγάλες ζημιές. Όπου το νερό της βροχής μπορεί να «φύγει» εύκολα χωρίς ανθρώπινα αυθαίρετα εμπόδια, δεν δημιουργεί προβλήματα. Διαφορετικά, μετά την αναμενόμενη καταστροφή, αρχίζουν οι θρήνοι των μωρών παρθένων.
Και κάτι που αρνούνται να δεχτούν όλοι. Ότι με την ανοχή και την μικροπολιτική της ψηφοθηρίας «κλείνουν τα μάτια» στην καταστροφή που γίνεται με τις αυθαιρεσίες. Κατά τα λοιπά, σε λόγια να βρισκόμαστε μετά το κακό όμως, ποτέ νωρίτερα…
Γ.Δ.


Είμαστε φτωχοί, πλην τίμιοι…
Τελευταία ως γνωστόν η Περιφέρειά μας από Οικονομικής πλευράς. Δηλαδή, οι κάτοικοί της είναι οι φτωχότεροι της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι ενώ λοιπόν είναι φτωχοί, εν τούτοις εξακολουθούν να είναι…τίμιοι!
Η τιμιότητα αυτή λοιπόν γίνεται φανερή από το γεγονός της συνέπειας στην πληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεών τους. Φτωχοί μεν, αλλά συνεπείς, παρά τη φτώχεια τους.
Προφανώς κάτι σημαίνει αυτό και αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς. Οι κάτοικοι που ζουν λοιπόν εδώ, παρά τα μικρά τους εισοδήματα, σέβονται τις υποχρεώσεις τους και ανταποκρίνονται σ’ αυτές. Έναντι άλλων πλουσιότερων Περιφερειών που πράττουν ακριβώς το αντίθετο!
-Πρόκειται για μια διαφορά που ξεκινάει από καταβολές παλιές, από το ήθος των ανθρώπων που το μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα.  Ό,τι κι αν είναι κι από όπου εάν προέρχεται αυτό, τιμά τους κατοίκους η στάση τους αυτή. Αρκεί βέβαια να συνεχιστεί η προσπάθεια απ’ όλους, η Περιφέρεια να πάρει τη θέση που της αξίζει στην ανάπτυξη.
Γ.Δ.


Άποψη της Ξάνθης το 1942
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Καταγραφή
Φυσικά έχουν καταγραφεί όλα όσα δήλωσαν, υποσχέθηκαν και προφορικά δεσμεύτηκαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί κατά την επίσκεψή τους στην Περιφέρειά μας. Κι αυτά όλα θα υπάρχουν πλέον ως τεκμήριο δέσμευσης και θα παρακολουθούμε κατά πόσο σε εύλογο χρόνο θα υλοποιηθούν.
Δηλαδή, κατά πόσο τα λόγια, οι υποσχέσεις, θα γίνουν έργα. Προφανώς και δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα ξεκινήσουν αμέσως. Όμως τουλάχιστον ό,τι υποσχέθηκαν για την Ξάνθη θα πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα διότι ούτε πολλά είναι και ούτε ιδιαίτερα σημαντικά.
Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Δημοτικά ερωτήματα
Ένα σοβαρό ερώτημα πλανάται πλέον στην πόλη της Ξάνθης μετά τη λήξη του προχθεσινού δημοτικού συμβουλίου. Και το ερώτημα δεν είναι άλλο από το πώς θα λαμβάνονται πλέον οι αποφάσεις στο Δημοτικό όργανο. Κι αυτό, διότι η δημοτική παράταξη Δημαρχόπουλου έχει απωλέσει την δεδηλωμένη (και απαραίτητη) πλειοψηφία. Και χωρίς πλειοψηφία σημαντικές αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν.
Όλη αυτή η κατάσταση δυσλειτουργίας του οργάνου πλέον θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα το δήμαρχο Ξάνθης. Ο οποίος θα πρέπει να σταθμίσει τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν και να πράξει αναλόγως. Οι διαγραφές αποδείχτηκε πως δεν αποτελούν λύση, ούτε οι συγκρούσεις. Η συναίνεση αποτελεί αυτοσκοπό πλέον για την παράταξη Δημαρχόπουλου (όση έχει απομείνει) και το στίγμα της νέας αρχής θα πρέπει να δοθεί από κει. Μια συναίνεση βέβαια με αρχές και ειλικρίνεια κι όχι ευκαιριακή όπως μέχρι χθες. Ο σεβασμός στις προτάσεις της αντιπολίτευσης και η αποδοχή της κριτικής και του ελέγχου των πεπραγμένων του δήμου θα πρέπει να θεωρηθούν πλέον δεδομένα από δω και πέρα.
Οι νέες αρχές που εκ των πραγμάτων θα τεθούν ως προς τη λειτουργία του δήμου Ξάνθης πλέον, θα σηματοδοτήσουν την επιτυχία ή αποτυχία και της νέας πρότασης της κυβέρνησης για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού.
Ίσως απ’ όλη αυτή την ιστορία προκύψει κάτι καλό. Ο χρόνος θα δείξει.  Όπως θα δείξει εάν ο δήμαρχος Ξάνθης έβγαλε τα σωστά συμπεράσματά του και αναγνωρίσει δικές του λανθασμένες επιλογές και συμβουλές και απαλλαγή από αρνητικούς μυστικοσύμβουλους.
Γ.Δ.


Μέρισμα δίχως αύριο
Το 1,4 δισ. ευρώ από τις τελευταίες ρανίδες αίματος όσων μπορούν και πληρώνουν ακόμη φόρους, που μοίρασε ο κ. Τσίπρας σαν “Χριστουγεννιάτικο μποναμά” πιστεύει κανείς πως δεν θα τον πληρώσουμε στο δεκαπλάσιο στο μέλλον; Ο πρωθυπουργός έχοντας λάβει τα μηνύματα από την οικονομία και την πορεία των κρατικών εσόδων που λένε πως το 2018 δεν θα είναι καλή χρονιά, ετοιμάζει το σχέδιο εξόδου προκειμένου να δώσει την καυτή πατάτα στον επόμενο. Ευελπιστεί πως θα μπορέσει να επανέλθει την επόμενη σαν σωτήρας που μοίραζε την προηγουμένη κοινωνικά μερίσματα στους αδύναμους με τα λεφτά αυτών που υποβίβαζε στην κατηγορία των αδύναμων. Από πέρυσι που άλλαξε τον εκλογικό νόμο όλες οι κινήσεις στοχεύουν πως θα σκάσει η χώρα στα χέρια του κ. Μητσοτάκη για να επανέλθει στη συνέχεια και να εδραιωθεί σε κάποιο νέο διπολισμό.
Δυο λόγοι που επίσπευσαν την αναγγελία του Χριστουγεννιάτικου μποναμά ήταν η κοσμοσυρροή στη διαδικασία ανάδειξης αρχηγού της Κεντροαριστεράς και οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που λαμβάνει το νέο σκάνδαλο με τον Υπουργό Άμυνας στο επίκεντρο. Η επίσπευση του διαγγέλματος του πρωθυπουργού μοιάζει περισσότερο σαν κίνηση πανικού. Είναι προφανές πως προσπαθούν να προλάβουν κάποιες αρνητικές εξελίξεις. Για την ιστορία το μοίρασμα επιδομάτων στο παρελθόν δεν έσωσε καμιά κυβέρνηση που βρισκόταν σε αποδρομή. Συνήθως οι υποσχέσεις λειτουργούν καλύτερα με τους αφελείς επειδή είχαν
μεταχρονολογημένη ημερομηνία είσπραξης…
Κ.Σ.


Χαλεποί  καιροί
Τα αυτονόητα χρειάζονται να τα υπερασπίζεται κανείς. Όπως την αλήθεια και τα γεγονότα και βέβαια την αναγκαιότητα του ορθού δημοσιογραφικού λόγου. Εσχάτως βιώνουμε στην περιοχή μας μια ιδιότυπη λειτουργία που βέβαια δεν ξαφνιάζει διότι χρόνια τώρα επαναλαμβάνεται παράταιρα και κακόφωνα, αλλά παρόλο που έχει διαγνωσθεί ως παθογένεια, εμφανίζεται και πάλι. Το παιγνίδι του καλός-κακός, μετά κακός-καλός και πάλι από την αρχή. Με πρωταγωνιστές άλλα πρόσωπα ενίοτε, αλλά ίδια και απαράλλαχτα ως προς τη νοοτροπία. Μια παράσταση μαριονεττών που από ψηλά κινούν άλλοι τα νήματα και άλλοι εμφανίζονται ως δήθεν πρωταγωνιστές σ’ ένα κακοπαιγμένο έργο, βαρετό, με γνωστό το σενάριο και το τέλος.
Η όλη παράσταση που συνεχίζεται μεν αλλά με μειωμένους θεατές, δεν αρέσει, αλλά επιμένουν οι εμπνευστές της να την παρουσιάζουν. Για να ικανοποιούν τη ματαιοδοξία τους ότι είναι δήθεν πρωταγωνιστές στο περιοδεύον μπουλούκι. Κακοί, κάκιστοι σε όλα. Και το τραγικό και γελοίο, νομίζουν ότι δεν τους έχουν καταλάβει τι παγνίδια προσπαθούν να παίξουν στον μπερντέ του Καραγκιόζη…
Γ.Δ.


Το Επιμελητήριο που θέλει ο Α. Κοσμίδης
Μ’ ένα …Μανιφέστο 4 σελίδων απαντά στο μόλις 100 λέξεων σχόλιό μας ο κ. Αντώνης Κοσμίδης  για την επιλογή του να είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Μωραΐτη ενώ πριν λίγο καιρό με δηλώσεις του στο «Ε» το απέκλειε.  Αυτό που θέλουμε να διευκρινίσουμε είναι ότι συμφωνούμε μαζί του όταν υποστηρίζει ως τελικό συμπέρασμα: « Τελικά είμαι της γνώμης ότι στο Επιμελητήριο Ξάνθης και στο κάθε Επιμελητήριο θα πρέπει να επικρατήσει ένα μόνο κόμμα: Το κόμμα των αυτοαπασχολούμενων, των ΕΒΕ και των ΜμΕ.». Παρότι βέβαια πιο κάτω αναφέρει ότι πήρε την έγκριση της ΛΑΕ όπου ανήκει. Εφ’ όσον  έχει τη διαβεβαίωση ότι ο συνδυασμός του κ. Μωραΐτης  έχει αυτά τα χαρακτηριστικά εμείς του ευχόμαστε «Καλή επιτυχία» με τον συνδυασμό που επέλεξε να είναι υποψήφιος.
Μ.Ξ.


Τόλμησε ο Αλέξης Τσίπρας  ν’ αγγίξει το θέμα «Σαρία»
Μια πολύ σημαντική εξαγγελία έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό συνέδριο της ΑΜΘ που αφορά την μειονότητα. Άνοιξε την συζήτηση για την Σαρία αναγγέλλοντας ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση προχωρά νομοθετική ρύθμιση η οποία καθιστά ρητά προαιρετική τη δικαιοδοσία του Μουφτή και όχι δεσμευτική. Δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια, τα οποία και, για πρώτη φορά, έχουν τεκμήριο δικαιοδοσίας.
Ακόμη, όπως είπε θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων και θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο.
Πρόκειται για κάτι που γίνεται για πρώτη φορά καθώς καμία άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε να αγγίξει το θέμα αυτό και του πιστώνεται του πρωθυπουργού ως θετική ενέργεια που θα απαλλάξει από πολλά δεινά τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας  και θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες αλλαγές Μη ξεχνάμε ότι χώρα μας είναι η μόνη Ευρωπαϊκή  χώρα που εφαρμόζεται η Σαρία κι αυτό αντίκειται στην Κοινοτική νομοθεσία.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…