Σχόλια 13/10/17

0
orfeos-pindareos
Ιστορία με ενδιαφέρον
Τελικά συμφώνησαν και αποδέχτηκαν την πρόταση του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου όλοι οι υποψήφιοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο κύβος ερρίφθη και οι ημερομηνίες για την εκλογική διαδικασία ορίστηκαν και είναι: για τον α΄ γύρο η 12η Νοεμβρίου, για το β΄γύρο η 19η Νοεμβρίου. Τότε θα έχει οριστικοποιηθεί η εκλογή του νέου αρχηγού και από κει και πέρα θ’αρχίσουν τα δύσκολα για τον αρχηγό της μεγάλης Κεντρώας Δημοκρατικής Παράταξης.
Τώρα εικασίες για το ποιοι θα είναι στο δεύτερο γύρο μπορούν μεν να γίνουν αλλά είναι παρακινδυνευμένες. Υπομονή σε ένα μήνα η υπόθεση θα έχει ολοκληρωθεί. Το σημαντικότερο όλων είναι πρώτον να διατηρηθεί ένα ήπιο και πολιτισμένο κλίμα μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών αλλά και να συμμετάσχουν στις διαδικασίες αρκετοί πολίτες ψηφίζοντας τον εκλεκτό τους. Εν αναμονή λοιπόν. Η όλη ιστορία θα έχει ενδιαφέρον.
Γ.Δ.


Τίμιοι, Νόμιμοι, Συνεπείς
Το μάθατε αγαπητοί συμπολίτες το νέο; Υπάρχουν μαϊμού δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ. Οι οποίοι όπως αποδείχτηκε μετά από χρόνια (!), είναι κάτοχοι βιλών στις πλέον ακριβές περιοχές, με πισίνες και άλλα έξτρα. Αυτοί λοιπόν κατάφεραν (πώς άραγε;) να υπαχθούν στο προνομιακό Κοινωνικό Τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο σημαίνει φθηνότερη τιμή για τους δικαιούχους.
Εδώ βέβαια θα πρέπει να κάνουμε μία διευκρίνιση. Τη διαφορά του ρεύματος αυτών, του Κοινωνικού Τιμολογίου, την πληρώνουν οι Τίμιοι, Νόμιμοι, Συνεπείς!
Γ.Δ.


Είδες η ΔΕΗ;
Και τώρα τα νέα της ΔΕΗ. Αφού επί χρόνια δεν έκανε κανέναν έλεγχο στο ποιος δικαιούται του Κοινωνικού Τιμολογίου, αφού διάφοροι δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς χωρίς καμία επίπτωση, κι αφού είδε τα χρέη της ν’ αυξάνονται και τα έσοδα να μειώνονται, σκέφτηκε. Το τι σκέφτηκαν οι φωστήρες της ΔΕΗ, το φαντάζεστε όλοι. Αλίμονο, έχουμε συνηθίσει πλέον. Αυξάνεται λίαν συντόμως η τιμή της κιλοβατώρας κατά 16%!!
Μην αγανακτείτε αγαπητοί συμπολίτες. Κοινωνική πολιτική άσκησε η κυβέρνηση υπέρ των ειδικών πληθυσμών. Μόνο που πάλι το «μάρμαρο» θα πληρώσουν οι συνεπείς πελάτες, εμείς όλοι, τα υποζύγια που φορτώνουν τις δικές τους λανθασμένες ιδέες, δηλαδή το οικονομικό κόστος αποφάσεων εκτός τόπου και χρόνου.
Γ.Δ.


(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Εξελίξεις

Ξαφνικές αλλαγές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκη. Ανάμεσα σ’αυτές που μας ενδιαφέρει βέβαια, ότι ο Καβαλιώτης Μακάριος Λαζαρίδης αναλαμβάνει σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ. Επιπλέον όμως αναλαμβάνει ως άτυπος σύμβουλος για την πολιτική του κόμματος στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης.
Από μια άποψη είναι καλό διότι όλο και κάτι παραπάνω θα γνωρίζει για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής της Θράκης. Φαντάζεστε τώρα να ορίζονταν κάποιος που δεν έχει πατήσει το πόδι του στη Θράκη, που αγνοεί τελείως το κλίμα της περιοχής, την σύνθεση του πληθυσμού και τις γενικές και ειδικές συνθήκες που επικρατούν εδώ; Τραγωδία! Μάλιστα κάτι τέτοιο έχει συμβεί κατά το παρελθόν κι αυτοί που είχαν σταλεί κι είχαν την ευθύνη τα έκαναν ρώσικη σαλάτα…
Γ.Δ.


Βρίσκουν διάφορα
Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που πραγματοποιεί η εταιρεία ΤΑΡ στο νομό μας ως γνωστόν προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Παράλληλα όμως αποκαλύπτονται και διάφορα ευρήματα, μοναδικά ενίοτε στοιχεία για την περιοχή τη δική μας αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές που διέρχεται ο αγωγός. Εντοπίστηκαν ίχνη προϊστορικής εγκατάστασης και νεκροταφείο Σιδήρου, πλήθος κεραμικών, ασύλητος τάφος και άλλα. Στο νομό μας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βρεθεί πιθάρι με διάφορα νομίσματα, τα οποία παρέλαβε η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία για να τα μελετήσει.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως κάθε φορά που εντοπίζονται αρχαιολογικά ευρήματα, σταματά προσωρινά η εκσκαφή έως ότου οι αρμόδιοι υπάλληλοι ολοκληρώσουν τη συγκέντρωση των ειδών που ήρθαν στο φως για να μελετηθούν και φυλαχθούν.
Γ.Δ.


Η κωλοτούμπα έγινε διεθνής!
kolotoumbaΕμείς οι Έλληνες είμαστε -μεταξύ άλλων- πολύ υπερήφανοι διότι ελληνικές λέξεις χρησιμοποιούνται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, κυρίως σε επιστημονικούς όρους ή σε πολύπλοκες έννοιες. Εκτός από τα λεξιλόγια άλλων γλωσσών προσφέρουμε στην παγκόσμια κοινότητα έννοιες και συνήθειες που δεν υπάρχουν στο δικό τους γίγνεσθαι. Οι λέξεις «φιλότιμο» και «κέφι» π.χ., δεν μεταφράζονται αυτολεξεί σε καμία άλλη γλώσσα γιατί εκφράζουν ένα σύμπλεγμα από ιδιότητες και συναισθήματα.
Η Ελλάδα όμως συνεχίζει την προσφορά της και σήμερα, με μία νέα λέξη που προστέθηκε στο παγκόσμιο λεξιλόγιο και η οποία πιστώνεται 100% στον πρωθυπουργό μας μετά το δημοψήφισμα του 2015 και δεν είναι άλλη από την «κωλοτούμπα». Την πήραν αρχικά οι Άγγλοι όταν έκαναν έκκληση στον Κάμερον να κάνει kolotoumba όπως ο Τσίπρας, αλλάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit. Την πήραν τώρα και οι Ισπανοί χλευάζοντας την μεταστροφή 180ο του ηγέτη της Καταλονίας για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής μετά τη σθεναρή στάση Ραχόι.
Κι όμως, η μικρή Ελλάδα συνεχίζει να δίνει τα φώτα της στην Ευρώπη εισάγοντας νέα ήθη και πολιτικές πρακτικές. Αλλάζουμε την Ευρώπη όπως είχε υποσχεθεί άλλωστε και ο πρωθυπουργός….


Πέφτει η τουρκική λίρα
Όσοι ταξιδεύουν τελευταία στη γειτονική Τουρκία το έχουν διαπιστώσει από την ανταλλαγή των ευρώ. Παλαιότερα η σχέση ήταν ένα ευρώ δύο λίρες. Τώρα είναι ένα ευρώ τέσσερις και κάτι λίρες. Διπλάσια η διαφορά, δηλαδή ένα ευρώ ισοδυναμεί με 4,36361 λίρες Τουρκίας και το ένα δολάριο στις 3,7694 λίρες.
Η υποχώρηση της λίρας εδώ και λίγο καιρό είναι εντυπωσιακή και αυτό το βούλιαγμα έχει τις αιτίες του, διότι πρόκειται για υποχώρηση της λίρας κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ που έχει καταγραφεί. Η νέα υποχώρηση ισοτιμίας της λίρας δημιουργεί προβλήματα σε εταιρείες που έχουν δανειστεί σε δολάρια ή ευρώ. Θυμίζουμε πως πριν λίγους μήνες η ισοτιμία της λίρας με ευρώ και δολάριο ήταν ακριβώς στο ήμισυ της σημερινής τιμής.
Γ.Δ.


Στη Μπολόνια ο Λουκμακιάς
Στη μεγάλη αγροτοκτηνοτροφική έκθεση της Μπολόνια θα βρεθεί στα τέλη του μήνα (26-27) o πρόεδρος των Κτηνοτρόφων και αντιδήμαρχος αγροτικού του δήμου Τοπείρου Σάκης Λουκμακιάς. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να πάρει νέες ιδέες, να ενημερωθεί για νέες τεχνολογίες, ενώ, όπως μας ενημέρωσε, θα παρακολουθήσει και μια σειρά από σεμινάρια για τις εξελίξεις στην αγροκτηνοτροφία.
Σημαντική ομολογουμένως η εν λόγω συμμετοχή, πρωτίστως για την εξωστρέφεια του δήμου, που είναι κυρίως αγροτοκτηνοτροφικός.
Ε.Δ.


Μετακινήσεις με νόημα
Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή προχωρά σε αλλαγές στις θέσεις προϊσταμένων και υπαλλήλων στις υπηρεσίες του δήμου. Συγκυριακά, δε φαίνεται τυχαία η μετακίνηση της Αθανασίας Πανταζόγλου από το τμήμα Αδειοδοτήσεων και Εμπορικών Δραστηριοτήτων στο Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού.
Προϊσταμένη του τμήματος Αδειοδοτήσεων αναλαμβάνει η Δέσποινα Βασιλούδη, μέχρι πρότινος προϊσταμένη στο τμήμα Εξυπηρέτησης Δημάρχου.
Έτσι, επιστρέφει ως προϊσταμένη στο τμήμα Εξυπηρέτησης Δημάρχου η Βέτα Μήτσου, που ήταν προϊσταμένη στο τμήμα Εξυπηρέτησης Πολιτών της Διεύθυνσης ΚΕΠ το προηγούμενο διάστημα από τότε που ανέλαβε ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος.
Ο Μελέτης Τερζόγλου αναλαμβάνει Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών Έργων Κτιριακών, Ενεργειακών και υπαίθριων χώρων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών από το τμήμα Συντήρησης Υποδομών που ήταν έως σήμερα. Ο προϊστάμενος του τμήματος Μελετών Μπάμπης Αβραμίδης αναλαμβάνει προϊστάμενος του τμήματος Προγραμματισμού και ανακαλείται η απόφαση τοποθέτησης του Τάσου Κυριακίδη στο ίδιο τμήμα ως αναπληρωτή.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…