Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

0

Τον αδικήσαμε μεν, αλλά…
Άλλο 3,5 χρόνια δημοτικής θητείας του Τσολακίδη κι άλλο τα 12 χρόνια θητείας της Τσακίρη στο Δήμο Αβδήρων κι έχει δίκιο να επισημαίνει τη διαφορά ο Τσολακίδης, μετά το σχόλιο της στήλης προχθές. Και δεν είναι μόνον αυτή η διαφορά αλλά και ότι ο Τσολακίδης ήταν δήμαρχος στον Καλλικρατικό δήμο Αβδήρων έναντι του Καποδιστριακού δήμου της θητείας Τσακίρη.
Τον αδικήσαμε όντως στη σύγκριση τον αγαπητό Τσολακίδη, αλλά όπως να’ ναι, το ενδιαφέρον και των δύο για τα Άβδηρα, το Δημόκριτο, Λεύκιππο, Πρωταγόρα και λοιπούς ήταν ανύπαρκτο, όπως και του Τσιτιρίδη βεβαίως, μην ξεχνιόμαστε…
Γ.Δ.


Ξεκίνησε το ελαιοτριβείο
Ξεκίνησε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου τη φετινή του λειτουργία το ελαιοτριβείο Ευάγγελου Δερμεντζίδη στο Τύμπανο. Από τη στιγμή που στο νομό μας άρχισε να καλλιεργείται η ελιά, το ευλογημένο αυτό δέντρο, η περίοδος συλλογής και ελαιοποίησης έχουν καταστεί σημαντικές εργασίες.  Όταν μάλιστα οι καλλιεργητές-παραγωγοί είναι εκατοντάδες στο νομό. Το ελαιοτριβείο βέβαια λόγω και της δυναμικότητάς του εξυπηρετεί μέρος των νομών Καβάλας και Ροδόπης.
Καλή σοδειά λοιπόν του ελαιοκάρπου και την ανάλογη απόδοση σε λάδι. Γεγονός βέβαια που έχει σχέση με την ποικιλία της ελιάς, την ωρίμαση αλλά και την καλή υγεία του καρπού.
Γ.Δ.


Συναντήσεις ΣΥΡΙΖΑ με φορείς για το συνέδριο
Σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων της Ξάνθης ενημερώνει ότι είχε για χθες η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ, στην Κομοτηνή στις 13 και 14 Νοεμβρίου. Μάλιστα, στη σχετική ενημέρωση αναφέρθηκε ότι προγραμματίστηκε και η συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει πιο συντονισμένη παρουσίαση των θεμάτων της περιοχής.
Ε.Δ.


Δελτάριο επί οθωμανικής κατοχής. Διακρίνεται η σιδηροδρομική γέφυρα της «Ασπίδος» και η Μονή της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, αρχές 1900 (αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Δεν έλειψε κανείς
Κλίμα ενότητας και νηφαλιότητας κατά την προεκλογική περίοδο για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς εξέπεμψε η προχθεσινή εκδήλωση με ομιλητή το Νίκο Ανδρουλάκη στην Ξάνθη, αφού κορυφαίοι υποστηρικτές όλων των υποψηφίων παραβρέθηκαν, προκειμένου να υποδεχθούν και να ακούσουν τον υποψήφιο.
Άλλωστε, πολλοί είναι αυτοί που έχουν και πολυετείς προσωπικούς δεσμούς με τον Νίκο Ανδρουλάκη λόγω της παραμονής και ενεργής παρουσίας του στα πολιτικά τεκταινόμενα την περίοδο που ήταν φοιτητής.
Μάλιστα, από αρκετούς τονίστηκε ότι οι επικείμενες εκλογές για πολλούς αποτελούν την τελευταία ελπίδα της Κεντροαριστεράς για να εμπνεύσει και να δώσει μία πολιτική διέξοδο, άρα πρέπει να υπάρχει προσοχή, ενότητα, σοβαρότητα, κλίμα σύμπνοιας και να εμπεδωθεί ότι το βασικό ζητούμενο είναι η συμμετοχή και όχι η επικράτηση.
Ε.Δ.


Μειωμένο Τεχνικό πρόγραμμα
Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης κατά τη διάρκεια του οποίου αποκαλύφθηκε πως το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου είναι καθηλωμένο στο 15%…!
Μάλιστα όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή Μιχ. Στυλιανίδη το παρέδωσε στο 49%. Δηλαδή, τρεις φορές κάτω, όσο κι αν φαντάζει απίθανο. Όμως τελικά, όπως μονίμως γίνεται, εφευρίσκονται δικαιολογίες. Οι οποίες όμως εν τέλει είναι μη σοβαρές και δεν ευσταθούν σε κριτική.  Έτσι λοιπόν η δικαιολογία στηρίχτηκε στο γεγονός μετακίνησης δύο μηχανικών! Όταν είναι γνωστό ότι ο δήμος διαθέτει δεκάδες μηχανικούς…
Πέρα όμως από την ανυπόστατη δικαιολογία, υπάρχει μια πραγματικότητα. Μια αμείλικτη πραγματικότητα κι αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός πως χωρίς ουσιαστικό τεχνικό πρόγραμμα ανάπτυξη, έργα δεν πρόκειται να δούμε στην πόλη. Ένα άρτιο επεξεργασμένο τεχνικό πρόγραμμα με στόχους και ρεαλισμό, είναι η καρδιά, η ψυχή της προσφοράς του δήμου προς τους δημότες. Χωρίς τεχνικό πρόγραμμα το μόνο που υλοποιείται σ’ έναν δήμο και στην περίπτωσή μας στο δήμο Ξάνθης, είναι να γίνονται ασφαλτοστρώσεις. Δυστυχώς…
Γ.Δ.


Μας αδικεί
Η έλλειψη ενός ρεαλιστικού, σύγχρονου και με όραμα σε βάθος χρόνου Τεχνικού Προγράμματος, είναι ενδεικτικό ενός δήμου χωρίς προοπτικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Δείχνει μια αντίληψη χαμηλής προσδοκίας, μια έλλειψη στόχων για το μέλλον του δήμου, δείχνει δε και χάραξη μιας πορείας της θητείας «ότι μας προκύψει» και «βλέπουμε και κάνουμε».
Έτσι όμως δεν οικοδομείς κάτι νέο. Απλώς συντηρείς το παλιό, που αναλογικά με το σήμερα πορεύτηκε πολύ καλύτερα, με δημιουργία μελετών και εκτέλεση έργων. Σήμερα η παρούσα δημοτική αρχή τα ξέχασε αυτά. Ούτε μελέτες φτιάχνει για την ωρίμαση των έργων, ούτε έργα εκτελεί. Στο δήμο μας, δυστυχώς, κανένα σοβαρό, μεγάλο έργο δεν υλοποιείται σήμερα κι ούτε και στο εγγύς μέλλον προβλέπεται. Σημεία των καιρών που οδηγούν σε μεγάλη στασιμότητα το δήμο Ξάνθης όταν στους γειτονικούς Μητροπολιτικούς δήμους γίνεται κοσμογονία.
Λυπούμαστε που η σύγκριση μας αδικεί ως δημότες αυτής της πόλης.  Τουλάχιστον όσοι δεν ανήκουμε στις γνωστές «ειδικές κατηγορίες πολιτών με ελαστικές συνειδήσεις»…
Γ.Δ.


Επικίνδυνο επάγγελμα
Ένα από τα πλέον επικίνδυνα επαγγέλματα ακόμη και στον 21ο αιώνα, συνεχίζει να είναι αυτό του δημοσιογράφου. Πάρα πολλοί τα τελευταία χρόνια-όχι ότι στο παρελθόν ήταν καλύτερα – θεωρούν τους δημοσιογράφους υποτακτικούς της εξουσίας, διεφθαρμένους ή, στην καλύτερη περίπτωση, βολεμένους. Με την ευγενή χορηγία βέβαια της εξουσίας και των λαϊκιστών που έχουν αναγάγει τη δαιμονοποίηση των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης σε πρώτη προτεραιότητά τους.
Πέρα λοιπόν από την Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, άλλοι 53 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου. Ένα βαρύτατο τίμημα και μια ισχυρότατη απόδειξη ότι η δημοσιογραφία δεν είναι αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι…
Γ.Δ.


Το ατόπημα της δημοτική αρχής
Ασέβεια προς τον θεσμό της αντιπολίτευσης δείχνει το γεγονός ότι στην δεξίωση που παρατέθηκε μετά την Βράβευση των 4 συμπολιτών μας παραμονή των Ελευθερίων της πόλης, δεν κλήθηκε ούτε ένας από τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Όπως κατήγγειλε ο κ. Φανουράκης στο δημοτικό συμβούλιο η γραμματέας του δημάρχου τηλεφώνησε σ’ όλους της συμπολίτευσης προσκαλώντας τους στην δεξίωση και ούτε σ’ ένα της αντιπολίτευσης κι αυτό επιβεβαίωσε και ο κ. Ανταμπούφης επισημαίνοντας με χιούμορ ότι το κινητό του λειτουργούσε και λειτουργεί. Μάλιστα ο κ. Καμαρίδης είπε πως πήγε στη δεξίωση χωρίς να λάβει πρόκληση και όταν είδε πως ήταν μόνο σύμβουλοι της συμπολίτευσης την κοπάνησε… Ο δήμαρχος πήγε να δικαιολογηθεί με μισόλογα χωρίς να γίνει πιστευτός!
Είναι πρωτότυπη μια τέτοια λειτουργία αλλά με την κακή έννοια και σίγουρα απέχει από το να είναι «πρότυπη» ενός δήμου «Πρότυπο» (λέμε τώρα!).
Μ.Ξ.


Να φύγει εδώ και τώρα η κεραία κινητής από το κέντρο των Αβδήρων
Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι των Αβδήρων ζητώντας να φύγει η κεραία κινητής τηλεφωνίας της cosmote που βρίσκεται στον περίβολο του κτηρίου του υποσταθμού στο κέντρο του οικισμού. Είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα ξεκινώντας από ασφαλιστικά μέτρα ώστε να διαφυλάξουν την υγεία τη δικιά τους και των παιδιών τους που θεωρούν ότι κινδυνεύει. Απ’ την πλευρά του ΟΤΕ δείχνουν άδεια από την ΕΕΤΤ. Είναι απορίας άξιο πως έχουν αυτή την άδεια όταν ο νόμος λέει ότι η απόσταση σχολείου από την κεραία πρέπει να είναι τουλάχιστον 300 μέτρα ενώ στα Άβδηρα είναι 122 μέτρα από το δημοτικό σχολείο. Επίσης είναι απορίας άξιον γιατί ο ΟΤΕ δεν ακούει την τοπική κοινωνία που ζητά να μεταφέρει εκτός οικισμού την κεραία όπως έχουν άλλες δύο εταιρείες κινητής την στιγμή μάλιστα που ο δήμαρχος έχει δεσμευτεί στον διευθυντή του ΟΤΕ από πέρσι ακόμα ότι θα τους παραχωρήσουν οικόπεδο εκτός οικισμού. Όπως μάθαμε το απέρριψε με την αιτιολογία ότι έχει καλύτερο σήμερα σε εκείνο το σημείο. Να σημειώσουμε ότι το οικόπεδο του υποσταθμού παραχωρήθηκε πριν χρόνια από την τότε κοινότητα Αβδήρων στον ΟΤΕ για να γίνει υποσταθμός για σταθερά τηλέφωνα αλλά μετά …φύτρωσε η κεραία της cosmote πάνω από τα κεφάλια τους!
Μ.Ξ.


.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …