Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γεννηματά – Ανδρουλάκης: Μονομαχία στο Ελ Πασο(κ)

Γεννηματά – Ανδρουλάκης: Μονομαχία στο Ελ Πασο(κ)

0

Πρώτη η Γεννηματά με 42,50% στο 83,49% των τμημάτων. Ακολουθεί ο Ανδρουλάκης με 30.000 ψήφους διαφορά

Εκτιμήσεις για τον επόμενο γύρο και οι «συμμαχίες» στην Ξάνθη. Ψήφος κεντροαριστεράς …αγανάκτησης  προς την κυβέρνηση

 

Σε εσωκομματική υπόθεση της ΔΗΣΥ εξελίσσονται οι εκλογές για ανάδειξη επικεφαλής στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς αφού οι δύο μονομάχοι της επόμενης Κυριακής είναι η πρόεδρος της ΔΗΣΥ κα Φώφη Γεννηματά και ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ και οι δύο τους προέρχονται από τα «σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ.

 

Προσέλευση πέραν των προσδοκιών

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού στις κάλπες προσήλθαν 210.654 άνθρωποι όλων των ηλικιών. Το τελικό αποτέλεσμα στο 100% της επικράτειας αναμένεται αργά το βράδυ της Δευτέρας. Η έως τώρα καταμέτρηση, πάντως, είναι ενδεικτική της επιλογής των ψηφοφόρων.

Αποτελέσματα επικράτειας από 175.565 ψηφοφόρους σε 730 από 878 εκλογικά τμήματα (83,49%):

Φώφη Γεννηματά: 73.939 (42,50%)

Νίκος Ανδρουλάκης: 43.735 (25,14%)

Γιώργος Καμίνης: 23.520 (13,52%)

Σταύρος Θεοδωράκης: 17.062 (9.81%)

Γιάννης Μανιάτης: 7.417 (4,26%)

Γιάννης Ραγκούσης: 4.162 (2,39%)

Κωνσταντίνος Γάτσιος: 2.877 (1,65%)

Αποστολος Πόντας: 924 (0,53%)

Δημήτριος Τζιώτης: 343 (0,20%).

Η μεγάλη συμμετοχή στο β΄ γύρο θα μετρήσει υπέρ Ανδρουλάκη

Η επικράτηση της Φώφης Γεννηματά είναι άνετη με διαφορά 30.000 ψήφων στον πρώτο γύρο ωστόσο αυτό δεν της εξασφαλίζει την εκλογή στον β΄ γύρο καθώς θα παίξουν ρόλο τόσο οι «συμμαχίες» μεταξύ των άλλων υποψηφίων όσο και η συμμετοχή. Αναλυτές εκτιμούν πως επειδή η Γεννηματά έχει πιάσει το «ταβάνι» της δυναμικής της σε σταυρούς  αν η συμμετοχή κινηθεί σε κάτω από 160.000 τότε θα εκλεγεί ενώ αν ξεπεράσει τις 160.000 ψήφους θα εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης καθώς θα σημαίνει ότι έχει συγκεντρώσει τις ψήφους και των άλλων υποψηφίων.

Οι «συμμαχίες» στην Ξάνθη

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά στελέχη οι ψηφοφόροι του Καμίνη στην Ξάνθη αν προσέλθουν στις κάλπες προτίθενται να ψηφίσουν Ανδρουλάκη καθώς έχει προηγηθεί συμφωνία, ενώ άγνωστες παραμένουν οι βουλές των υποστηριχτών του Σταύρου Θεοδωράκη που έλαβε 90 ψήφους. Να σημειώσουμε ότι αυτό που «φοβίζει» τους υποστηριχτές του Νίκου Ανδρουλάκη είναι οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του Καμίνη και Θεοδωράκη να μην προσέλθουν στην κάλπη τη β΄ Κυριακή.

Ψήφος κεντροαριστεράς …αγανάκτησης  με αποδέκτη την κυβέρνηση

Την ικανοποίησή του για το ποσοστό συμμετοχής εξέφρασε ο γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Ανέστης Αντωνιάδης επισημαίνοντας πως η ψήφος εκτός από ένα θετικό μήνυμα για την ενότητα και την ανασύσταση του χώρου της κεντροαριστεράς ήταν και μια ψήφος οργή και αγανάκτησης εναντίον της κυβέρνησης. Να σημειώσουμε πως σε διαδικαστικά επίπεδο τόσο στην Ξάνθη όσο και πανελλαδικά λειτούργησαν όλα ομαλά.

Χαμηλές πτήσεις για Καμίνη και Θεοδωράκη

Στην τρίτη και τέταρτη θέση αντιστοίχως ο Γιώργος Καμίνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης έκαναν χαμηλές πτήσεις. Η διαφορά του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Γιώργο Καμίνη είναι 20.000 ψήφους και μη αναστρέψιμη παρότι αυτά που δεν καταμετρήθηκαν είναι εκλογικά κέντρα των Αθηνών και τα Θεσσαλονίκης και εκτιμάται ότι θα ανέβει ο Καμίνης.

Δηλώσεις Γεννηματά – Ανδρουλάκη

Φώφη Γεννηματά: Ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα

Η Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκε για το αποτέλεσμα των εκλογών: «Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας. Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά ΝΕΟ στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα. Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για το σημαντικό έργο της. Ευχαριστώ τους χιλιάδες εθελοντές που έδωσαν ζωή στην διαδικασία. Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση».

Ανδρουλάκης: Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα

Με την συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην πατρίδα μας. Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και τον καθέναν ξεχωριστά, μέσα από την καρδιά μου, που στάθηκαν ώρες στις ουρές για να δηλώσουν πως η Παράταξη είναι Εδώ. Ευχαριστώ και συγχαίρω τους συνυποψήφιους μου για τον ωραίο αγώνα και τους καλώ να συνεχίσουμε ενωμένοι την προσπάθεια και την επόμενη Κυριακή. Είμαστε εδώ μαζί, σε πείσμα όσων έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε. Τώρα χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας. Εμείς τώρα αρχίζουμε. Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα. Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας. Σας θέλω όλους δίπλα μου».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Συναγερμός» για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή: Πώς βλέπει την κατάσταση η κυβέρνηση και ποιες κινήσεις δρομολογούνται

Οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι απόλυτα ανοιχτοί και υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο γ…