Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δεν βλέπει «άσπρη μέρα» με το «Black Friday» η τοπική αγορά

Δεν βλέπει «άσπρη μέρα» με το «Black Friday» η τοπική αγορά

0

Προβληματισμός εμπόρων της Ξάνθης – «6 μήνες τον χρόνο έχουμε εκπτώσεις», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, Ε. Μίλκογλου

 

Ενθουσιασμός στην Αλεξανδρούπολη – Περιμένουν Τούρκους. Χρηστικός οδηγός της ΕΣΕΕ για την Black Friday για καταναλωτές και εμπόρους

 

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου σήμερα και για δεύτερη χρονιά φέτος οι καταναλωτές «γιορτάζουν» την «Black Friday» στην ελληνική εκδοχή της. Στο πλαίσιο μια παγκοποιημένης αγοράς και μιας μεταπρατικής οικονομίας όπως η ελληνική ήταν αναπόφευκτο να έρθει και στην Ελλάδα το … αμερικάνικο έθιμο της Black Friday που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών και σηματοδοτεί την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων αγορών. Παρά το γεγονός ότι μόλις ένας στους τρεις επιχειρηματίες λιανικού εμπορίου, γνωρίζει ότι η ημέρα διεξαγωγής της «Black Friday», είναι η Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, το ποσοστό των εμπορικών καταστημάτων τα οποία θα συμμετέχουν φέτος, παρουσιάζεται αυξημένο σε σχέση με αυτά που συμμετείχαν το 2016.

 

Προβληματισμός εμπόρων της Ξάνθης για την «Black Friday» – «6 μήνες τον χρόνο έχουμε εκπτώσεις»

Έντονο προβληματισμό και επιφυλάξεις ως προς την αναγκαιότητα της «Black Friday», εκφράζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στην πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων της Ξάνθης. Πέρσι ο «εορτασμός» περιορίστηκε στις αλυσίδες ηλεκτρονικών και ειδών ένδυσης – υπόδησης, ωστόσο φέτος ενδέχεται να υποκύψουν στις «απαιτήσεις των καιρών» και στα ξενόφερτα κελεύσματα για κατανάλωση και αρκετά μικρομεσαία καταστήματα προκειμένου να αυξήσουν τους τζίρους τους αν και εφόσον το αποφασίσουν καθώς είναι στην διακριτική τους ευχέρεια αλλά και στο πως αξιολογούν τις ωφέλειες που θα προκύψουν αν μπουν στο χορό των προσφορών της «Black Friday» αναλαμβάνοντας και το ρίσκο μήπως κυριολεκτικά αποβεί γι αυτούς «Black Friday»: «Είναι ένα ακόμη τερτίπι που μας έρχεται από την Αμερική. Λες και μας έλειπαν οι εκπτώσεις ή οι προσφορές! Πριν δέκα μέρες είχαμε 10ήμερο προσφορών και σ’ ένα μήνα θα αρχίσουν οι εκπτώσεις. Φτάσαμε να έχουμε 6 μήνες το χρόνο εκπτώσεις! Έχει χάσει το νόημά του ο θεσμός. Ο εμπορικός κόσμος είναι διχασμένος και προβληματισμένος. Θα δούμε και φέτος πως θα λειτουργήσει γιατί πέρσι θυμάμαι έκαναν ουρές για να πάρουν …τάμπλετ»!

«Black Friday» και στο ΚΤΕΛ Ξάνθης

Να σημειώσουμε ότι πολλές επιχειρήσεις καλλυντικών ή ρούχων ενημερώνουν τους πελάτες τους με μηνύματα για τις προσφορές τους ενώ αίσθηση προκαλεί ότι και το ΚΤΕΛ Ξάνθης θα κάνει «Black Friday». Διευκρινίζεται ότι η «Black Friday» δεν αφορά τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.

Ενθουσιασμός στην Αλεξανδρούπολη – Περιμένουν Τούρκους

Εντελώς αντίθετη εικόνα μας μεταφέρει για την Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Θράκης κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ. Ειδικότερα ανέφερε πως η συμμετοχή από την πλευρά των καταστημάτων είναι καθολική ενώ ύπαρχε ενθουσιασμός και προσδοκία στους καταναλωτές. Μάλιστα η Ομοσπονδία έχει κάνει καμπάνια ενημέρωσης και διαφήμισης μέσω των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και διανέμοντας φυλλάδια στην Κωνσταντινούπολη για το γεγονός προσδοκώντας επισκέπτες που θα συνδυάσουν τουρισμό και ψώνια. Ο μόνος προβληματισμός προέρχεται από το γεγονός ότι η ελληνική Black Friday συνέπεσε με την τουρκική Black Tuesday καθώς την περασμένη Τρίτη έπεσε σε ιστορικά χαμηλά η ισοτιμία ευρώ – τουρκικής λίρας (1 προς 4,67): «Παρόλο αυτό το αρνητικό γεγονός περιμένουμε αθρόα προσέλευση τούρκων στην αγορά της Αλεξανδρούπολης. Είναι μια ευκαιρία για το λιανικό εμπόριο να διαθέσει τα προϊόντα του, να κινηθεί η αγορά αρκεί βέβαια όσοι επαγγελματίες εμπλακούν να μην προσπαθήσουν να εξαπατήσουν το κοινό κ αι να αποφευχθούν τα περσινά παρατράγουδα. Θεωρώ ότι φέτος ο θεσμός διευρύνεται με συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πέρσι ήταν πολύ περιορισμένη», επισημαίνει ο κ. Χατζημιχαήλ.

Χρηστικός οδηγός της ΕΣΕΕ για την Black Friday

Για καταναλωτές και εμπόρους

Χρηστικό οδηγό αγορών για την Black Friday εξέδωσε η ΕΣΕΕ, ενώ προχωράει και σε προτροπή ώστε να εξελιχθεί σε “άσπρη μέρα” για όλα τα εμπορικά καταστήματα.

Η ΕΣΕΕ, ενημερώνοντας αναλυτικά εμπόρους και καταναλωτές, τι ακριβώς ισχύει στις 24 Νοεμβρίου, τη γνωστή πλέον “Black Friday” και στην ελληνική αγορά, σημειώνει τα εξής:

– Ως “Black Friday” ορίζεται η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

– Δεν αποτελεί τακτικές εκπτώσεις αλλά προωθητική ενέργεια και αφορά όλη την αγορά και όλες τις επιχειρήσεις, μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας.

– Η συμμετοχή των εμπορικών καταστημάτων είναι προαιρετική.

– Στα προϊόντα που προσφέρονται, θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή.

– Εφόσον αναγράφεται ποσοστό μείωσης, αυτό θα πρέπει να αναρτάται σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προϊόντα.

– Δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των κωδικών που διαθέτει το κατάστημα.

– Χρειάζεται προσοχή τόσο στην αποτύπωση όσο και στην ουσία των μειώσεων, καθώς τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα είναι μεγάλα και αχρείαστα.

Σ΄οτι αφορά τους εμπόρους διευκρινίζεται μεταζύ άλλων από την ΕΣΕΕ: Για όσους από τους εμπόρους, τελικώς συμμετάσχουν στην προωθητική ενέργεια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εφαρμόζονται οι όροι και κανόνες της Υπουργικής Απόφασης 56885/19-11-2014 για τις προσφορές και προωθητικές ενέργειες. Συγκεκριμένα, χρειάζεται οπωσδήποτε να αποτυπώνονται η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και εφόσον χρησιμοποιείται ποσοστό μείωσης, αυτό θα πρέπει να αναγράφεται ρητά σε εμφανή σημεία του καταστήματος και ειδικά στα σημεία που πωλούνται τα προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των προϊόντων που διαθέτει το κατάστημα και αυτό ισχύει και για την “Black Friday”.

Η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών είναι αυτονόητη, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους και μάλιστα σε αυτήν την δύσκολη εποχή. Συγκεκριμένα, για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000€. Εάν οι προσφορές είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω μπορεί να επιβάλλεται και αυτοτελές πρόστιμο 1.000 έως 3.000€ για κάθε μία από τις παραβάσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 78 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…