Ποσόστωση στο ΕΒΕ
Το Δεκέμβριο ως γνωστόν θα πραγματοποιηθούν εκλογές στα Επιμελητήρια και ανάμεσα σ’ αυτό και της πόλης μας. Ανάμεσα στις μικρές αλλαγές υπάρχει και μια που σίγουρα θα δημιουργήσει συζητήσεις και δεν είναι άλλη από το ότι για πρώτη φορά στις εκλογές ΕΒΕ θα ισχύει η ποσόστωση που απαιτεί το ένα τρίτο (1/3) των υποψηφίων ενός ψηφοδελτίου να είναι γυναίκες, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου επτά (7) υποψηφιότητες, πράγμα αρκετά δύσκολο.
Γ.Δ.
Αναβολή εκλογών Ιατρικών Συλλόγων
Και μια και αναφερόμαστε σε εκλογές, να ενημερώσουμε ότι αναβλήθηκαν οι εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας. Με τροπολογία που ψηφίστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου από τη βουλή η θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας γίνεται τετραετής. Ως εκ τούτου οι εκλογές αναβάλλονται και συνεχίζουν τα ήδη υπάρχοντα σήμερα Διοικητικά Συμβούλια.
Γ.Δ.
Χέρι- χέρι
Ανοησία και επικινδυνότητα μαζί πάνε παρέα στο θέμα της ιλαράς. Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Τουλάχιστον έξι γιατροί μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων της Αθήνας έχουν προσβληθεί από τον ιό της ιλαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκεκριμένοι γιατροί είναι νέοι σε ηλικία- γεννηθέντες μετά το 1970- που σημαίνει ότι ή ήταν ανεμβολίαστοι ή είχαν κάνει κατά την παιδική τους ηλικία μόνο μια δόση του εμβολίου που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή.
Γ.Δ.
Ομάδα Ξανθιωτών (άνδρες και γυναίκες) φορτωμένοι με ξύλα που μάζεψαν και μεταφέρουν στον ώμο. Το κτίριο πίσω είναι η Μονή της Παναγίας
Φωτο: Γιάννης Κιουρκτσόγλου
Να φροντίσουν τις πλατείες
Κατά κανόνα, όταν έρχονται επισκέπτες σε μια πόλη, ζητούν να πάνε στην κεντρική πλατεία. Αφού τριγυρίσουν, δουν τα όποια αξιοθέατα, κάνουν μια στάση στην πλατεία για καφέ και ξεκούραση. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ξάνθη. Όμως οι δύο πλατείες όλο κι όλο που διαθέτει η πόλη της Ξάνθης έχουν σημεία που χρήζουν φροντίδας. Στην κεντρική πλατεία, το δημοτικό ακίνητο, το γνωστό τετράγωνο κουτί, πέρα από την απαράδεκτη όψη του, χρειάζεται γερό λίφτινγκ για να πάψει να είναι σημείο ασχήμιας και κακογουστιάς.
Όσο για την πλατεία Ελευθερίας, τα πεζοδρόμια θα πρέπει να φαρδαίνουν γύρω από αυτήν για να γίνει πιο λειτουργική. Όχι για τα καφενεία για να βγάλουν κι άλλα τραπέζια, αλλά για τους πεζούς.
Γ.Δ.
Συμφωνούμε
Πίσω από την κακοποίηση ενός ζώου, κρύβεται η κακοποίηση ενός παιδιού, ή μιας γυναίκας. Ένα άτομο ενδεχομένως με ψυχοπαθητική προσωπικότητα και ροπή προς το έγκλημα. Πίσω από ένα παραμελημένο ζώο κρύβεται ένα παραμελημένο παιδί. Αυτά είναι συνοπτικά μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών, λιμενικών, αλλά και εισαγγελέων και δικαστικών, από Αμερικανούς δικαστικούς και αστυνομικούς εμπειρογνώμονες, με τεράστια εμπειρία και γνώση πάνω στη σχέση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και τη γενικότερη εγκληματικότητα. Η παρουσίαση του προγράμματος εκπαίδευσης, με τίτλο «Ο κύκλος της Βίας, Παιδική Κακοποίηση- Κακοποίηση Ζώων», έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου δόθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εξηγήσεις για τη μεγάλη σημασία που έχει για την κοινωνία η συμπεριφορά προς τα ζώα.
Κ.Η.
Και στους άλλους δήμους
Η κατάσταση βέβαια δεν είναι καθόλου καλή και στις έδρες των υπόλοιπων τριών δήμων. Στη Γενισέα τίποτε δεν σηματοδοτεί ότι η υπάρχουσα πλατεία είναι η κεντρική πλατεία, έδρα του δήμου. Απαιτείται εξωραϊσμός τόσο της ίδιας όσο και του χώρου πίσω του δημοτικού κτιρίου. Η εικόνα είναι απαράδεκτη και χρήζει άμεσης παρέμβασης. Η εικόνα στο Εύλαλο, έδρα του Δήμου Τοπείρου, σίγουρα απαιτεί αρκετές παρεμβάσεις για να αναδειχτεί το δημοτικό κατάστημα και ο χώρος γύρω από αυτό, μια και το Εύλαλο δεν διαθέτει άλλη πλατεία. Το οξύμωρο στους δύο παραπάνω δήμους είναι ότι χωριά των δήμων τους διαθέτουν πιο όμορφες και λειτουργικές πλατείες.
Τέλος, αναφορικά για το δήμο Μύκης, η διαπίστωση είναι δυστυχώς τραγική. Η έδρα του δήμου, η Σμίνθη, δεν διαθέτει πλατεία! Όσο κι αν θεωρείται απίθανο, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η έλλειψη ζωτικού χώρου στην Σμίνθη, όπως και εν γένει στα υπόλοιπα χωριά αλλά κυρίως στη Σμίνθη, εμφανίζει το παράδοξο, η έδρα του δήμου να μην διαθέτει χώρο υπαίθριας συνάθροισης!
Πλατεία γιοκ στη Σμίνθη.
Γ.Δ.
Λερναία ύδρα τα εμπόδια για το Ελληνικό
Δεν έχει τέλος το τσίρκο Ελλάς. Αφού εξαντλήθηκαν τα όπλα «αντίστασης» στην επένδυση του τοπικού δασάρχη, της γ. γραμματέως Υπ. Πολιτισμού, του ΚΑΣ κ.α., έρχονται τώρα δυο οικολογικές οργανώσεις να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το Ελληνικό, με δικολαβικά τερτίπια προκειμένου να καθυστερήσουν την επένδυση, καθώς όπως ισχυρίζονται «διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (Βούλα, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέα, Μοσχάτου, Π.Φαλήρου και Πειραιά). Λογικό! Στις ανωτέρω παρθένες περιοχές της άγριας φύσης, φύονται τα παραδείσια δάση με τα χιλιάδες αιωνόβια δένδρα. Σαφώς και δεν είναι η διάθεση προστασίας του «δάσους» του ελληνικού, που είναι 37 στρέμματα τεχνητής φύτευσης, ενώ στο έργο προβλέπεται να φυτευτούν περί τα 2.300 στρέμματα. Είναι μια ολοκληρωμένη κοσμοθεωρία που θέλει τη ζωή αλλιώς, για την οικονομία του λόγου ας την πούμε «φτωχή και αγνή», αλλά προσπαθούν παντί τω τρόπω να επιβάλλουν τις απόψεις τους στην πλειοψηφία της κοινωνίας.
Η χώρα δεν εκμεταλλεύεται τον ορυκτό της πλούτο, δεν έχει βαριά βιομηχανία, και δεν πρόκειται να αποκτήσει (άλλωστε όπου και να στηθεί εργοστάσιο ή εξορυκτική επένδυση, οι αυτόκλητοι υπερασπιστές του περιβάλλοντος, της φύσης, κλπ, θα το αποτρέψουν). Η μοναδική μας, εν καιρώ κρίσης, βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Ο τουρισμός των υψηλών πορτοφολιών είναι μονόδρομος. Αλλά τα ηγετικά στελέχη του κόμματος που μας κυβερνά (από τη μήτρα του οποίου εκπορεύονται όλες αυτές οι «αντιδράσεις» ) νοιάζονται μόνο να καλλιεργούν τον παλιό μύθο της ρήξης εναντίον των πλουσίων, για να μπορούν να επιπλέουν επί των φτωχών…
Γ.Σ.
Μελέτες υπάρχουν έργα δεν γίνονται…
Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση παρελήφθη τελικά στις 28 Σεπτεμβρίου από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη η μελέτη για την ανατολική είσοδο της πόλης της Ξάνθης την οποία έκανε δώρο η Εγνατία όταν περιφερειάρχης ήταν ο Άρης Γιαννακίδης και αντιπεριφερειάρχης ο Φώτης Καραλίδης επειδή ανέλαβε τον κάθετο άξονα της Ξάνθης. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 7.5 εκ. ευρώ ωστόσο η μελέτη είναι ελλιπής γιατί δεν προβλέπει την μεταφορά των δικτύων νερού , ύδρευσης κ.λ.π. Συνεπώς χρειάζεται μια άλλη μελέτη και γι αυτά. Τώρα που έχει στα χέρια του την μελέτη ο κ. Ζαγναφέρης τι θα κάνει; Θα δημοπρατήσει το έργο; Απ’ ότι έμαθα και άλλη μελέτη έχει έτοιμη για το αντιπλημμυρικό στον Κόσυνθο από τον Καραλίδη ύψους 7 εκ. ευρώ.
Μελέτες λοιπόν υπάρχουν έργα δεν βλέπω να δημοπρατούνται κ. Ζαγναφέρη…
Μ.Ξ.
Δεν είχαν απαρτία στην ΠΕΔ και θα επαναλάβουν το συνέδριο!
Σε νέα έκτακτη διευρυμένη γενική συνέλευση καλεί το Δ.Σ. και ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ τους δημάρχους και τα μέλη που απαρτίζουν το σώμα για τις 5 Οκτωβρίου. Το μοναδικό θέμα όπως λέει η Πρόκληση είναι συζήτηση και λήψη απόφασης για επανάληψη της Σύγκλισης Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ – ΑΜΘ, σε ετήσιο συνέδριο και εξηγεί παρακάτω ότι το σώμα καλείται σε έκτακτη συνεδρίαση λόγω έλλειψης απαρτίας στο ετήσιο συνέδριο! Και το ερώτημα που προκύπτει είναι εφόσον δεν είχε απαρτία πως έγινε την προηγουμένη Πέμπτη; Πλήθος δημοσιεύματα μεταξύ των οποίων και το πρωτοσέλιδο του «Ε» με τίτλο «Όταν οι δήμαρχοι της ΑΜΘ μιλούν για ανάπτυξη» το επιβεβαιώνουν. Μάλιστα οι δήμαρχοι κατέθεσαν και τις προτάσεις τους για το αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει τον Νοέμβρη και ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Λαμπάκης μιλούσε επί ώρες…
Δηλαδή τώρα τι θα κάνουν; Θα επαναλάβουν τα ίδια;
Μ.Ξ.