Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Επιλογή και όχι δέσμευση πλέον η Σαρία

Επιλογή και όχι δέσμευση πλέον η Σαρία

0

Προαιρετική καθιστά την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου η κυβέρνηση για τα μέλη της μειονότητας, με νομοσχέδιο που θα καταρτίσει το υπουργείο Παιδείας

 Σημαντική εξαγγελία από τον πρωθυπουργό από το βήμα του 6ου αναπτυξιακού συνεδρίου για την ΑΜΘ

Την απόφαση να προχωρήσει σε προαιρετική εφαρμογή της Σαρία στη Θράκη για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την ΑΜΘ στην Κομοτηνή.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η εφαρμογή του ισλαμικού δικαίου στην περιοχή πρέπει να είναι επιλογή και όχι δέσμευση και διευκρίνισε ότι το γεγονός ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας δεν έχουν δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για προσωπικές και κληρονομικές τους υποθέσεις και αυτό δεν περιποιεί τιμή για την Ελλάδα ως χώρα της ΕΕ και ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσες, αφού αφορά στην προάσπιση των στοιχειοδέστερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιλογή και δικαίωμα, αλλά όχι δέσμευση η Σαρία

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι με σεβασμό στην θρησκευτική και πολιτισμική ταυτότητα των μελών της μειονότητας, προχωρά μέσα στις επόμενες μέρες νομοθετική ρύθμιση να καταστήσει ρητά προαιρετική τη δικαιοδοσία του Μουφτή. Εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια, τα οποία και, για πρώτη φορά, έχουν τεκμήριο δικαιοδοσίας.

Ακόμη, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων και θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει αναλάβει τον συντονισμό όλης αυτής της προσπάθειας και βέβαια θα προχωρήσει, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας σε διαβούλευση, προκειμένου το νομοσχέδιο να λάβει την τελική του μορφή.

Επιμέρους εξαγγελίες για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό

Σε επιμέρους θεματικές ανέπτυξε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα, όπου ανέδειξε σε «κλειδιά» την ενασχόληση νέων με την αγροτική παραγωγή και την στήριξη νέων και υγιών ομάδων εργασίας μεταξύ των αγροτών.

Για τις προοπτικές και στο δευτερογενή τομέα, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι υπάρχει σημαντική υποδομή βιομηχανικής συγκέντρωσης στην περιοχή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα όσα η κυβέρνηση σχεδιάζει για τα Λιπάσματα της Καρβάλης, την ΕΛΒΙΖ και την ΕΝΚΛΩ.

Στον τομέα της ενέργειας ο ίδιος ανέδειξε την ιδιαίτερη βαρύτητα που αποκτά η Αλεξανδρούπολη και όλη η ΑΜΘ, μέσω του TAP, του νέου αγωγού IGB τη σύνδεση του αερίου με τη Βουλγαρία και την πλωτή μονάδα υγροποιημένου αερίου LNG. Τόνισε τις δυνατότητες αναβάθμισης και αυτονομίας της περιοχής μέσω της γεωθερμίας και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τις ενεργειακές κοινότητες.

Στο πλαίσιο του τομέα των υποδομών έδωσε βαρύτητα στην προώθηση της διαδικασίας κατασκευής των κάθετων αξόνων Ξάνθης και Έβρου, ενώ αναφέρθηκε και στις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη σύνδεση των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία. Τη δε σιδηροδρομική Εγνατία, τη χαρακτήρισε όραμα που θα ενώνει την περιοχή μας από τη Θεσσαλονίκη ως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ως προς το αντικείμενο της έρευνας ανέδειξε την ουσιαστική παραγωγή έργου από το ΔΠΘ, σημειώνοντας ότι το στοίχημα είναι διπλό, αφενός να μείνουν στην Ελλάδα οι ερευνητές να αφετέρου να συνδεθεί η έρευνα με την επιχειρηματικότητα. Ακόμη, τόνισε τη συμβολή του ΤΕΙ ΑΜΘ και του Ε.Κ. «Αθηνά» για την παραγωγή σημαντικού ερευνητικού έργου.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ακόμη τον σχεδιασμό του για το περιβάλλον, τον τουρισμό και την υγεία στην ΑΜΘ.

Αναλυτικά, τα κρίσιμα στοιχεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στην έντυπη έκδοση του «Ε»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …