Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Αναίμακτα» πέρασε ο προϋπολογισμός από την Οικονομική

«Αναίμακτα» πέρασε ο προϋπολογισμός από την Οικονομική

0

Οικονομία δυνάμεων από την Κοινωνία Δημοτών που καταψήφισε. «Θα τα πούμε στο Δημοτικό συμβούλιο» προειδοποίησε

 

Το «ζουμί» στις απαντήσεις Δρεμσίζη προς Φανουράκη για τα δημοτικά τέλη. Έχουν προφορική διαβεβαίωση του αρμόδιου που έγραψε τη εγκύκλιο ότι δεν χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία στην επιβολή τελών

 

Ήρθε και πέρασε …αναίμακτα από την Οικονομική Επιτροπή η σύνταξη του προϋπολογισμού τους 2018 προς έκπληξη όλων! Προφανώς η αντιπολίτευση κάνει …οικονομία δυνάμεων για το Δημοτικό συμβούλιο! Άλλωστε τόσο ο κ. Καρά, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής εκ μέρους της αντιπολίτευσης όσο κι ο επικεφαλής Μανώλης Φανουράκης που συμμετείχε στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτης 22 Νοεμβρίου στις 1 το μεσημέρι, φρόντισαν να διαλύσουν τις ελπίδες ότι δεν θα … «τ΄ακούσει» η δημοτική αρχή, κουνώντας απειλητικά το δάχτυλο με την φράση: «Θα τα πούμε στο δημοτικό συμβούλιο»! Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της Οικονομικής κ. Παπαδόπουλος προσκάλεσε στην συνεδρίαση και τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων από τους οποίους εκτός του κ. Φανουράκη παραβρέθηκε ο κ. Τσιακίρογλου και ο κ. Κολλάρος.

Το «ζουμί» στις απαντήσεις Δρεμσίζη προς Φανουράκη

Στην συνεδρίαση κλήθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιο για να απαντήσει στις 3 ερωτήσεις που έθεσε ο κ. Φανουράκης και αφορούσαν την …πολύπαθη ιστορία των δημοτικών τελών. Ειδικότερα ο κ. Φανουράκης ρώτησε τον κ. Δρεμσίζη, πως για γιατί προχώρησαν οι υπηρεσίες στην σύνταξη προϋπολογισμού αφού δεν υπάρχει απόφαση για τα τέλη, γιατί άλλαξε ο τίτλος στην 2η πρόσκληση και από «Κανονιστική για τα τέλη» έγινε «επιβολή τελών», τι πρόβλημα για το δήμο μπορεί να προκύψει από το γεγονός ότι το 17ο θέμα για τα τέλη ψηφίστηκε 2 φορές και γιατί δεν τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση της κοινωνίας Δημοτών για τα τέλη. Αναφορικά με την πρώτη ερώτησε ο κ. Δρεμσίζης υποστήριξε πως προχώρησαν στην σύνταξη προϋπολογισμού όταν πήραν την προφορική διαβεβαίωση από το υπουργείο και συγκεκριμένα από τον αρμόδιο που έκανε την εγκύκλιο κ. Κίμωνα Σιδηρόπουλο ότι η επιβολή τελών δεν εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο των τοπικών κανονιστικών αποφάσεων και δεν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία. Σ’ ότι αφορά την αλλαγή του τίτλου στην πρόσκληση ο κ. Δρεμσίζης είπε ότι ήταν…. τυχαία από τον υπάλληλο και ότι δεν έχει αλλάξει ούτε η εισήγηση ούτε η ουσία. Εν τη ρύμη του λόγου του ανέφερε ότι η Αποκεντρωμένη εξέφρασε αντιρρήσεις πριν δοθεί η απάντηση του υπουργείου. Για το ζήτημα του 17ου θέματος ο κ. Δρεμσίζης είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν έχει σταλεί απόφαση στην Αποκεντρωμένη την πρώτη φορά ενώ για το γεγονός ότι δεν έφερε σε ψηφοφορία την πρόταση της Κοινωνίας Δημοτών είπε πως δεν ήταν ολοκληρωμένη η πρόταση αλλά «κάτι νούμερα πεταμένα…», όπως είπε χαρακτηριστικά , προκαλώντας την αντίδραση του κ. Φανουράκη που υποστήριξε ότι για κάθε θέμα είχε πρόταση με ποσοστό μείωσης.

Άλλα ήξεραν άλλα έμαθαν όταν ρώτησαν

Σε ερώτηση του κ. Καρά αν στο δεύτερο δημοτικό συμβούλιο με θέμα τα τέλη ο δήμαρχος γνώριζε την απάντηση του υπουργείου, απάντησε ο δήμαρχος λέγοντας πως είχε σταλεί το ερώτημα αλλά δεν είχε απαντηθεί και πως μόλις πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο προχώρησαν οι υπηρεσίες στη σύνταξη του προϋπολογισμού: «Όλοι ξέραμε ότι θέλει απόλυτη πλειοψηφία αλλά τελικά δεν θέλει άλλωστε όλοι θέλουμε να ψηφιστούν τα τέλη. Για προχειρότητα της λειτουργίας του Δ. Σ. και «ελαφρότητα» ως προς την αντιμετώπιση των θεμάτων εγκάλεσε στην δημοτική αρχή ο κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου επισημαίνοντας ότι όφειλαν να ενημερώσουν οι υπηρεσίες αν χρειάζεται ή όχι πλειοψηφία τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα άλλαζε τίποτε στην ψήφο του.

Καταψήφισε τον προϋπολογισμό η Κοινωνία Δημοτών

Στην ημερήσια διάταξη και στο θέμα της σύνταξης του προϋπολογισμού του 2018 ο κ. Καρά ρώτησε τον πρόεδρο αν όταν έγινε η Εκτελεστική για τον προϋπολογισμό συμπεριλήφθησαν τα τέλη, δεδομένου ότι αφορούν τα έσοδα του δήμου. Η απάντηση που του δόθηκε από τον δήμαρχο ήταν ότι τα τέλη είναι ένα μόνο κομμάτι του προϋπολογισμού και από την προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας κα Σπανού είναι ότι ο προϋπολογισμός συντάσσεται με βάση στοιχεία του πρώτου 9μηνου δηλαδή του Αυγούστου και πως στην συνέχεια εντάσσεται το τεχνικό πρόγραμμα και άλλα στοιχεία που προκύπτουν έως να ψηφιστεί. Σ’ αυτά συμπλήρωσε ο δήμαρχος πως ο προϋπολογισμός είναι μια απεικόνιση και συμβαίνει συχνά να κλείσει με υπερβάσεις στα ποσά που προϋπολογίστηκαν όπως για παράδειγμα το 2016 που έκλεισε με 4,5 εκ. ευρώ περισσότερα. Η Κοινωνία Δημοτών καταψήφισε το θέμα του προϋπολογισμού και επιφυλάχθηκε να πει περισσότερα στο δημοτικό συμβούλιο. Τα υπόλοιπα θέματα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα και πέρασαν σχεδόν όλα ομόφωνα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε το νομοσχέδιο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Τι ειπώθηκε στην συζήτηση Υπερψηφίσθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπου…