Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 17 Νοεβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 17 Νοεβρίου 2017

0

Το 12%
Αρνητικοί για το θέμα του 12% οι υπουργοί Σταθάκης και Χαρίτσης σε σχετική ερώτηση που τους έκανε η εφημερίδα μας στην Κομοτηνή. Αναμασώντας τις γνωστές και χιλιοειπωμένες δικαιολογίες βέβαια. Άρα, ένας δρόμος υπάρχει πλέον, κι αυτόν θα πρέπει ν’ ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Και ο δρόμος αυτός δεν είναι άλλος από τα Δικαστήρια.
Μάλιστα η δικαιολογία για συνάντηση των Επιμελητηρίων Θράκης με τους αρμόδιους υπουργούς που θα τους καλούσαν σε συνάντηση ήταν τελικά υπεκφυγή. Διότι από τότε έχουν περάσει τρεις μήνες και συνάντηση δεν έγινε. Άρα κοροϊδία χειρίστου είδους. Το κακό είναι ότι με αφορμή την συνάντηση αυτή που ΔΕΝ έγινε, αναβλήθηκαν οι συζητήσεις Αγωγών ιδιωτών που είχαν καταβληθεί εγκαίρως. Έχουν ευθύνη οι διοικήσεις των ΕΒΕ Θράκης για την εξέλιξη αυτή και θα πρέπει να ενημερώσουν τι τελικά προτίθενται να κάνουν για το θέμα αυτό.
Γ.Δ.


Α ναι, είναι και η Ξάνθη στην ΑΜΘ!
Κάνοντας μία σύντομη (πλην περιεκτική) εκτίμηση για το αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Περιφέρειά μας (και που ήμασταν εκεί για να ακούσουμε όσα σχεδιάζονται για τον τόπο μας), έχουμε να πούμε ότι σαν θεσμός έχει μία ουσία, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί ως εργαλείο για την ανάπτυξη. Και εξηγώ: Λίγο έως ελάχιστα προετοιμασμένοι ήρθαν υπουργοί και γενικοί γραμματείς όσον αφορά στα επιμέρους θέματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Ουσιαστικά, μας παρουσιάστηκαν κεντρικοί σχεδιασμοί χωρίς επιμέρους πρόνοια για το ποιες και πώς οι κυβερνητικές επιλογές μπορούν να αξιοποιηθούν στα μέρη μας. Από την πλευρά τους και οι φορείς (πλην μερικών εξαιρέσεων και πάλι) ήρθαν να μιλήσουν για πάσης φύσεως άκαιρους λόγους. Άλλοι για να γκρινιάξουν, άλλοι για να κάνουν αντιπολίτευση και άλλοι για αυτοπροβολή. Οι δε φορείς της Ξάνθης έλαμψαν (δια της απουσίας τους) και αυτό αποτυπώθηκε και στις ομιλίες, όπου το όνομα και μόνο της πόλης στο πλαίσιο στρατηγικών επιλογών και προγραμμάτων ακούστηκε μόλις δύο φορές!
Εντάξει, ομολογουμένως, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα συγκεντρώνουν περισσότερο το ενδιαφέρον λόγω της εμπορικής και ενεργειακής προοπτικής, αλλά από το «καθόλου» μέχρι το «κάτι ρε παιδιά μπορούμε να κάνουμε κι εμείς στον τόπο μας» έχει μια απόσταση, τόσο όση απ’ την Ξάνθη ως την ανάπτυξη!
Ε.Δ.


Μέτρα κι όχι λόγια
Στην παρούσα φάση λοιπόν, ας είμαστε ειλικρινείς, χρειάζονται μέτρα. Χρειάζεται η παρουσία της Πολιτείας, της Περιφέρειας, των Δήμων.  Οι άνθρωποι θέλουν να θεραπεύσουν τις πληγές τους, να προστατεύσουν τους ζωντανούς τους, να ξεκινήσουν τη ζωή τους που έγινε συντρίμμια από κει τουλάχιστον που πέρασε το νερό. Και χρειάζονται έργα, μηχανήματα, λόγο ζεστό και παρηγορητικό, αλλά κυρίως να διώξουν από πάνω τους τη λάσπη. Κι ύστερα, ψύχραιμα  να καθίσουν να κάνουν το λογαριασμό και ν’ αποδώσουν ευθύνες. Πρώτα λοιπόν να φύγει η λάσπη, να καταγραφούν οι ζημιές, στη συνέχεια και τρίτο και βασικό, ν’αποζημιωθούν.
Τώρα για το ποιος φταίει, θα συζητηθεί αργότερα. Διότι στην υπόθεση αυτή μερίδιο ευθύνης έχουν ΟΛΟΙ!
Γ.Δ.


Το παλιό κλασικό σημείο στο παρκάκι έναντι του Δημοτικού Κήπου. Το σημείο είναι πολύ φωτογραφισμένο από τους Ξανθιώτες (αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Αναλγησία
Συμπολίτης μας έζησε με τον χειρότερο τρόπο την αναλγησία του κράτους, μέσω απόφασης του υπουργείου Οικονομικών που εντέλλονται να υλοποιήσουν οι Τράπεζες.
Συγκεκριμένα, ο συμπολίτης μας πήγε στην τράπεζα που συνεργάζεται για να εισπράξει το επίδομα ασθενείας λόγω προβλήματος αναπηρίας, ύψους 300 ευρώ. Με έκπληξη όμως διαπίστωσε ότι από τον τραπεζικό του λογαριασμό, ο οποίος δεν είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος, είχαν εισπραχθεί και τα 300 ευρώ έναντι χρέους του προς την εφορία!!
Ο συμπολίτης μας απευθύνθηκε στο διευθυντή της τραπέζης ο οποίος του εξήγησε πως η είσπραξη έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών και τον ενημέρωσε πως αυτή είναι μια πάγια διαδικασία διότι υπάρχει αντίστοιχη κυβερνητική εντολή, άσχετα εάν ο τραπεζικός λογαριασμός αφορά επίδομα ασθενείας-αναπηρίας.
Με την ευκαιρία ας ενημερωθούν οι συμπολίτες που λαμβάνουν τέτοιας μορφής επιδόματα για να είναι σίγουροι να δηλώσουν το λογαριασμό τους στην τράπεζα ως ακατάσχετο. Για ν’αποφύγουν την ίδια ανάλγητη συμπεριφορά εκ μέρους του υπουργείου.
Γ.Δ.


Η Κεντροαριστερά αποκτά αρχηγό
Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου η Κεντροαριστερά αποκτά αρχηγό. Το ποιος θα είναι δεν είναι εύκολο να λεχθεί.  Με τη λογική αν κρίνει κανείς τις πιθανότητες τις έχει η Γεννηματά λόγω μεγάλης ποσοστιαίας διαφοράς μεταξύ αυτής και του Ανδρουλάκη.
Όμως για εκλογές μιλάμε και κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος απόλυτα για το αποτέλεσμα. Έτσι, Κυριακή κοντή γιορτή και υπομονή δύο ημέρες ακόμη.
Πέρα όμως από αυτή την ίδια την επιλογή προσώπου, εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι το γεγονός της επιτυχούς διαδικασίας της εκλογής του επικεφαλής, της μεγάλης συμμετοχής αλλά και του υψηλού επιπέδου του αγώνα που διεξήγαγαν όλοι οι υποψήφιοι. Το οποίο υψηλό επίπεδο διατηρήθηκε και μέχρι τώρα, γεγονός που αναμφισβήτητα σηματοδοτεί τον πολιτικό πολιτισμό της Κεντρώας Δημοκρατικής Παράταξης.
Γ.Δ.


«Κατέβηκε» το βουνό

Θα ψάξουν οι αρμόδιοι για να βρουν τα αίτια της μεγάλης καταστροφής στην Αττική με τους 15 νεκρούς που σίγουρα θα αυξηθούν. Το πόρισμα που θα βγάλουν – όταν τελικά το βγάλουν μετά από μήνες-  θα λέει άρες μάρες κουκουνάρες. Τα αίτια όμως είναι γνωστά κι ας μην κρυβόμαστε. Πρώτο και βασικό, οι πυρκαγιές στα γύρω βουνά που αποψίλωσαν την ορεινή περιοχή. Η οποία λόγω της μεγάλης βροχόπτωσης, παρέσυρε το χώμα από ψηλά και το μετέφερε στις κατοικημένες περιοχές μαζί με φερτές ύλες και σκουπίδια κάθε μορφής.
Δεύτερη αιτία, οι αυθαίρετες κατοικίες που έγιναν και γίνονται ακόμη, όπου γουστάρει ο καθένας. Ακόμη και σε ρέματα που μπαζώνουν, αποκλείοντας ή μειώνοντας τη φυσική ροή και διέξοδο του νερού της βροχής.
Τρίτη αιτία, η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Δηλαδή, παρεμβάσεις της πολιτείας, που αφού ανέχτηκε τα παραπάνω, καλείται να εκτελέσει έργα για την προστασία κι αυτών που ευθύνονται.
Συμπέρασμα: Όταν το βουνό «κατεβαίνει» μαζί με ποσότητα νερού μεγάλη, τίποτε δεν μπορεί να το σταματήσει.
-Περαστικά μας….
Γ.Δ.


Τις πταίει;
Στην Τουρκία καταλαβαίνουν ότι έρχονται εκλογές όταν η κυβέρνηση αρχίζει να νομιμοποιεί τα αυθαίρετα κτίσματα στα προάστια της Πόλης. Στην όμορφη πατρίδα μας που ανήκει και εις τη Δύση, η περιοδικότητα στην «τακτοποίηση» αυθαιρέτων παραπέμπει επίσης στη σκοπιμότητα πολιτικού οφέλους. Να έχουμε νέο γύρο διευθετήσεων. Έτσι είναι και όλοι χαρούμενοι. Το κράτος εισπράττει, οι μηχανικοί δουλεύουν και οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από το άγχος για τη νομιμότητα του κεραμιδιού τους.
Όλη αυτή η τραγωδία στην Δυτ. Αττική, φτιάχτηκε με το ίδιο υλικό που χτίζονται τα αυθαίρετα εδώ και στην Τουρκία. Τα ποτάμια μπαζώνονται από αυθαίρετα. Αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνονται επειδή δεν θεωρούνται έργα βιτρίνας. Το αποτέλεσμα φέρνει συνήθως καταστροφή. Όμως ενίοτε μπορεί να φέρει και τον θάνατο.
Ποιος έχει, λοιπόν, την ευθύνη για τον θάνατο αυτών των ανθρώπων; Γνωρίζουμε την απάντηση: είναι η τριτοκοσμική νοοτροπία, όπως αποτυπώνεται στη λειτουργία του κράτους: η «εξυπηρέτηση» του πολίτη-πελάτη ψηφοφόρου ιεραρχείται πάνω από οτιδήποτε άλλο. Αυτοί οι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη χρόνια αδιαφορία μας, από το εθνικό μας «έλα μωρέ η δουλειά μας να γίνεται». Και θα ακολουθήσουν και άλλοι πολλοί, δυστυχώς…
Α.Π.


Πρόσβαλλε τους κατοίκους του Ερασμίου και τον 90χρονο κ. Βασίλη Χατζησωτηρίου ο Κ. Μητσοτάκης
Έσταζε χολή το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποδοχή που έκαναν κάτοικοι του Ερασμίου στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα :«Δεν έχουμε μόνο fake news έχουμε και fake events. Μπορώ και εγώ τώρα να βγω έξω και να πω ότι θα με υποδεχθούν αυθόρμητα καμιά δεκαριά άτομα, πολίτες του Στρασβούργου, και να με αποθεώσουν με ανθοδέσμες γιατί έκανα μια τέλεια ομιλία», είπε ο αρχηγός της ΝΔ, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ήταν στημένη η υποδοχή αλλά και η μετάδοσή της.   Πέρα από πολιτικά άστοχο είναι και προσβλητικό για τους ανθρώπους αυτούς που όντως του έκοψαν τον δρόμο και του χάρισαν λουλούδια. Άλλωστε το κατέγραψε ο φακός τόσων δημοσιογράφων που ήταν εκεί. Και κάτι ακόμα. Είναι  fake events  όταν ένας 90χρονος εκφράζει την επιθυμία να συναντήσει τον πρωθυπουργό αλλά επειδή δεν μπορεί να περπατήσει την επιθυμία του μεταφέρουν οι γυναίκες που τον υποδέχτηκαν και ο πρωθυπουργός αλλάζει την πορεία του και πηγαίνει στο σπίτι του;  Ο 90χρονος λέγεται Βασίλης Χατζησωτηρίου και είναι βετεράνος του πολέμου της Κορέας που εξιστόρησε  τα βιώματα του στο «Ε» και τα καταγράψαμε σε ρεπορτάζ  τον  Αύγουστο του 2016.
Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός και στο  όνομα της αντιπολίτευσης ας μη τα ισοπεδώνει όλα!
Μ.Ξ.


Συναντήσεις των προέδρων των επιμελητηρίων με τους υπουργούς για το 12%
Κρίνουμε σκόπιμο να κάνουμε μια διόρθωση.  Πήγε τελικά στο αναπτυξιακό συνέδριο ο πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης και μάλιστα ήταν μαζί με τους άλλους προέδρους των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ  στη συνάντηση με τον Αν. υπουργό Οικονομίας κ. Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων κ. Λαμπριανίδη. Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα του κόστους επεξεργασίας 12% καθώς και η μελέτη που έχουν ετοιμάσει τα επιμελητήρια για να διεκδικηθεί μέσω Ε.Ε. κάτι ανάλογο που προβλέπεται για τις μειονεκτικές περιοχές. Όπως μας είπε ο κ. Μωραΐτης υπήρξε συνεννόηση να μπουν κάποιες προσθήκες οικονομοτεχνικού χαρακτήρα στην μελέτη. Οι υπουργοί επίσης έδειξαν διάθεση να βοηθήσουν να βρεθεί μια λύση και με την επιστροφή των οφειλών από το 2010 αλλά χωρίς να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…