Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα – Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα – Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

0

Δεν ακούστηκε πολύ-πολύ

Καλημέρα φίλες και φίλοι! Ευχόμαστε κουράγιο για τις δύσκολες μέρες που περνούμε και τις άλλες τις ακόμη πιο δύσκολες που έρχονται…Με ή χωρίς αλλαγή φύλου, οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Τέλος πάντων, αυτά τα γνωρίζουν όλοι λίγο-πολύ.

Στην επικαιρότητα τώρα, που είναι οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής της Δημοκρατικής παράταξης. Απομένουν 25 ημέρες για την πρώτη εκλογή κι έχουμε την αποχώρηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Λόγοι υγείας τον υποχρέωσαν να σταματήσει την προσπάθειά του κι έτσι από δέκα, έχουμε πλέον εννέα, ενώ λέγεται πως και άλλος υποψήφιος θ’ αποσυρθεί. Πάντως ως υποψήφιος ο Κωνσταντινόπουλος δεν ακούστηκε και πολύ.

Γ.Δ.


 

Χάθηκε το μέτρο

Άμα δεν έχεις δουλειά, δεν έχεις να φτιάξεις έργο, να ετοιμάσεις μελέτες για το νομό σου, ασχολείσαι με το διαδίκτυο, κι εκεί «παίζεις» με τα media. Σε βαθμό που ξεπερνάς και τον Άδωνι.  Τι να πούμε. Σημεία των καιρών. Αξιωματούχοι του νομού να τους βρίσκεις μονίμως στα σόσιαλ μίντια, στα ούζα και χωρίς έργο στο νομό.

Α, ξέχασα, υπάρχει έργο. Προσφορά φορητών φαρμακείων στις ποδοσφαιρικές ομάδες του νομού. ..

Αλήθεια γι’ αυτά ψήφισαν οι Ξανθιώτες τον Ζαγναφέρη; Για ν’ αποθανατίζει τον εαυτό του σε σέλφι; Μάλλον κάπου έχει χαθεί το μέτρο.

Γ.Δ.


Οι εμμονές των Αμερικανών

Αναρωτιόμαστε επειδή και άλλοτε οι Αμερικανοί απέκτησαν εμμονές με διάφορες χώρες! Όταν συνέβη με την Γιουγκοσλαβία έριξαν όλο τους το οπλοστάσιο πάνω στον Μιλόσεβιτς, εκείνον τον εγκληματία πολέμου που όλως τυχαίως αθωώθηκε μετά θάνατον!!! Στο Αφγανιστάν βομβάρδιζαν τα αχυρόσπιτα στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας! Στο Ιράκ έψαχναν κάποιο πυρηνικό οπλοστάσιο που ουδέποτε ευρέθη!

Γ.Δ.


Ομάδα παιδιών στην τότε οδό Βενιζέλου. Δεκαετία 1960.

(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Φακελάκι σε Νοσοκομείο

Νέο κρούσμα Χρηματισμού (φακελάκι) από γιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Ενδημεί όπως φαίνεται εκεί το φακελάκι. Το σηκώνει το κλίμα φαίνεται και οι πανεπιστημιακοί το εκμεταλλεύονται δεόντως…

Όπως και να’ναι, το φαινόμενο του «φακέλου» επαναλαμβάνεται συχνά κι αυτό είναι το πρόβλημα για ένα δημόσιο Νοσοκομείο.

Από την άλλη, ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Αδαμίδης, δείχνει να μην επιτρέπει την παρουσία τέτοιων φαινομένων και μόλις γίνονται γνωστά στέλνονται στον Εισαγγελέα.

Γ.Δ.


Πολιτικό παιγνίδι

Υπάρχει μια παλαιοκομματική αντίληψη που θεωρεί ότι η πολιτική επιρροή εξασφαλίζεται με ένα άθροισμα ρουσφετολογικών ρυθμίσεων από την εκάστοτε εξουσία. Αυτό ήταν διαχρονικά ένα παιχνίδι των κυβερνήσεων με διάφορες ισχυρές ή λιγότερο ισχυρές συντεχνίες ή απλώς με ομάδες συμφερόντων που έβρισκαν πάντοτε τους διαδρόμους ή τα υπόγεια εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Με επιμέρους «κλαδικές πολιτικές τακτοποιήσεις» έχουν προκύψει τερατουργήματα στην οικονομία, που πλήρωσαν ακριβά η χώρα και οι πολίτες. Ήταν εν πολλοίς ο λαϊκισμός στην πράξη και το κομματικό κράτος κάθε εποχής στα καλύτερά του.

Αυτή την καταστροφική πολιτική επιχειρεί, και συχνά το καταφέρνει, να επαναφέρει στον δημόσιο βίο η ιδιότυπη « εθνολαϊκιστική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Με βασικό αξίωμα την εξουσία για την εξουσία, έχουν κάνει, όπου μπόρεσαν, καταστροφικές επιλογές, συχνά πυκνά με την ανοχή, αν όχι και τη συγκατάθεση, της τρόικας. Από τους ληστρικούς φόρους και τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές έως τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Γ.Δ.


Φονιάδες των λαών… σώστε μας!

Η μοίρα παίζει πολλές φορές απίθανα παιχνίδια στους ανθρώπους, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με το παρελθόν τους, τις αρχές τους, ενίοτε και με το ίδιο τους το «είναι». Όπως ο πρωθυπουργός μας Αλέξης Τσίπρας, που έχει λιώσει πολλά παπούτσια σε αντιαμερικανικές πορείες από την μαθητική του ζωή ακόμα. Από μικρός στην ΚΝΕ έχει στο βιογραφικό του αμέτρητους αγώνες κατά των ιμπεριαλιστών και του κεφαλαίου, τους Αμερικάνους. Και τώρα η μοίρα του το έφερε να βρεθεί μέσα στο σπίτι του ιδεολογικού του εχθρού, απέναντι στον πιο ακραίο πρόεδρο των ΗΠΑ όλων των εποχών, τις ασχήμιες του οποίου δεν ανέχονται ούτε οι ίδιοι οι αμερικάνοι, και να πρέπει να ζητήσει βοήθεια απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, των Ευρωπαίων, αλλά και στην διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα του σουλτάνου Ερντογάν. Και το χειρότερο, να είναι αυτός που θα πρέπει να διαπραγματευτεί ως αντάλλαγμα, όχι «να φύγουν οι βάσεις του θανάτου» όπως φώναζε νεαρός, αλλά να παραμείνουν και να αναβαθμιστούν.

Σκληρό καθήκον για έναν πρώην (;) κουμμουνιστή να είναι αναγκασμένος σήμερα να φωνάζει: «φονιάδες των λαών…σώστε μας»…


Έτος Καζαντζάκη

Θεωρείται ο πλέον μεταφρασμένος συγγραφέας της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχει υπογράψει έναν τουλάχιστον τίτλο που έγινε συνώνυμος του Νεοέλληνα. Και συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και δημιουργούς της νεότερης γενιάς. Η σκέψη του επεκτάθηκε και εκτός βιβλίων και οι ήρωές του, «ανέλπιδοι πολεμιστές» όπως τους χαρακτήριζε ο ίδιος, ζωντάνεψαν στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη αλλά και στο θέατρο. Αυτές τις πτυχές της ζωής και του έργου του φιλοδοξεί να αναδείξει η έκθεση «Νίκος Καζαντζάκης… 60 χρόνια μνήμης (1957-2017)» που διοργανώνεται έως τις 30 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η έκθεση είναι μια παραγωγή του Μουσείου Καζαντζάκη που λειτουργεί στη Μυρτιά Ηρακλείου, τόπο καταγωγής του μεγάλου συγγραφέα.

Ο Πειραιάς θα είναι η πρώτη στάση από μια μεγάλη περιοδεία που οργανώνουν οι υπεύθυνοι του μουσείου με την αφορμή της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου συγγραφέα στις 26 Οκτωβρίου. «Η αφορμή της δράσης είναι το Έτος Καζαντζάκη που έχει κηρυχθεί σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο μιας εξωστρέφειας, το μουσείο, όπου φυλάσσεται μεγάλο μέρος του υλικού για τον Καζαντζάκη, εγκαινίασε μια σειρά κινητών εκθέσεων που θα περιοδεύσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό» αναφέρει  ο Δημήτρης Καλοκύρης, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της έκθεσης.

Γ.Δ.


Ο Τσίπρας στον Τραμπ, ο Σπίρτζης στον λαό…

Ποιος άραγε ο λόγος της επιμονής του Τσίπρα στον σύντροφο Σπίρτζη αφού δημιουργεί μόνο προβλήματα στην κυβέρνηση;  Η απάντηση είναι απλούστατη. Κάθε φορά που ο Τσίπρας κάνει ακόμη μία κωλοτούμπα προς τα δεξιά βγαίνει ο “χρήσιμος” Σπίρτζη ή να κλαίει για το κράτος που ξεπουλιέται, ή να σπαράζει για τα λαϊκά δικαιώματα που χάνονται ή να κουβαλάει “τσουβάλια τα μέτρα” ενάντια στην μπουρζουαζία…

Πριν δύο εβδομάδες όταν ανακοινώθηκε η επίσκεψη Τσίπρα στην Αμερική (των φονιάδων των λαών) για προσκύνημα στον Τραμπ από σύμπτωση- εντελώς-, τις ίδιες ημέρες, ο Σπίρτζης διέρρευσε τις απειλές του στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τα ταξί και την επιστροφή του ταξιτζή στην αγκαλιά της συντεχνίας. Το θέμα τράβηξε πολλή κουβέντα, πολλά γραψίματα και αρκετές εκπομπές. Ασχολήθηκε έτσι η κοινή γνώμη, που αν δεν είχε τα ταξί θα άκουγε στα βοθροκάναλα ιστορίες για Αμερικανούς αγρίους.

Εδώ και ένα πενθήμερο ο Τσίπρας αγκαλιά με τους φονιάδες των λαών λύνουνε προβλήματα της Ελλάδας…, αλλά μέσα από το σύστημα του καπιταλισμού. Μιλάνε για “ξεπούλημα” των ΔΕΚΟ και εξαγορές επιχειρήσεων μέσω κόκκινων δανείων. Από σύμπτωση και πάλι, ο σύντροφος Σπίρτζης παίρνει στα χέρια και πάλι την κόκκινη σημαία και βγαίνει ενάντια στους μπουρζουάδες. Διαρρέει μέτρα… για εκδίκηση στον αστό που έχει ακριβό αυτοκίνητο, σπίτι και κατάθεση στην Τράπεζα.

Πέρασες το κόκκινο με σαραβαλάκι του λαού… τόσο το πρόστιμο. Πέρασες το κόκκινο με αυτοκίνητο μπουρζουά… διπλό το πρόστιμο. Το ίδιο και αν πατήσεις πολίτη. Ο φτωχός είναι ολίγο δολοφόνος… Ο έχων σπίτι στην Εκάλη, είναι δολοφόνος από χέρι. Μήπως και αυτή η αριστερή κατεργαριά γίνει γαργάρα, όταν ο Τσίπρας γυρίσει από τον Τραμπ;

Κ.Γ.


Κτηνοτρόφοι σε ρόλο αντιπολίτευσης

Κομματικό χρώμα είχε η παράσταση διαμαρτυρίας των αγροτών της ΑΜΘ. Δεν το έκρυψαν άλλωστε… Εξαπέλυσαν επίθεση στον πρωθυπουργό και την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ενώ ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος που ήταν και ο συντονιστής της διαμαρτυρίας δήλωσε στο «Ε» ότι τα 2,5 τελευταία χρόνια που ήταν ακινητοποιημένοι ήταν εξαιτίας κάποιων συναδέλφων τους Συριζαίων που ήταν στην πανελλαδική ένωση και μπλόκαραν τις κινητοποιήσεις τους.

Μετά απ’ αυτό περιττεύει ότι και να σχολιάσουμε. Βρήκαν βέβαια και καλό συνομιλητή τον κ. Μέτιο που τέτοια θέλει να ακούει…

Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουν οι φίλοι μας οι κτηνοτρόφοι είναι ότι τα προβλήματά τους δεν έχουν χρώμα και δεν μπορούν να τα βλέπουν μέσα από κομματικό πρίσμα. Εκτός και αν αυτό που επιδιώκουν κάποιοι συνδικαλιστές κτηνοτρόφοι είναι να αποκτήσουν κομματικά αξιώματα ως «πατέρες», πατρονάροντας τον συνδικαλισμό στον κλάδο τους.

Αυτά πρέπει να δουν οι συνάδελφοι τους και να πράξουν αναλόγως…

Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…