Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα 14 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα 14 Νοεμβρίου 2017

0

Εκλογές

Τα προγνωστικά λοιπόν επιβεβαιώθηκαν για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης του επικεφαλής στη μεγάλη Δημοκρατική παράταξη. Είχαν προβλέψει με τις δημοσκοπήσεις που έκαναν την πρώτη θέση της Γεννηματά και τη δεύτερη που θα παιζόταν μεταξύ των Ανδρουλάκη και Καμίνη. Τελικά έπεσαν μέσα διάνα. Η δεύτερη Κυριακή θα έχει μονομάχους την κυρία Γεννηματά και το Νίκο Ανδρουλάκη. Βέβαια η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ τους είναι σημαντική. Η Φώφη Γεννηματά έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό προβάδισμα, όμως οι δεύτερες Κυριακές συνηθίζουν να κρύβουν εκπλήξεις. Γι’αυτό οι όποιες προβλέψεις είναι δύσκολες για το ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής της νέας Δημοκρατικής παράταξης από δω κει πέρα, η οποία καλείται να παίξει έναν σοβαρό και υπεύθυνο ρόλο πλέον στα πολιτικά πράγματα της χώρας αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διέρχεται.
Γ.Δ.


Εκλογές ΙΙ
Οι κυριακάτικες εκλογές λοιπόν επεφύλαξαν και μια ιδιαίτερα ευχάριστη παράμετρο. Κι αυτή δεν ήταν άλλη από την υψηλή συμμετοχή των Δημοκρατικών πολιτών. Οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία, ακριβώς, που υπερέβη κάθε πρόβλεψη, απέδειξαν το μεγάλο τους ενδιαφέρον. Συμμετείχαν λοιπόν μαζικά, ξεπερνώντας τις 200.000 άτομα και φθάνοντας τις 210 χιλιάδες και λίγο περισσότερους. Αυτό σημαίνει πως η δημοκρατική οικογένεια υπάρχει, ενδιαφέρεται, συμμετέχει και δια της επιλογής της καθορίζει το μέλλον το δικό της αλλά και του τόπου.
Γ.Δ.


Πλατεία Μητροπόλεως, με τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, Πολιούχου της Ξάνθης
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Εν αναμονή
Στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος η Θράκη λόγω της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είθισται στις περιπτώσεις αυτές των Περιφερειακών διασκέψεων, να ακούγονται πολλά πράγματα. Τόσο από πλευράς των φορέων όσο και της κυβέρνησης. Όμως οι φορείς ότι είχαν να προτείνουν το πρότειναν. Τώρα ήρθε η σειρά της κυβέρνησης να τοποθετηθεί και να δεσμευτεί για την υλοποίηση των προτάσεων εκείνων που υπέβαλαν οι φορείς και επεξεργάστηκαν τα αρμόδια υπουργεία. Πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης.
Γι’αυτό, με ενδιαφέρον αναμένουν οι φορείς της Περιφέρειάς μας τι ακριβώς θα εξαγγείλει προς υλοποίηση ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κλείνοντας τις εργασίες της διάσκεψης.
Ευελπιστούν λοιπόν οι κάτοικοι αλλά και οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, βιομήχανοι να πληροφορηθούν τι ακριβώς θα δεσμευτεί να υλοποιηθεί. Προφανώς με την ελπίδα να μην μείνουν λόγια, αλλά σε εύλογο χρόνο να ξεκινήσει η υλοποίηση των όποιων δεσμεύσεων σε επίπεδο έργων.
Η Περιφέρειά μας, η φτωχότερη της χώρας και της Ευρώπης, έχει απόλυτη ανάγκη λήψης γενναίων αποφάσεων. Περιμένουμε όλοι ν’ακούσουμε για να κρίνουμε.
Γ.Δ.


Ο Σπίρτζης από την Σμίνθη εξήγγειλε τον διαγωνισμό για το κάθετο άξονα
Εξαγγελία για τον κάθετο άξονα Ξάνθης έκανε την Κυριακή το απόγευμα  ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης που επισκέφθηκε τον δήμο Μύκης και είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Τζεμήλ Καπζά. Είπε λοιπόν ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η άμεση υλοποίηση του κάθετου άξονα Βουλγαρίας – Ελλάδας στην Ξάνθη και ότι σε δυο εβδομάδες περίπου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος διαγωνισμός ύψους 35 εκατ. ευρώ για το πρώτο,  μεγαλύτερο και  δυσκολότερο κομμάτι μέχρι τα Μελίβοια.
Επειδή αυτή την εξαγγελία την ξανακούσαμε από τον κύριο Σπίρτζη τον Μάρτιο του 2017 και ακόμη δεν έγινε τίποτε ας είμαστε επιφυλακτικοί!
Μ.Ξ.


Το μήνυμα των εκλογών της κεντροαριστεράς
Τελικά επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι πρώτος στην Ξάνθη και πήραν τα πάνω τους όλοι του χώρου που είδαν ουρές στις κάλπες. Ήταν κάτι που είχαν να δουν πολύ –  πολύ καιρό! Αυτό που ήθελαν οι οργανωτές τοπικά αλλά και πανελλαδικά,  να ενεργοποιήσουν δηλαδή ένα μέρος του εκλογικού σώματος να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία το πέτυχαν. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και έστειλε το μήνυμα ότι λέει «ναι» στο εγχείρημα. Το ζήτημα είναι πώς θα το διαχειριστούν και πώς θα κρατηθούν όλοι οι υποψήφιοι ενωμένοι.
Μ.Ξ.


Ξαναζεσταμένο φαγητό…
Συνέντευξη παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης την Κυριακή για να παρουσιάσει τις προτάσεις τους για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ΑΜΘ στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι οι προτάσεις αυτές που αφορούν την Ξάνθη είναι παλιές  και χιλιοειπωμένες. Ακούσαμε για την άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης που ξεκίνησε το 2005 και λιμνάζει στο ΣτΕ μετά τις προσφυγές των οικολογικών οργανώσεων. Ακούσαμε για τον μπασμά της Ροδόπης να γίνει Π.Ο.Π. , μια πρόταση του Φώτη Καραλίδη όταν ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο. Ακούσαμε για εναλλακτικό τουρισμό και μότο κρος  στα βουνά μας και για το λιμάνι του Λάγος που έμεινε με τον όνομα ως λιμάνι εθνικής σημασίας, χωρίς καμιά υποδομή! Όλα αυτά μοιάζουν σαν …ξαναζεσταμένο φαγητό! Αυτά μας τα είπαν κι άλλοι όπως κι εσείς πριν χρόνια κ. Σγουρίδη, το ζήτημα όμως είναι ότι δεν έγιναν.  Κι εσείς τότε ήσασταν επί χρόνια βουλευτής του νομού!
Μ.Ξ.


Ο Τσίπρας και στην Ξάνθη
Όπως όλα δείχνουν και το νομό Ξάνθης θα επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην περιοχή για το αναπτυξιακό συνέδριο. Η επιλογή είναι να επισκεφθεί δύο επιχειρηματικές μονάδες της περιοχής, και στη συνέχεια να κατευθυνθεί στην Κομοτηνή, όπου και θα μιλήσει στην ολοκλήρωση του συνεδρίου.
Ε.Δ.


Στη «γωνία» της ανάπτυξης
Παρακολουθήσαμε τις συνεδρίες της πρώτης ημέρας του αναπτυξιακού συνεδρίου. Από τη μια Σπίρτζης, Κουρουμπλής, Παπανάτσιου και από την άλλη Σταθάκης, Φάμελλος και Χαρίτσης παρουσίασαν τους σχεδιασμούς των υπουργείων τους, με βαρύτητα στα όσα αφορούν ή μπορούν να αξιοποιηθούν από περιοχές της ΑΜΘ. Αυτό που έγινε σαφές ήταν ότι, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, οι προοπτικές ανάπτυξης της Ξάνθης παραμένουν «κάπου στο βάθος» και μόνο παράλληλα με την υπόλοιπη Περιφέρεια. Έβρος και Σαμοθράκη, Καβάλα και Θάσος προωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία και έργα που είχαν «παγώσει» για χρόνια, η Δράμα πέτυχε ακόμη και τη χρηματοδότηση του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και η Ξάνθη αναζητείται κάπου ανάμεσα στις συζητήσεις…
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…