Η αστική αντιδικία ανάμεσα στη Μονή Βατοπεδίου και το Δημόσιο συζητήθηκε τη Δευτέρα στο ανώτατο δικαστήριο
Μείζονος σημασίας η απόφαση του δικαστηρίου που αναμένεται σε λίγους μήνες, αφού θα κρίνει την ισχύ των αυτοκρατορικών χρυσόβουλων ως τίτλων ιδιοκτησίας
Στον Άρειο Πάγο βρέθηκε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου η Μονή Βατοπεδίου, πρώτη φορά στην 100ετή της διαμάχη με το ελληνικό Δημόσιο, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστονίδας και των παρόχθιων εκτάσεων, η υπόθεση που είχε προκαλέσει τυφώνα στο πολιτικό σκηνικό, παρασύροντας την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στην έξοδο.
Η αστική αντιδικία με το Δημόσιο, με αφετηρία τη δεκαετία του 1920, συζητήθηκε τη Δευτέρα στο ανώτατο δικαστήριο, καθώς η Μονή – εκπροσωπούμενη από τους Σπύρο Τσαντίνη, Λάμπρο Κιτσαρά και Μιχάλη Δημητρακόπουλο, άσκησε αιτήσεις αναίρεσης κατά τριών εφετειακών αποφάσεων υπέρ του Δημοσίου. Από την πλευρά του Δημοσίου, πληρεξούσιος δικηγόρος είναι ο κ. Διονύσιος Χειμώνας
Το τι θα αποφανθεί σε λίγους μήνες ο Άρειος Πάγος αποκτά εξαιρετική σημασία, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος για τη Μονή να αχρηστευθούν τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, τίτλοι που η ίδια κατέχει από την εποχή του Βυζαντίου, με ντόμινο σοβαρότατων συνεπειών γενικότερα ως προς τη μοναστική περιουσία.
Διόλου τυχαία, στο πλευρό της Μονής στάθηκαν με σχετικές παρεμβάσεις το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Ιερά Μονή Σινά, καθώς και οι 19 Μονές του Αγίου Όρους, ολόκληρη η Ιερά Κοινότητα. Η σοβαρότητα αλλά και περιπλοκότητα του ζητήματος – με πολλές νομικά τεχνικές εκφάνσεις – είναι προφανής, αν σκεφθεί κανείς ότι η συζήτηση διήρκεσε τέσσερις ολόκληρες ώρες – σπανιότατο για εκδίκαση στον Άρειο Πάγο.
*Με πληροφορίες από in.gr