Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γ. Δραγασάκης: Η ΠΑΜΘ από την απομόνωση περνάει στην πολλαπλή δικτύωση

Γ. Δραγασάκης: Η ΠΑΜΘ από την απομόνωση περνάει στην πολλαπλή δικτύωση

0

Για την προοπτικές που δημιουργεί ο μετασχηματισμός της Περιφέρειας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην εναρκτήρια ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο

Στο κέντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας βρίσκεται η αναβάθμιση και επέκταση της μεταποίησης και η σύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό

Ξεκίνησε χθες το μεσημέρι στην έδρα της Περιφέρειας, την Κομοτηνή, το 6ο κατά σειρά Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της κυβέρνησης για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τις εργασίες του παρακολούθησαν αρχές, φορείς και ιδιώτες, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν αρχικά ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ Βαγγέλης Λαμπάκης και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος.

Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ανέδειξε την προοπτική προόδου μέσα από τα αναπτυξιακά συνέδρια, κυρίως μέσω των σχέσεων εμπιστοσύνης που χτίζονται κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των συνεδρίων.

Έμφαση στην ανάπτυξη της μεταποίησης, προσαρμοσμένη στις νέες ανάγκες

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε σε ένα σχεδιασμό που επιβάλλει η «μεταμνημονιακή εποχή», που προκύπτει από την τροχιά σταθεροποίησης στην οποία βρισκόμαστε και την τροχιά ανάπτυξης που φαίνεται ότι μπαίνουμε, με βάση την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τις οικονομικές εξελίξεις.

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό το κλίμα αισιοδοξίας δεν επιτρέπει εφησυχασμό, αλλά αντίθετα επιβάλλει μεγαλύτερη ευθύνη για να δοθεί προοπτική στη χώρα. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς σχέδιο και κοινωνικές δεσμεύσεις, ενώ ανέδειξε σε ουσιαστικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού την αναβάθμιση και αύξηση της μεταποίησης, που σήμερα καλύπτει το 8-9% και στόχος είναι να φτάσεις σταδιακά στο 15% και το 20%. Μάλιστα, επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσης του δευτερογενούς τομέα με τον πρωτογενή και τη διάδραση αυτών με τον τουρισμό, ώστε ο τελευταίος όχι μόνο να ενισχύσει την αυτόνομη συμβολή του στο εισόδημα και την απασχόληση, αλλά και να αποτελέσει μοχλό για την τόνωση του  πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, κυρίως για την προβολή προϊόντων διατροφής και ελληνικής γαστρονομίας.

Στην κριτική που δέχεται το μοντέλο ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης της μεταποίησης, ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι δεν είναι σε ύφεση, αντιθέτως το νέο ψηφιακό σύμπαν δίνει πολλές προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργίας καλά αμοιβόμενων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

Ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος η ΠΑΜΘ

Όσον αφορά δε στις προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέδειξε ως κύριο χαρακτηριστικό της τη φάση του έντονου μετασχηματισμού, στην οποία βρίσκεται. Όπως είπε: «από ακριτική, υστερούσα και απομονωμένη γίνεται πύλη της χώρας και της Ευρώπης και ένα ενεργειακό και διαμετακομιστικό κέντρο».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της ΑΜΘ προκύπτει μέσα από μία σειρά στρατηγικών επιλογών, όπως τα έργα σε Εγνατία και κάθετους άξονες, οι επενδύσεις στα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, οι σχεδιασμοί στις σιδηροδρομικές γραμμές, οι υποδομές στο φυσικό αέριο και ο LNG.

Ακόμη τόνισε ότι τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής δημιουργούν νέες συνθήκες για νέους εμπορικούς δρόμους με το άνοιγμα των συνόρων και την ένταξη γειτονικών χωρών στην ΕΕ. «Δεν φάνηκαν πλήρως οι συνέπειες αυτών των εξελίξεων, ωστόσο ήδη η απομόνωση δίνει τη θέση της στην πολλαπλή δικτύωση». Ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε ότι η περιοχή μας είναι η φτωχότερη στη χώρα και από τις φτωχότερες στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι όλες οι μέχρι σήμερα πολιτικές ήταν αποσπασματικές και με περιορισμένη κοινωνική ανταποδοτικότητα, ωστόσο οι συνθήκες σήμερα είναι τέτοιες που δίνουν νέα προοπτική στην ΠΑΜΘ.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…