Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Όσα ο περιφερειάρχης σχεδιάζει για την ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ

Όσα ο περιφερειάρχης σχεδιάζει για την ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ

0

Ο Χρήστος Μέτιος παρουσίασε τον σχεδιασμό του ενώπιον βουλευτών, δημάρχων και φορέων της Περιφέρειας. 59 δράσεις προγραμματίζονται σε 18 θεματικές ενότητες

Ενώπιον βουλευτών, δημάρχων της Περιφέρειας, εκπροσώπων των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, προέδρων Νοσοκομείων και άλλων διοικήσεων φορέων ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος παρουσίασε τη Δευτέρα το απόγευμα το σχεδιασμό του για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μέσα από 59 δράσεις που χώρισε σε 18 θεματικές ενότητες.

Στην εισαγωγή του ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη μειονεκτική θέση που έχει σήμερα η Περιφέρειά μας, εβρισκόμενη στην τελευταία θέση στην Ελλάδα και σε μία από τις τελευταίες της ΕΕ, σχολιάζοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ ολοκληρωμένο σχέδιο πραγματικής ανάπτυξης για την περιοχή. Ο ίδιος τόνισε ότι σε ένα χρόνο θα παρουσιάσει ξανά την εξέλιξη των δράσεων, υπογραμμίζοντας ότι αυτό επιβάλλει η υπευθυνότητα προς τους πολίτες.

Το «Ε» παρουσιάζει σήμερα το βασικό κορμό του σχεδιασμού του περιφερειάρχη, με βαρύτητα στα όσα αφορούν την ΠΕ Ξάνθης, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και θα επανέλθουμε αναδεικνύοντας και σχολιάζοντας επιμέρους πρωτοβουλίες που προωθούνται.

Θεματική ενότητα 1: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

Πρόκειται για ώριμα έργα, που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και τα οποία η Περιφέρεια διεκδικεί από την κεντρική Διοίκηση.

  • Αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και λειτουργία της σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο (π/υ: 27 εκ. € από τα οποία 3,6 εκ. € συμμετοχή ΠΑΜΘ).
  • Αναβάθμιση των υποδομών του εμπορικού και αστικού λιμένα Καβάλας (π/υ: 40 εκ. € από τα οποία 3 εκ. € η συμμετοχή ΠΑΜΘ).
  • Κατασκευή γέφυρας και νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους Έβρου (π/υ: 35 εκ. €).
  • Κατασκευή της πρώτης φάσης του οδικού άξονα Δράμας – Καβάλας «Δράμα – Άγιος Αθανάσιος» (π/υ: 40 εκ. €).
  • Κατασκευή της πρώτης φάσης του οδικού άξονα Ξάνθης – ελληνοβουλγαρικών συνόρων «Δημάριο – σύνορα» (π/υ: 45 εκ. €, συμμετοχή ΠΑΜΘ: 5 εκ. €).
  • Κατασκευή της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης με προτεραιότητα στο ανατολικό τμήμα που θα συνδέσει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό (π/υ: 55 εκ. €).
  • Ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου (π/υ: 113 εκ. €).
  • Κατασκευή του φράγματος Ιάσμου Ροδόπης και των αναγκαίων δικτύων ύδρευσης. (π/υ: 120 εκ. € για το φράγμα + 100 εκ. € για τα δίκτυα άρδευσης)

Τομέας: Εγγειοβελτιωτικά

  • υποβλήθηκε πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για 21 έργα άρδευσης σε όλη την Περιφέρεια συνολικού π/υ 173,6 εκ. €.

Ειδικό Πρόγραμμα Έβρου

  • επετεύχθη έγκριση από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης Ειδικού Προγράμματος για τον Έβρο, π/υ: 26,6 εκ. € για πραγματοποίηση 38 έργων και μελετών για την ενίσχυση της οδοποιίας, της άρδευσης και της αντιπλημμυρικής προστασίας του Έβρου.

Θεματική ενότητα 2: ΕΡΓΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Εγκρίθηκε το νέο τριετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπου επιτεύχθηκαν αυξήσεις 45,6 εκ. € για κατασκευή και συντήρηση υποδομών (ενδεικτικά):

  • Επισκευή και συντήρηση οδικού δικτύου. Αύξηση 25 εκ. € (συνολικός π/υ 60 εκ. €).
  • Δαπάνες φωτισμού. Αύξηση 2,9 εκ. € (συνολικός π/υ 6 εκ. €).
  • Αντιπλημμυρικά έργα. Αύξηση 2 εκ. € (συνολικός π/υ 10 εκ. €).
  • Συντηρήσεις και λειτουργία αντλιοστασίων αποστράγγισης της πλημμυρικής λεκάνης του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του Αύξηση 950.000 € (συνολικός π/υ 2,5 εκ. €).

Θεματική ενότητα 3: ΕΡΓΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Έγκριση 23 έργων, συνολικού π/υ 50,4 εκ. €, για άμεση ένταξη στο ΠΕΠ.

Από τα έργα αυτά την Ξάνθη αφορά μόνο η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ο. 02 στην ΠΕ Ξάνθης στην 14η θέση ιεράρχησης, με π/υ 5 εκ. ευρώ.

Θεματική ενότητα 4: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

-Τομέας: Γεωργία

Όσον αφορά στους αναδασμούς για την Ξάνθη αναφέρεται ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες για το Εράσμιο (26.000 στρέμματα), το Κουτσό (11.000 στρέμματα) και στο Σούνιο ( 10.000 στρέμματα).

-Τομέας: Κτηνοτροφία

  • Εξασφάλιση 300.000 € για εμβολιασμό βοοειδών κατά της οζώδους δερματίτιδας 2017-2019
  • Χρηματοδότηση της κατασκευής μικρών κτηνοτροφικών έργων υποδομής (ποτίστρες, δεξαμενές) π/υ 300.000 €.
  • Σχεδιασμός μελέτης για τη δημιουργία πιλοτικού κτηνοτροφικού πάρκου.

-Τομέας: Υδατοκαλλιέργειες

  • Παρακολούθηση των τοξικών μικροφυκών στις περιοχές αλιείας και υδατοκαλλιέργειας δίθυρων μαλακίων (στρείδια, μύδια, χτένια) για τη στήριξη των εξαγωγών και της εμπορίας των ειδών αυτών.

-Τομέας: Αγροδιατροφική Σύμπραξη

  • Δημιουργία Περιφερειακής Αγροδιατροφικής Σύμπραξης για την υποστήριξη επιχειρήσεων και παραγωγών, ώστε να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Θεματική ενότητα 5: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

-Διάθεση 14 εκ. € σε επενδυτικά σχέδια σε τομείς όπως τα χημικά – πολυμερή υλικά, τα μάρμαρα, ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, η αγροδιατροφή, η ενέργεια, ο τουρισμός, κ.ά.

-Ενίσχυση με 15 εκ. € το νέο αναπτυξιακό νόμο με σκοπό να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε τομείς όπως η μεταποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, ο τουρισμός, η βιομηχανία ηλεκτρικών μηχανημάτων, μετάλλων και δομικών υλικών.

-Συμμετοχή με το ποσό των 10 εκ. € στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ ώστε να παρέχονται με ευνοϊκούς όρους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας δάνεια με τη μορφή εγγυήσεων, μικροπιστώσεων και δανείων επιμερισμένου ρίσκου.

-3 εκ. € για τη δημιουργία δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας (θερμοκοιτίδες, clusters)

-23 εκ. € για ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

-Δρομολογείται χρηματοδότηση για την επιχειρηματική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Περιφέρειας.

Θεματική ενότητα 6: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τομέας: Μετρήσεις – Νέες αγορές:

-Σχεδιάζονται μετρήσεις και έρευνες γνώμης των επισκεπτών της ΑΜΘ

-Διερεύνηση για προσέλκυση νέων τουριστών (πχ Ρωσία, Κίνα)

-Δημιουργία ενός προωθητικού φυλλαδίου για τα επόμενα τρία χρόνια.

-Δημιουργία πολυσέλιδου οδηγού με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες της Περιφέρειας για τους tour operators.

-Δημιουργία ενός προωθητικού βίντεο για την τηλεόραση και το διαδίκτυο.

-Ανάπτυξη νέων ψηφιακών εφαρμογών

Τομέας: Συμμετοχή σε Εκθέσεις

-Τουριστικές εκθέσεις: Συμμετοχή σε δέκα εκθέσεις

-Θεματικές εκθέσεις: Συμμετοχή σε δύο εκθέσεις

-Εκθέσεις προβολής προϊόντων: Συμμετοχή σε επτά εκθέσεις

-Εκθέσεις προβολής προϊόντων στην Περιφέρειά μας: Συμμετοχή στις πέντε τοπικές εκθέσεις

Τομέας: Προβολή – Καμπάνιες

  • Ταξίδια εξοικείωσης στην Περιφέρεια για διαμορφωτές κοινής γνώμης.
  • Προβολή στον γενικό και ειδικό Τύπο σε Ελλάδα και εξωτερικό
  • Σχεδιάζεται διαφημιστική καμπάνια για κινητοποίηση στην ανάπτυξη του τουρισμού εντός ΑΜΘ
  • οnline διαφήμιση σε ψηφιακά μέσα

Τομέας: Συνέδρια – ημερίδες – εκδηλώσεις

Σχεδιάζεται η διοργάνωση εκδήλωσης για το Δρόμο του Μεταξιού, προωθούνται πρωτοβουλίες για τον θρησκευτικό, εναλλακτικό και σχολικό τουρισμό, προγραμματίζεται ειδική δράση προβολής στην Κωνσταντινούπολη, και ξεκινά το Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους. Επίσης, συνεχίζονται η Θρακομακεδονική Synergia και το Φεστιβάλ Via Egnatia.

Τομέας: Δικτύωση

Συμφωνήθηκαν συνεργασίες με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Σωματείο «Διάζωμα». Ξεκινά η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού (DMO). Ιδρύεται Διεύθυνση Τουρισμού στην Περιφέρεια.

Τομέας: Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού

  • Έργα αποκατάστασης και ανάδειξης σε μνημεία της Περιφέρειας κατά μήκος της Via Egnatia και δημιουργία ολοκληρωμένης πολιτιστικής διαδρομής και στις πέντε ΠΕ, π/υ 55,2 εκ. €. Στο πλαίσιο της διαδρομής, διατίθενται 7,1 εκ. € για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, • 1,2 εκ. € για την κατάρτιση των επαγγελματιών του τουρισμού και 1,1 εκ. € για τη δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου ψηφιακής ανάδειξης των μνημείων της διαδρομής. Ταυτόχρονα, διατίθενται 500.000 € για ανάδειξη, προστασία και βιώσιμη αξιοποίηση του σπηλαίου Πολυφήμου στη Μαρώνεια Ροδόπης, δημιουργείται ψηφιακό ημερολόγιο των πολιτιστικών δράσεων στην Περιφέρεια και εκπονούνται ειδικά χωρικά σχέδια για τον καθορισμό περιοχών όπου θα ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης και στις οποίες θα προβλέπονται όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη χωροθέτηση τουριστικών συγκροτημάτων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

Θεματική ενότητα 7: ΟΧΕ ΖΩΝΗΣ ΝΕΣΤΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

Σχεδιάζεται μια νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στη ζώνη του ποταμού Νέστου και του ορεινού όγκου της Ροδόπης η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ΟΧΕ της Εγνατίας Οδού. Η ΟΧΕ Εγνατίας επικεντρώνεται στα πολιτιστικά μνημεία ενώ η νέα ΟΧΕ στο φυσικό περιβάλλον, π/υ 15 εκ. € σε πρώτη φάση.

Θεματική ενότητα 8: ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  • Θα χρηματοδοτηθεί με 32 εκ. € τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου των 6 μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας,
  • Αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας στα οκτώ γεωθερμικά πεδία της Περιφέρειας (δύο στην Ξάνθη). Σχεδιάζεται η εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων μεταξύ των Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου με ταυτόχρονη προστασία των οικοσυστημάτων.

Θεματική ενότητα 9: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

  • Για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων διατίθενται 23 εκ. €.

Επειδή όμως οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται πλήρως από τους πόρους του ΕΣΠΑ, αναζητήθηκαν επιπλέον πηγές χρηματοδότησης.

  • Προετοιμάζεται φάκελος για την ωρίμαση επενδυτικών σχεδίων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια και δρόμους στην Περιφέρεια, καθώς και για επενδυτικά σχέδια σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας τον οποίο θα υποβληθούν σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Θεματική ενότητα 10: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τομέας: Διευκόλυνση εύρεσης εργασίας για άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

  • Παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας σε παιδιά, παιδιά με αναπηρία και άλλες ευπαθείς ομάδες με 5 εκ. €.
  • Διατίθενται 11 εκ. € για επαγγελματική κατάρτιση, πιστοποίηση γνώσεων και συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Τομέας: Βελτίωση της πρόσβασης ευπαθών ομάδων σε κοινωνικές υπηρεσίες.

  • 10 εκ. € για τα Κέντρα Κοινότητας που έχουν ιδρυθεί.
  • 700.000 € για τη λειτουργία των Δομών παροχής συσσιτίων.
  • 6 εκ. € για τη στήριξη της οικογένειας, των ηλικιωμένων και την ενισχυτική διδασκαλία μαθητών Ρομά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Τομέας: Βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας σε άτομα και ομάδες που πλήττονται από τη φτώχεια.

  • 6-8 εκ. € για την ίδρυση Τοπικών Μονάδων Υγείας

Τομέας: Ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων.

  • 12 εκ. € για την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων.
  • Δημιουργία Περιφερειακού Παρατηρητηρίου για το συντονισμό των κοινωνικών υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ και των εθελοντικών φορέων, προϋπολογισμού 500.000 €.

Θεματική ενότητα 11: ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ

  • Δημιουργείται ηλεκτρονική υποδομή για τη διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών με την Περιφέρεια και για την παροχή υπηρεσιών ψηφιακής πληροφόρησης.
  • Σχεδιάζεται η ενίσχυση των ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων των υπαλλήλων της Περιφέρειας με εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής υποδομής.
  • Ενοποίηση επιμέρους ιστοσελίδων των Περιφερειακών Ενοτήτων στον μοναδικό ιστοχώρο της Περιφέρειας www.pamth.gov.gr.
  • Σχεδιάζεται η μεταφορά των παραγωγικών πληροφοριακών συστημάτων της Περιφέρειας στο G-cloud.

Θεματική ενότητα 12: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Εκπονείται το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, όπου θα αναλυθεί η κλιματική ανθεκτικότητα της Περιφέρειας και θα εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών σε διάφορους τομείς όπως οι υποδομές, το δομημένο περιβάλλον και η οικονομία.

Θεματική ενότητα 13: ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  • Επαναλειτουργεί, μέσω αναδόχου εταιρείας, το Γραφείο της Περιφέρειάς μας στις Βρυξέλλες.
  • Ανατίθεται ο προγραμματισμός και η παρακολούθηση της υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, με σκοπό τη δημιουργία μιας μόνιμης υπηρεσιακής δομής.

Θεματική ενότητα 14: ΥΓΕΙΑ

  • Διάθεση 7,2 εκ. € για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών, που για πρώτη φορά φέτος είναι τριετές, καλύπτοντας την περίοδο 2017-2019.
  • Για πρώτη φορά, διατίθενται 60.000 € για να γίνουν έλεγχοι στο πόσιμο νερό, σε νερά κολύμβησης και ιαματικών πηγών.
  • Διοργάνωση «Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας» από τις 16 έως τις 21 Απριλίου 2018
  • Διατίθενται 27,5 εκ. € για τις υποδομές υγείας στο σύνολο των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας.

Θεματική Ενότητα 15. ΠΑΙΔΕΙΑ

Διατίθενται: 47,7 εκ. € για ανάπτυξη και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, 3 εκ. € για την προμήθεια σύγχρονου εκπαιδευτικού εξοπλισμού πληροφορικής και επικοινωνίας για το σύνολο των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας, 2 εκ. € για την εκπαίδευση και διά βίου μάθηση ενηλίκων, 1,7 εκ. € για την εκπαιδευτική υποστήριξη μαθητών με αναπηρία και ειδικές δεξιότητες και διοργανώνεται η Ακαδημία –Δομή διά Βίου Μάθησης– της  Περιφέρειας σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ ΑΜΘ.

Θεματική ενότητα 16: ΕΛΕΓΧΟΙ – ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

  • Διενέργεια ελέγχων (δειγματοληψίες τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων, παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων, έλεγχοι λαϊκών αγορών).
  • Διενέργεια εξετάσεων για την αδειοδότηση τεχνικών επαγγελμάτων όπως υδραυλικοί, χειριστές μηχανημάτων, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά., μετά από διάστημα διακοπής τους.
  • Σχεδιάζεται η δημιουργία τηλεφωνικού αριθμού παραπόνων και ενημέρωσης του καταναλωτή.

Θεματική ενότητα 17: ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

  • Αξιολόγηση δομών. Προωθείται η αξιολόγηση της οργανωτικής δομής της Περιφέρειας και με βάση τα αποτελέσματά της θα δρομολογηθεί νέο οργανόγραμμα.

Θεματική Ενότητα 18: ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

  • Σε ό,τι αφορά την Εργοανάπτυξη, την Στήριξη, τον Δεσμό, το Χατζιδάκειο και το Μέγαρο Μουσικής η ΠΑΜΘ βρίσκεται σε στάδιο οργάνωσης και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…