Σχόλια 09/10/17

0
evripidou2
Ανεβαίνουν οι τιμές
Το τηλεφώνημα ήταν από άνθρωπο που γνωρίζει και παρακολουθεί στα ψώνια του σπιτιού πώς κινούνται οι τιμές. Διότι συνήθως, μια οικογένεια για κάποιο χρονικό διάστημα ψωνίζει περίπου τα ίδια πράγματα. Χθες λοιπόν ο συμπολίτης μας ήταν κατηγορηματικός. Διαπίστωσε ότι οι τιμές στο Μάρκετ είχαν αυξηθεί στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Έτσι, ενώ μειώνονται μισθοί και συντάξεις αυξάνονται οι τιμές στα είδη.
Και το πιο ωραίο; Τις τιμές ανεβάζουν τα Μάρκετ διότι τις ανεβάζουν οι προμηθευτές! Τα Σούπερ Μάρκετ υποστηρίζουν κι έχουν δίκιο, πως δεν τα συμφέρει να είναι ακριβές οι τιμές των βασικών ειδών διότι μειώνεται η αγορά τους από τους καταναλωτές.
Γ.Δ.


Κοροϊδία
Χθες λοιπόν, υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα πάλι από συμπολίτη ο οποίος αγανακτισμένος για ό,τι «έβλεπε» από το σπίτι του δεν άντεξε. Πήρε τηλέφωνο στο δήμο αλλά και στην εφημερίδα για να πει τα καθέκαστα που αφορούσαν μια «καθαρίστρια» του δήμου που προσλήφθηκε με το γνωστό πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Η κυρία αυτή λοιπόν επί σαράντα-σαρανταπέντε λεπτά καθόταν χωρίς να κάνει τίποτε. Μάλιστα κάποια στιγμή οι κυρίες έγιναν δύο και το τίποτε συνεχίστηκε!
Συμπέρασμα: Αποδείχτηκε περίτρανα πως το εν λόγω πρόγραμμα πως απέτυχε τελείως. Έρχεται προσωπικό για οκτώ μήνες, εκατοντάδες μάλιστα, το οποίο στην ουσία υπολειτουργεί. Γνωρίζουν όλοι πως δεν θα τους γίνει παρατήρηση και στο χαλαρό περνούν το όποιο ωράριό τους.
Μεταξύ μας, ανάμεσα στους «εργαζόμενους» αυτούς υπάρχουν και άτομα που τιμούν το ψωμί που τρώνε. Ευτυχώς, αλλά αποτελούν τη μειοψηφία.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια πολιτικών
-Κουράσατε… Γρηγόρης Ψαριανός (Βουλευτής Ποταμιού): «Ο Ευρωδημούλης ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Γερμανία, ενώ συγκυβερνά μαζί της 3 χρόνια για ν’ αλλάξει την Ευρώπη. Το σούργελο.»
Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): «Ο Γρηγόρης Ψαριανός συναγωνίζεται πια σε χυδαιότητα τον Άδωνι Γεωργιάδη».
-Η γνωστή καραμέλα…. Ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων: «Η στάση και οι θέσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι απόλυτα ξεκάθαρες και κρυστάλλινες από την πρώτη στιγμή. Η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τον χαρακτήρα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Η δική τους συνεργασία στηρίχθηκε σε πολιτική συναλλαγή που είχε ως στόχο τη συγκάλυψη και το κουκούλωμα των σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ».


Η οδός Ευριπίδου


Σαμοθρακιώτικο
Η είδηση: «2506 αιγοπρόβατα αφάνισε η θεομηνία στη Σαμοθράκη». Όσοι από τους αναγνώστες γνωρίζουν το νησί, θα χαμογελάσουν. Όχι για το κακό που έγινε βέβαια με τις τεράστιες καταστροφές, αλλά με την απώλεια των…κατσικιών. Κι αυτό διότι Σαμοθράκη και κατσίκια είναι στενά συνδεδεμένες έννοιες και οι καλοφαγάδες που προτιμούσαν το κατσίκι σίγουρα θα ένιωσαν κάπως. Όμως ας μην ανησυχούν. Όπως μάθαμε γλύτωσαν από την κακοκαιρία αρκετά που μέχρι το καλοκαίρι θα αυξηθούν μετά τις νέες γέννες. Γλύτωσαν τα ζώα από την κακοκαιρία, θα πάνε στο τέλος από τις σούβλες των ψησταριών…
Γ.Δ.


Μακεδονία-Θεσσαλονίκη
Σταμάτησαν την κυκλοφορία τους οι γνωστές εφημερίδες που εκδίδονταν χρόνια με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Μακεδονία και Θεσσαλονίκη. Η Μακεδονία κυρίως και η Θεσσαλονίκη δευτερευόντως, υπήρξαν ιστορικά φύλλα της βόρειας Ελλάδος μαζί με τον Ελληνικό Βορρά. Και οι τρεις εφημερίδες διέγραψαν μια πλούσια διαδρομή αλλά τελικά δεν άντεξαν λόγω εγγενών προβλημάτων και χαμηλής κυκλοφορίας. Μάλιστα το συγκρότημα του μεγάλου Βελίδη, πέρασε περίοδο αναταραχής με αλλαγές στην ιδιοκτησία χωρίς τελικά να καταφέρει την ανάκαμψη. Τελικά πρώτα ο Βορράς και μετά από χρόνια Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, σταματούν την έκδοσή τους. Δύο φύλλα που αγωνίστηκαν να επιβιώσουν αλλά δεν τα κατάφεραν.
Γνωρίσαμε της εφημερίδες αυτές, τις διαβάσαμε, ζήσαμε χρόνια μαζί τους. Και τώρα που ήρθε το τέλος θλιβόμαστε ιδιαίτερα.
Γ.Δ.


Περί σκουπιδιών
Συμπολίτης με τοπικές ανησυχίες και περιβαλλοντικά ανήσυχος και προβληματισμένος, μας τηλεφώνησε πρωί-πρωί για να μας μιλήσει και εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό του με αιτία τα σκουπίδια. Τα σκουπίδια όχι εντός της πόλης ή τους δήμους, αλλά αυτά που βλέπει χρόνια τώρα στις παραλίες. Σκουπίδια που τα περισσότερα, όπως υποστηρίζει, προέρχονται από τους…ψαράδες! Οι οποίοι θεωρούν τη θάλασσα ως δοχείο απορριμμάτων και πετούν εκεί ό,τι δεν τους χρειάζεται ή έχουν καταναλώσει. Με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα αυτή η ποικιλία σκουπιδιών να βγαίνει στις παραλίες.
Ο φίλος, που κολυμπάει ακόμη, βλέπει πολλά τέτοια σκουπίδια. Και θλίβεται και απορεί με τη νοοτροπία επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων οι οποίοι με τη στάση τους αυτή και τη συμπεριφορά τους αποδεικνύουν ότι δεν αγαπούν τη θάλασσα. Διότι εάν την αγαπούσαν θα την σέβονταν και δεν θα την βρωμούσαν κατά αυτόν τον τρόπο.
Ποιος αλήθεια αμφιβάλει ότι ο φίλος μας αυτός πως έχει άδικο;
Γ.Δ.


4 Οκτωβρίου 1919…..
Σύμφωνα με τον Τρεις Φορές Βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών Ξανθιώτη Πέτρο Γεωργαντζή (Δάσκαλό μας στα γυμνασιακά χρόνια),
«Στις 4 Οκτωβρίου 1919 το δέντρο της ελευθερίας καρποφόρησε στην Πόλη και στον Νομό της Ξάνθης μετά από πολλά χρόνια με αίματα, ιδρώτες, δάκρυα, πόνους, στερήσεις, βιασμούς και εξορίες». Άνθησαν τα χαμόγελα. Ξεχείλισε η γλυκιά ηδονή του ερχομού της δικαιοσύνης. Παλιοί Ξανθιώτες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Αγκαλιασμένοι αναπνέουν ελεύθερα, χωρίς την αιματοβαμμένη ανάσα του κατακτητή.
«Εκείνοι στις 4 Οκτωβρίου 1919 έκαναν το χρέος τους. Σε μας απομένει να αποδείξουμε ότι και εμείς θα κάνουμε το δικό μας χρέος, έτσι ώστε η 4η Οκτωβρίου 1919 να είναι ένα διαρκές και ατελείωτο Σήμερα». Και στο σήμερα;
Από την τιμή και τον ύμνο στην ελευθερία στο μισό μυαλό, στο υπόλοιπο μισό η ειρωνεία της ευγένειας και της ωριμότητας στην «νόμιμη αξίωση» τους καθενός. Οι δημόσιες υπηρεσίες κλειστές, τα σχολεία κλειστά σε όλον τον Νομό, ο εμπορικός κόσμος, οι τράπεζες και γενικά η αγορά όλα κλειστά. Εκτός από κάποιους πονηρούς, πρίγκιπες της στεγασμένης και υπαίθριας «ανάπτυξης», πιστούς στο δόγμα «Καταναλώνουμε Άρα Υπάρχουμε.
Εκτός των ορίων της Πόλης-Αγοράς. Μη χαλάσουν και τα προϊόντα τώρα που εκτελωνίστηκαν! Λες και ο υπόλοιπος Νομός δεν στέναζε κάτω από την βάρβαρη επιβουλή.
Κατάντια; Κατήφορος; Ή Πρόοδος; Να μην Τιμά σύσσωμος όλος ο Νομός των ερχομό της ελευθερίας του! Και οι διάφοροι θεσμικοί; Ασκήσεις επί χάρτου για την εμφάνιση στην παρέλαση, εικονομαχίες, λεξιμαχίες και διάφορα άλλα παιχνίδια με την γλώσσα.
Αν έχουμε κάτι να πούμε είναι ότι η 4η Οκτωβρίου 1919 είναι κοινό μας κτήμα.
Αυτό θα μας βοηθήσει στην αλληλοκατανόηση και στην δημιουργική διάθεσηγια την συλλογική μας έξοδο από τα ατακαδόρικα ρεφρέν.
Μιχάλης Σπανίδης


Το δίλημμα του κ. Ζεϊμπέκ
Σε πολύ δύσκολη θέση φέρνει τον βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ η τροπολογία Κοντονή για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Ο κ. Ζεϊμπέκ είναι φυσικό να βρίσκεται σε δίλημμα, είτε να ευθυγραμμιστεί με την γραμμή του κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ) είτε με τους ψηφοφόρους του μουσουλμάνους που ως γνωστόν έχουν πιο συντηρητικές απόψεις επί του θέματος. Και δεν είναι μόνο αυτό καθώς μαζί με την τροπολογία αυτή υπάρχει εμβόλιμη και η τροπολογία για την αναγνώριση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ που αφορά ιδιαιτέρως το ζήτημα της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης». Το βέτο των ΑΝΕΛ να προστεθεί η φράση στο κείμενο : «…ούτε δύναται να προσβληθεί μ’ αυτή η δημόσια τάξη και η εθνική ασφάλεια», ως προαπαιτούμενο για να την ψηφίσουν δυσκολεύει τα πράγματα για την «ΤΕΞ» κι αυτό επίσης δεν αρέσει στους ψηφοφόρους και υποστηρικτές του κ. Ζεϊμπέκ.
Περιμένουμε να δούμε πως θα βγει από την δύσκολη αυτή θέση.
Μ.Ξ.


Η άσκηση «Παρμενίων»
Στον Έβρο ήταν την Παρασκευή ο βουλευτής Ξάνθης κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης ως εκπρόσωπος του νομού μας κατά την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017» στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» στα Λάβαρα Έβρου. Κι όπως μας μετέφερε εντυπωσιάστηκε από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τις δεξιότητες και το αξιόμαχο του ελληνικού στρατού που εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας. Να σημειώσουμε ότι παρών ήταν και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την επιτυχία της άσκησης: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση και τη βεβαιότητα ότι η φύλαξη των συνόρων μας, η φύλαξη της αξιοπρέπειας της πατρίδος είναι σε ικανότατα χέρια».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…