Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Θέτει διλήμματα το νομοσχέδιο για αναγνώριση ταυτότητας φύλου

Θέτει διλήμματα το νομοσχέδιο για αναγνώριση ταυτότητας φύλου

0
taytotita fyloy

Τα «αγκάθια» για τους ΑΝΕΛ – Σγουρίδης: «Θα καταψηφίσουμε το 1ο άρθρο για την ταυτότητα φύλου». Οι ΑΝΕΛ ζητούν προθήκη στο κείμενο της τροπολογίας για την «ΤΕΞ»

Αμήχανη στάση του Χ. Ζεϊμπέκ. Στογιαννίδης: «Οφείλει η εθνική νομοθεσία να εναρμονιστεί με την κοινοτική και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ»

Αφορμή για την αναμόχλευση και έκφραση των πιο συντηρητικών τάσεων της ελληνικής κοινωνίας έχει δώσει το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Στο πλαίσιο αυτό σηκώθηκαν «ιερά λάβαρα» κατά της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης από την Εκκλησιαστική ιεραρχία. Ειδικότερα στην Σύνοδο της Πέμπτης, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου οι ιεράρχες μεταξύ των οποίων και ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων εξαπέλυσαν δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης προβάλλοντας το επιχείρημα ότι: «Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας» ενώ κάνουν λόγο για: « τορπιλισμό του ιερού θεσμού της οικογένειας». Να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση απάντησε σε ήπιους τόνους σημειώνοντας πως: «οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές. Η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από τον διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού».

Sgouridis 8-emprosΤα «αγκάθια» για τους ΑΝΕΛ – Σγουρίδης: «Θα καταψηφίσουμε το 1ο άρθρο για την ταυτότητα φύλου»

Και αν οι αντιδράσεις της Εκκλησίας εστιάζονται μόνο στην ταυτότητα φύλου για τον κυβερνητικό εταίρο ΑΝΕΛ τα «αγκάθια» της τροπολογίας είναι δύο και αφορούν και το ζήτημα της εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ που δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης της «ΤΕΞ» (εμβόλιμο στο ίδιο νομοσχέδιο), ένα θέμα που αποτέλεσε το «κόκκινο πανί» για τους ΑΝΕΛ και μετά από την αντίδρασή τους αποσύρθηκε πριν λίγες μέρες όταν κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Τη θέση των ΑΝΕΛ και επί των δύο νομοθετημάτων καταθέτει στο «Ε» ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Παναγιώτης Σγουρίδης.

Σ’ ότι αφορά το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου ο κ. Σγουρίδης διευκρινίζει πως οι αντιρρήσεις εστιάζονται στο Α’ άρθρο: «Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου επί της αρχής για να γίνει η διαβούλευση. Ωστόσο η θέση του κόμματος είναι η καταψήφιση του Α’ άρθρου και η ψήφιση κατά συνείδηση μερικών διατάξεων ». Να σημειώσουμε πως από τους βουλευτές του κόμματος είχαν εκφραστεί αντιδράσεις στην δυνατότητα μετάβασης φύλου και σε ανήλικους από 15 ετών, και όχι από 17 όπως αρχικώς προβλεπόταν, καθώς επίσης και για τις διατάξεις που αφορούν την δυνατότητα υιοθεσίας.

Οι ΑΝΕΛ ζητούν προθήκη στο κείμενο της τροπολογίας για την «ΤΕΞ»

Σ’ ότι αφορά την τροπολογία ο κ. Σγουρίδης ξεκαθάρισε: «Για να την ψηφίσουμε θα πρέπει να εισαχθεί στο κείμενο η φράση: «…ούτε να δύναται να προσβληθεί μ’ αυτήν η δημόσια τάξη και η εθνική ασφάλεια». Αν δεν μπει θα την καταψηφίσουμε. Παρότι εμπεριέχεται στην αιτιολογική έκθεση ωστόσο δεν είναι δεσμευτική αν δεν εισαχθεί στο κείμενο. Οι ΑΝΕΛ λαμβάνουν υπ’ όψιν το γεγονός ότι αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία η χώρα μας θα τιμωρηθεί με πρόστιμο και θα τεθεί υπό νομική επιτροπεία», επισημαίνει ο κ. Σγουρίδης.

Zeibek xousein-emprosΑμήχανη στάση του Χ. Ζεϊμπέκ

Με ένα σιβυλλικό «θα δούμε» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χ. Ζεϊμπέκ στο ερώτημα του «Ε» αν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου αλλά και την τροπολογία. Επανήλθε λέγοντας ότι δεν θέλει να σχολιάσει τίποτε για να καταλήξει ότι : «Εγώ ακολουθώ τη γραμμή του κόμματος . Το ψηφίζω αφού το φέρνει το κόμμα». Ωστόσο ήταν εμφανής η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει δεδομένου ότι το νομοσχέδιο θίγει ζητήματα που είναι αμφιλεγόμενα για την μειονότητα.

Στογιαννίδης: «Οφείλει η εθνική νομοθεσία να εναρμονιστεί με την κοινοτική και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ»

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο έτερος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης επισημαίνοντας: «Η θέση μας είναι ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και ως εκ τούτου πρέπει να εφαρμόζουμε αυτά τα οποία έχουμε ψηφίσει. Οφείλει η εθνική νομοθεσία να εναρμονιστεί με την κοινοτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορήθηκε για αντιευρωπαϊκό κόμμα αποδεικνύει πως είναι πιο ευρωπαϊκό από τους «Μένουμε Ευρώπη». Ας μας πουν όλοι αυτοί ποιες είναι οι θέσεις τους; Οφείλουμε να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ ή όχι; Γιατί περί αυτού πρόκειται και όχι έτσι όπως το έχουν εστιάσει ως θέμα αναγνώρισης της «ΤΕΞ». Η τροπολογία δίνει την δυνατότητα επανεξέτασης από τα ελληνικά δικαστήρια».

«Παράθυρο» για αλλαγές στο νομοσχέδιο άφησε ο Πρόεδρος της Βουλής

Στο μεταξύ «παράθυρο» για αλλαγές» άφησε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης την Παρασκευή. Συγκεκριμένα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα αποσαφηνιστεί στην Ολομέλεια και θα «ενισχυθεί ενδεχομένως» το άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αφορά στη δυνατότητα ανηλίκου 15 ετών να αλλάξει ταυτότητα φύλου, υπό προϋποθέσεις, επισημαίνοντας πως το ζήτημα αυτό θα «φωτιστεί από όλες τις πλευρές και θα εξευρεθούν οι τρόποι να εφαρμοστεί και όλοι να συναινέσουν». Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια σήμερα Δευτέρα στις 12 το πρωί με τη συζήτηση να διαρκεί έως τις 12 το βράδυ και θα συνεχιστεί την Τρίτη έως τη μία το μεσημέρι, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί. «Θα γίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό, εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου και της κοινωνίας, γύρω από το οποίο έχουν έρθει στην επιφάνεια και ισχυρές αντιδικίες, ενστάσεις, διαφορετικές απόψεις. Όλα αυτά θα συζητηθούν ενώπιοι ενωπίοις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας πως κατά την συζήτηση ενδέχεται να τοποθετηθούν και πολιτικοί αρχηγοί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…