Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα 13 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα 13 Νοεμβρίου 2017

0

Θρησκευτικός τουρισμός Ι
Κι άλλη φορά έχουμε  αναφερθεί στην ανάγκη ν’ αναπτυχθεί ο Θρησκευτικός Τουρισμός στο νομό μας και γενικότερα στη Θράκη. Είχαμε επισημάνει την ύπαρξη πλούσιας παρουσίας διαφόρων θρησκευτικών μνημείων, τόσο Χριστιανικών όσο και Μουσουλμανικών.
Σημειώνουμε ακόμη την παρουσία παλαιών Μουσουλμανικών Νεκροταφείων σε διάφορα μέρη, νεκροταφεία Εβραίων και Αρμενίων.
Όλα αποδείξεις της Πολυπολιτισμικότητας της περιοχής. Τονίζαμε και το τονίζουμε και σήμερα πως ο Θρησκευτικός εν γένει τουρισμός μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση άφιξης τουριστών τόσο του εσωτερικού τουρισμού όσο και από το εξωτερικό.
Γ.Δ.


Θρησκευτικός τουρισμός ΙΙ
Δυστυχώς, οφείλουμε να το ομολογήσουμε, για άλλη μια φορά δεν προχώρησε τίποτε προς την κατεύθυνση αυτή.  Επανερχόμαστε και απευθυνόμαστε και προς τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό. Αυτοί τουλάχιστον να κινηθούν για να προβληθεί η πλευρά αυτή του τουρισμού, η οποία έναντι άλλων περιοχών διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μάλιστα είχαμε τονίσει πως εκτός από τα μνημεία, διαθέτουμε και «ζωντανές» μαρτυρίες στην ορεινή περιοχή κυρίως στο Δήμο Μύκης και πιο πάνω.
Δεν θα αναλύσουμε στο σημείωμα αυτό τους άξονες που θα πρέπει να κινηθούν οι ενδιαφερόμενοι. Αρκεί να υπάρξει ενδιαφέρον πραγματικό και τα υπόλοιπα είναι εδώ, δίπλα μας και περιμένουν…
Γ.Δ.


Εκλογές!
Εκλογική η περίοδος αρχής γενομένης για την εκλογή του επικεφαλής της Δημοκρατικής Κεντρώας παράταξης που θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή. Ακολουθούν οι εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο και η χρονιά θα κλείσει με τις εκλογές στο Επιμελητήριο. Άρα, παράπονο μην έχει κανείς. Όλο και κάπου θα βρει κάλπη να ρίξει την ψήφο του.
Βέβαια ψηφοδέλτιο βουλευτικών δεν θα είναι, αλλά το άχτι του για την κυβέρνηση μπορεί να το βγάλει…
Γ.Δ.


 

Το ανακαινισμένο Μητροπολιτικό Μέγαρο στη γνωστή Πλατεία Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Τίτλοι τέλους
Μετά το οδυνηρό 4-1 στον πρώτο αγώνα των μπαράζ με την Κροατία, η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου μάλλον αποχαιρετά το παγκόσμιο κύπελλο (Μουντιάλ). Πιθανότητες ανατροπής ενός τέτοιου αποτελέσματος μάλλον δεν υπάρχουν. Κάποιοι είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να γίνει το θαύμα.
Θαύμα για να γίνει όμως θα πρέπει να βάλεις κι εσύ τα χέρια σου, για την ακρίβεια τα πόδια. Με τέτοια αρνητική και κακή απόδοση των διεθνών ποδοσφαιριστών μας ήταν αδύνατη η νίκη. Γι’ αυτό ήρθε και η συντριβή η οποία βεβαίως προήλθε και από μια σειρά απαράδεκτων λαθών για διεθνείς παίκτες.
Ουσιαστικά τα γκολ τα προσφέραμε εμείς στους Κροάτες. Οι οποίοι με τον αέρα της έδρας και τα «δώρα» των Ελλήνων έκαναν έναν ποδοσφαιρικό περίπατο.
Στο δεύτερο παιγνίδι την Κυριακή στο Καραϊσκάκης, δύσκολο πολύ να γίνει η ανατροπή. Μακάρι αλλά…
Γ.Δ.


Νάτο το ρουσφέτι
Μπαίνει «φρένο» στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δάση. Αιτία; Νομικό κενό στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα.  Τώρα, πέστε μου εσείς ότι αυτό το «νομικό κενό» δεν μπήκε σκόπιμα για να δικαιώσει τους αυθαιρετούντες που έκτισαν σε παραλίες και δάση τα εξοχικά τους.
Το υποστηρίζαμε εδώ και χρόνια: κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη χώρα αυτή δεν πρόκειται να γίνουν με καμία κυβέρνηση κι ας λένε ό,τι θέλουν. Η αυθαίρετη οικοδομή στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει εις τους αιώνας. Αμήν.
Γ.Δ.


Η ελιά στην Ξάνθη
Πριν κάμποσα χρόνια, κανείς δεν φανταζόταν ότι η Ξάνθη θα ήταν μια περιοχή με μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου. Στη μνήμη των παλαιότερων ακόμη υπάρχει η παρουσία παραγωγών-πωλητών από τα νησιά Λήμνο, Λέσβο και Θάσο που τριγύριζαν στο νομό και διέθεταν λάδι το οποίο βέβαια δεν παραγόταν εδώ.
Με την πάροδο του χρόνου και την κλιματική αλλαγή αλλά και το θράσος κάποιων τολμηρών, άρχισε σιγά-σιγά η φύτευση νέων δενδρυλλίων. Ως καλλιέργεια άγνωστη στους Ξανθιώτες, άγνωστη και στους γεωπόνους που μάθαιναν κι αυτοί για την ελιά και όποια προβλήματά της.
Τα χρόνια πέρασαν και σήμερα καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα, που αποδίδουν πάνω από 200.000 λίτρα λάδι, πέρα από την ποσότητα των βρώσιμων. Και κάτι απρόσμενο. Το παραγόμενο ελαιόλαδο της παράλιας περιοχής του νομού, λόγω ακριβώς του μικροκλίματος, είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Γ.Δ.


Περί διοδίων
Πολλά πρόκειται ν’ αλλάξουν στα διόδια. Θα εφαρμοστούν ηλεκτρονική πληρωμή ανά χιλιόμετρο διαδρομής του αυτοκινήτου, δορυφορικό σύστημα για τα φορτηγά, κατάργηση των γνωστών διοδίων και εφαρμογή άλλου συστήματος πληρωμής ακόμη και μέσω κινητού και άλλα. Όλα αυτά προσεχώς. Μέχρι τότε και εάν εφαρμοστούν, εσείς αγαπητοί οδηγοί έχετε έτοιμα τα ψιλά σας. Κι αν κάνετε μεγάλο ταξίδι, χρειάζονται και χοντρά.
Γ.Δ.


Για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Ξάνθης
Μόνο το «Ε» κατέγραψε σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ  την παραλαβή του Β1 σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Ξάνθης (ΓΠΣ) που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας την Τετάρτη. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την μελλοντική εικόνα του δήμου καθώς οριοθετούνται  σε ποιες περιοχές θα γίνουν επεκτάσεις της πόλης και των οικισμών, πού θα δημιουργηθούν πάρκα επιχειρηματικότητας, ποιες είναι περιοχές αγροτουρισμού, οι λατομικές ζώνες ή περιοχές αναψυχής και τουριστικής αξιοποίησης. Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα πού δίνουμε προτεραιότητα εμείς και πού οι άλλοι. Όμως απογοητευτικό ήταν και αυτό που είπε ένας από τους μελετητές ότι το ΓΠΣ ήταν στην διαβούλευση πολύ καιρό και οι μεν φορείς κλήθηκαν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους αλλά ουδείς δημότης συμμετείχε. Κι αυτό είναι χαρακτηριστικό αδιάφορων και όχι ενεργών πολιτών και δεν μας τιμά!
Μ.Ξ.


Το ρήγμα
Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου για την δημοτική αρχή. Κι αυτό γιατί είναι ζητούμενο αν θα μπορέσει να έχει την πλειοψηφία των 21 συμβούλων για να εγκριθεί η πρόταση του δημάρχου για τα δημοτικά τέλη. Είναι ζητούμενο και όχι δεδομένο αν αναλογιστεί κανείς ότι στο προηγούμενο συμβούλιο σήκωσαν αντάρτικο 5  σύμβουλοι  και αποσύρθηκαν τα θέματα με τα δημοτικά τέλη γιατί δεν υπήρχε πλειοψηφία. Ακολούθησαν οι διαγραφές του  Τσέπελη και της Πυρνάρη και όσα έγιναν στο παρασκήνιο για να δημιουργηθεί η απαραίτητη πλειοψηφία για τις διαγραφές κι αυτά δεν αποτελούν εχέγγυα για την συνοχή της παράταξης. Το βέβαιο είναι ότι έχει δημιουργηθεί ρήγμα στην παράταξη και μάλλον αυτό θα το βρίσκει μπροστά του ο δήμαρχος. Όμως οι επιλογές του το δημιούργησαν… και κατά συνέπεια έχει την ευθύνη αλλά και υποχρέωση να επουλώσει τις «πληγές» γιατί διαφορετικά δεν θα μπορεί να διοικεί τον δήμο.
Μ.Ξ.  


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…