Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στο «κενό» η πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση δημοτικών τελών

Στο «κενό» η πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση δημοτικών τελών

0
oikonomiki 12102017

«Κοινωνία Δημοτών» και «Συμμετέχω» καταψήφισαν τα θέματα της Οικονομικής επιτροπής

«Φύλλο και φτερό» έκαναν τους κωδικούς Αχμέτ Καρά και Σιαμπάν Μπαντάκ. «Κόκκινο πανί» οι απευθείας αναθέσεις

Ασυμφωνία διαπιστώθηκε στην πλειοψηφία των θεμάτων ημερήσιας διάταξης της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Παπαδόπουλος καθώς και η Προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου κα Σπανού που ήταν παρούσα στην συνεδρίαση αφού δέχτηκαν καταιγισμό διευκρινιστικών ερωτήσεων επί των εισηγήσεων της Οικονομικής υπηρεσίας, από τους συμβούλους της Κοινωνίας Δημοτών κυρίους Αχμέτ Καρά και Γιώργο Μυλωνά και τον επικεφαλής κ. Μανώλη Φανουράκη στο τέλος κατέληξαν να καταψηφίσουν είτε να ψηφίζουν Λευκό στα θέματα που αφορούσαν τα δημοτικά τέλη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του «Συμμετέχω» κ. Σιαμπάν Μπαντάκ.

«Φύλλο και φτερό» τους κωδικούς έκαναν Καρά και Μπαντάκ

Ειδικότερα, τα δύο πρώτα θέματα αφορούσαν τροποποιήσεις σε κάποιους κωδικούς και συγκεκριμένα ανάκληση και αποδέσμευση του ποσού των 300.000 ευρώ επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε. Όπως εξήγησε η κα Σπανού το ποσό αυτό δεσμεύτηκε γιατί εκκρεμούσε δικαστική διεκδίκηση υπαλλήλων ωστόσο ο δήμος δικαιώθηκε και δεν χρειάστηκε να καταβληθεί το ποσό. Επίσης ανέφερε πως άλλοι κωδικοί που τροποποιούνται αφορούν εργοδοτικές εισφορές που καταβάλλει ο δήμος καθώς με τον ΕΦΚΑ έχουν αλλάξει τα ποσοστά. Τα θέματα πέρασαν κατά πλειοψηφία καθώς η αντιπολίτευση ψήφισε «Λευκό». Επίσης αναφέρθηκε πως υπάρχει ένα απλήρωτο ένταλμα του δήμου προς 2 επιχειρήσεις ύψους 60.000 ευρώ το οποίο δεν εξοφλείται γιατί αυτοί που έπρεπε να το εισπράξουν έχουν εξαφανιστεί και έχει παρέλθει 5ετία.

«Κόκκινο πανί» για την αντιπολίτευση οι απευθείας αναθέσεις

Το 3ο θέμα αφορούσε έγκριση απευθείας ανάθεση της προμήθειας γαλακτοκομικών στην ίδια εταιρεία με την ίδια έκπτωση έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Όπως αναφέρθηκε έχουν ανοίξει οι προσφορές και σε λίγο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ωστόσο αυτό που διαπιστώθηκε και το έθεσε μετ’ επιτάσεως ο κ. Μυλωνάς είναι ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός για το 2016 έγινε τον Σεπτέμβριο και ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο 2017 ωστόσο τον Μάιο του 2017 δόθηκαν 15.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση. Ο κ. Φανουράκης καταλόγισε κωλυσιεργία στους διαγωνισμούς για να γίνονται απευθείας αναθέσεις όπως είπε χαρακτηριστικά. Οι ερωτήσεις δεν απαντήθηκαν και η Κοινωνία Δημοτών καταψήφισε το θέμα.

Ζήτησαν μείωση όλων των δημοτικών τελών «Κοινωνία Δημοτών» και «Συμμετέχω»

Τα υπόλοιπα 13 θέματα αφορούσαν τα δημοτικά τέλη και σε όλα η Κοινωνία Δημοτών καθώς και ο Σιαμπάν Μπαντάκ ζητούσαν μείωση των τελών αφού πρώτα ζήτησαν πόσα είναι τα εισπραχθέντα και πόσα τα ανείσπρακτα. Ειδικότερα σ’ ότι αφορά το τέλος κοινόχρηστων χώρων ο κ. Καρά πρότεινε μείωση του τέλους και επιφυλάχθηκε η παράταξη να καταθέσει πρόταση στο Δημοτικό συμβούλιο με συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης αφού πρώτα έχει όλα τα οικονομικά στοιχεία. Ο δε κ. Φανουράκης πρότεινε ο δήμος να διενεργήσει μια έρευνα αναφορικά με την εμπορικότητα των ζωνών που καθορίζει η Κανονιστική και μια αναπροσαρμογή των τιμών με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία.

Σ’ ότι αφορά τον φόρο στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα του δήμου (θέμα 6ο) όπως διευκρινίστηκε από την Οικονομική υπηρεσία τα εισπραχθέντα του 2016 ανήλθαν σε 3 .185.000 ευρώ και φέτος κατά 1 εκ. ευρώ λιγότερα. Όπως εξήγησε η κα Δεναξά αυτό οφείλεται στην εκκαθάριση που έκανε στο σύστημα της η ΔΕΗ και στα 3 εκ. εμπεριέχονται τέλη άλλων ετών που αποδόθηκαν τώρα. Και στα τέλη για τα Κοιμητήρια η αντιπολίτευση ζήτησε μείωση. Ο κ. Παπαδόπουλος επικαλέστηκε τον επικείμενο νέο Κανονισμό οπότε θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα. Μείωση και στον συντελεστή του Τέλους Ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που ανέρχεται στο 0.35% ζήτησε επίσης ο κ. Καρά καθώς είναι το ανώτερο που ορίζει ο νόμος. Όπως ειπώθηκε ο δήμος εισέπραξε 703.000 ευρώ το 2016 από αυτό το τέλος. Μείωση επίσης και στο ειδικό τέλος για τους πολιτικούς γάμους ζητήθηκε από την αντιπολίτευση προβάλλοντας το επιχείρημα ότι σε άλλους δήμους τελούνται δωρεάν. Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ο τι στο δήμο τελούνται εκτός ωραρίου και σαββατοκύριακα και αυτό το τέλος των 100 ευρώ καλύπτει τα έξοδα του δήμου.

Αυτό που διαπιστώθηκε ότι η αντιπολίτευση ζητούσε μεν μείωση των τελών αλλά δεν κατέθεσε μια συνολική και συγκεκριμένη πρόταση οικονομικά τεκμηριωμένη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Προέδρευσε ο Χριστόδουλος Τοψίδης –  «Βάρος» στην πρόληψη Η πρώτη συνεδρίαση της Επι…