Κοινή πολιτική κουλτούρα
Εννέα υποψήφιοι, διαφορετικοί μεταξύ τους. Κάποιοι γνωστοί στην κοινωνία από την προηγούμενη θητεία και έργο τους σε θέση ευθύνης. Κάποιοι άγνωστοι στο ευρύ κοινό ή γνωστοί σε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων. Χωρίς να έχουν και οι εννέα τις ίδιες πολιτικές απόψεις. Αποκλίσεις υπάρχουν έστω και μικρές. Εκείνο όμως που διέκρινε κανείς και στους εννέα και ήταν ένα θετικό δείγμα, ήταν η κοινή πολιτική κουλτούρα όλων. Πολιτισμένος λόγος και περιεχόμενο στο διάλογο, χωρίς προσωπικές προσβολές, χωρίς χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Τα δύο ντιμπέιτ μπορεί να μην ήταν αρκετά «ζωντανά». Δεν ήταν όμως και ανθρωποφαγία. Διατήρησαν ένα επίπεδο που εκφράζει όχι μόνον τους εννέα, αλλά και αυτούς που βρίσκονται και πιστεύουν στην ύπαρξη και πολιτική παρέμβαση του μεσαίου Κεντρώου χώρου.
Γ.Δ.
Μαύρο χρήμα
Το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Οι αναδουλειές, η υπερφορολόγηση και μια σειρά άλλων επιβαρύνσεων που υφίστανται οι επαγγελματίες, οδήγησαν αρκετούς στο να κλείσουν τα καταστήματά τους. Παρέδωσαν χαρτιά και δήλωσαν ότι σταματούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Όμως, υπάρχει ένα αλλά. Κι αυτό, δεν είναι άλλο από το γεγονός πως… συνεχίζουν να δουλεύουν παράνομα πλέον και χωρίς άδεια. Το φαινόμενο δε αυτό ανθίζει κυρίως σε συνεργεία αυτοκινήτων, φανοποιεία και άλλες ειδικότητες. Μάλιστα σε πολλά χωριά εμφανίστηκε το φαινόμενο της… πειρατικής κομμωτικής!
Όλα μαύρα δηλαδή, σε βάρος των συνεπών επαγγελματιών που πληρώνουν εισφορές, φόρους, ενοίκιο και άλλα πολλά.
Αν διερωτάστε γιατί γίνονται όλα αυτά, η απάντηση είναι απλή: Δεν υπάρχει έλεγχος.
Γ.Δ.
Ποιος έχει σαφές πλαίσιο προτάσεων για το αναπτυξιακό συνέδριο;
Ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεκαέξι υπουργοί και τρεις γενικοί γραμματείς θα βρεθούν την Δευτέρα και την Τρίτη στην Κομοτηνή, προκειμένου να παρουσιάσουν το σχεδιασμό τους για την παραγωγική ανασυγκρότηση και να συζητήσουν τα επιμέρους θέματα με τους φορείς της Θράκης και όσους παραβρεθούν για να συμμετέχουν στο διάλογο με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ήδη κάποιοι, λίγοι, φορείς από την ΠΑΜΘ και ακόμη λιγότεροι από την Ξάνθη προχώρησαν στη δημοσιοποίηση των θέσεων και προτάσεων που θα καταθέσουν στους υπουργούς, προκειμένου να υπάρχει ένα πιο δομημένο και συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου.
Ο Αλέξης Τσίπρας που θα πραγματοποιήσει ομιλία στην κεντρική εκδήλωση λήξης του συνεδρίου το απόγευμα της Τρίτης, ενδέχεται να επισκεφθεί και την Ξάνθη, με αφορμή την επίσκεψή του στην περιοχή.
Ε.Δ.
Δόγμα Βυζαντινών
«Ύψιστο ρόλο στη διατήρηση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας έπαιξε η πίστη και η μονιμότητα στο δόγμα – φρόντισε να μετατρέψεις τους εχθρούς σου σε φίλους, αναγνωρίζοντάς τους αξίες που ίσως δεν έχουν και δίνοντάς τους ελεγχόμενη από σένα εξουσία».
Εάν αυτό το δόγμα σας θυμίζει κάτι ως προς τα τοπικά πολιτικά ή αυτοδιοικητικά πράγματα, δεν κάνετε λάθος. Απεναντίας είστε μέσα εκατό τοις εκατό και η όποια στόχευσή σας μάλλον είναι προς τη σωστή πλευρά.
Γ.Δ.
Νοοτροπία
Κανείς δεν θέλει δίπλα στο σπίτι του ΧΥΤΥ, χωματερές, ούτε καν… σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων: Έντονες είναι οι αντιδράσεις σε κάθε χωριό, κωμόπολη, αγροτική, πεδινή περιοχή για πιθανή εγκατάσταση σταθμών της ΔΕΗ, υποσταθμών, δεξαμενών καυσίμων και κεραιών τηλεφώνων.Δυστυχώς με το να μην υπάρχει για δεκαετίες πολεοδομικός σχεδιασμός, να μην – έχουν οριστεί χρήσεις γης και να έχει δρομολογηθεί μια “ανάπτυξη” χωρίς προγραμματισμό και σχέδιο, προβλήματα όπως τα παραπάνω αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Αντιδράσεις για τα πάντα από τους πολίτες, που δεν θέλουν καμία οχλούσα δραστηριότητα στην πόρτα τους (δεν έχουν βέβαια κανένα πρόβλημα αν πάει στον γείτονα!). Είναι δίκαιο μια περιοχή που επιβαρύνεται με μεγάλες, οχλούσες δραστηριότητες να έχει αντισταθμιστικά οφέλη, είναι δίκαιο αυτός που επιβαρύνεται για έργα κοινής ωφέλειας να επωφελείται με κάποια παροχή. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται για ρουσφέτι αλλά για απλή δικαιοσύνη. Σε διαφορετική περίπτωση θα βιώνουμε αντιδράσεις, διαμαρτυρίες, ασφαλιστικά μέτρα, προσφυγή σε ανώτατα δικαστήρια για τα πάντα!
Γ.Κ.
Διήμερη άδεια στον Κουφοντίνα
Ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω της Επιτροπής που υπάρχει, ενέκρινε το αίτημα του αρχηγού και εκτελεστή της 17 Νοέμβρη Κουφοντίνα για διήμερη άδεια εξόδου από τις φυλακές.
Ήδη άφωνη η κοινή γνώμη παρακολουθεί την υλοποίηση μιας απόφασης μη αναμενόμενης κι αυτό διότι ο φυλακισμένος Κουφοντίνας δεν είναι ένας συνηθισμένος κρατούμενος. Πρόκειται για τον επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης η οποία σκότωσε ανθρώπους με διάφορους τρόπους και η οποία επί χρόνια αποτελούσε το στόχο της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της.
Μετά την απόφαση αυτή περί αδείας στον Κουφοντίνα τίθεται ένα απλό, απλούστατο ερώτημα. Τι θα γίνει εάν δεν επιστρέψει στη φυλακή ο Κουφοντίνας; Ποιος θα έχει την ευθύνη;
Γ.Δ.
Το πλεόνασμα στους πελάτες
Στο τέλος του έτους είναι πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να εμφανιστεί στις οθόνες των ΚΑΠΗ ως ο φίλος του γέροντα, ως το αγόρι που φέρνει κάτι για τα Χριστούγεννα. Μπορεί να κόψει ΕΝΦΙΑ (υπόσχεση που τον έκανε Πρωθυπουργό), να τη βγει στη ΝΔ από τα δεξιά, δείχνοντας ότι υλοποιεί, τμηματικά έστω, τη δέσμευση του για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δημιουργώντας το άλλοθι: «Δεν είμαι ψεύτης, απλώς χρειάζομαι χρόνο».
Όπως και να έχει, όποιο δρόμο και αν επιλέξει, τα λεφτά θα πέσουν στην τρύπα που ανοίγουμε στο ελώδες νερό της ύφεσης. Το πολύ να τονωθεί στιγμιαία η κατανάλωση ή, στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, τα πράγματα να εμφανιστούν ελαφρώς πιο τακτοποιημένα.
Ο Σαμαράς τα έδωσε σε ένστολους και ο Τσίπρας σε συνταξιούχους. Ο καθένας στον πελάτη του. Ε, και; Αυτά τα χρήματα έπρεπε να επενδυθούν σε αναπτυξιακές δραστηριότητες. Σε σχέδια και ενέργειες που δημιουργούν θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα. Και, εντάξει, να εμφανιστεί στις οθόνες με χιτώνα, χαμόγελο και φωτοστέφανο. Αλλά ας διαθέσει και ένα ποσό στη χρηματοδότηση της καινοτομίας, της έρευνας, των νέων επιχειρήσεων…
Κ.Γ.
Γιατί δεν λειτούργησε το τρίπολο Δράμα – Καβάλα Ξάνθη;
Αφού χύθηκε πολύ μελάνι και ειπώθηκαν πολλά επιχειρήματα από το 2007 όταν ξεκίνησε η διαβούλευση τελικά υπάρχει ένα Γενικό Χωροταξικό της Περιφέρειας και ο νομός μας εντάχθηκε στο αναπτυξιακό τρίπολο Καβάλα – Δράμα – Ξάνθη και όχι όπως πολλοί υποστήριζαν τότε Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη που είναι αναβαθμισμένο σε εθνικό πόλο. Σύμφωνα με το Χωροταξικό λοιπόν θα έπρεπε να έχουν γίνει μια σειρά από υποδομές που θα στηρίξουν την συνεργασία των τριών πόλων. Αυτά στα χαρτιά. Γιατί όπως ξέρουμε το τρίπολο δεν λειτούργησε. Ούτε καν ένα αξιοπρεπή δρόμο δεν έχει η Ξάνθη με την Δράμα και η Δράμα με την Καβάλα. Σε λόγια να βρισκόμαστε με λίγα λόγια…
Το γιατί ας μας το πουν οι ιθύνοντες της περιφέρειας
Μ.Ξ.
Κάλεσμα της κεντροαριστεράς για συμμετοχή στις εκλογές της
Την πολιτική χρησιμότητα να υπάρχει Κεντροαριστερά ανέδειξε μέσα σε λίγες φράσεις ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αλιβιζάτος. Μια προσέγγιση που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Είπε λοιπόν: «όλες οι μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις στη χώρα είναι ιστορικά συνδεδεμένες με την προοδευτική παράταξη, ενώ οι αποτυχίες με τη συντηρητική παράταξη πλην της περιόδου του Κωνσταντίνου Καραμανλή». Και για να δείξει τον αναγκαίο προσανατολισμό και το πολιτικό στίγμα του νέου κόμματος, σημείωσε με έμφαση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί τις μεταρρυθμίσεις και κατά βάθος επιδιώκει τη ρήξη, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν το επιτρέπουν οι δομές της συντηρητικής παράταξης. Αυτό το κενό πρέπει να καλύψει η προοδευτική παράταξη, παρά τον κατακερματισμό και τις διαφωνίες, κι όποτε το έκανε η χώρα πήγε μπροστά».
Αυτοί είναι κάποιοι καλοί λόγοι για να συμμετέχει κάποιος στις εκλογές της Κυριακής
Μ.Ξ.