Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Όχι άλλα «λόγια του αέρα» για το φυσικό αέριο

Όχι άλλα «λόγια του αέρα» για το φυσικό αέριο

0
fysiko aerio

Στην πρώτη φάση του σχεδιασμού νέων επεκτάσεων με χρονοδιάγραμμα από το 2018 – 2022 εντάσσει η ΔΕΔΑ τις 6 πόλεις της περιφέρειας μας. «Δεν είναι δεσμευτικό το χρονοδιάγραμμα», μας πληροφόρησαν ωστόσο αρμοδίως

Οι συνθήκες ευνοούν αλλά ας μην εφησυχάζουν οι τοπικοί φορείς. 15 χρόνια περιμένει η τοπική κοινωνία το φυσικό αέριο

Σε πιο …φιλικό περιβάλλον έχει εισέλθει το εγχείρημα σύνδεσης των πόλεων της περιφέρειάς μας μεταξύ των οποίων και της πόλης μας με φυσικό αέριο για θερμαντική και οικιακή χρήση. Ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνία μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης – όπως όλα δείχνουν – και σ’ αυτό συνέτειναν δύο παράγοντες: Αφ’ ενός η αλλαγή της νομοθεσίας από 1/1/2017 που αίρει την προϋπόθεση δημιουργίας ΕΠΑ τοπικής Εταιρείας Παροχής Αερίου (εκτός των ήδη υπαρχουσών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Πάτρας) και παρέχει τη διαχείριση της Διανομής Αερίου στην Δημόσια Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) και αφ’ ετέρου ότι υπάρχουν διαθέσιμοι συνολικά πόροι 64 εκ. ευρώ.

Οι δύο παράγοντες που απέμπλεξαν το έργο της σύνδεσης

Ειδικότερα όσον αφορά την πρώτη προϋπόθεση. Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το παλαιότερο νομοθετικό καθεστώς, τη διαχείριση του δικτύου και τα έργα υποδομής αναλάμβαναν τοπικές εταιρείες (ΕΠΑ). Αυτό έθετε εμπόδια καθώς πόλεις με πληθυσμό μικρότερο των 100.000 δεν ήταν επιλέξιμες για σύνδεση επειδή κρίνονταν ασύμφορη η δαπάνη για τις υποδομές λόγω χαμηλής κατανάλωσης και για το λόγο αυτό απέτυχε 2 φορές η προσπάθεια δημιουργίας ΕΠΑ στην περιοχή μας αφού ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Η νέα νομοθεσία αίροντας αυτή την προϋπόθεση δίνει στα χέρια της ΔΕΔΑ τη διαχείριση σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Επιπρόσθετα στην περιφέρειά μας το έργο της σύνδεσης έχει μεγαλύτερη ωρίμαση σε σχέση με άλλες περιφέρειες κι αυτό πιστώνεται στον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη που με απόφασή του διατέθηκαν 32 εκ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας για την χρηματοδότηση του έργου.

Με ορίζοντα υλοποίησης το 2022 χωρίς όμως να είναι δεσμευτικό το χρονοδιάγραμμα

Έτσι η περιφέρειά μας αποκτά προβάδισμα και εντάσσεται στο άμεσο σχεδιασμό της ΔΕΔΑ σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Θεόδωρος Τερζόπουλος. Ειδικότερα ανακοινώνοντας το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ ενέταξε τις 6 πόλεις της περιφέρειάς μας (συμπεριλαμβάνεται και η Ορεστιάδα) στην πρώτη φάση του σχεδιασμού νέων επεκτάσεων με χρονοδιάγραμμα από το 2018 – 2022. Να σημειώσουμε ότι όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως από την ΔΕΔΑ για το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει κάποια επίσημη δέσμευση αλλά είναι σε επίπεδο πρόβλεψης, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στην πρώτη φάση (2018 – 2022) εντάσσονται οι πόλεις Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά. Το επόμενο στάδιο (2019-2023) περιλαμβάνει Κόρινθο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, ‘Αργος, Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο, Καστοριά / ‘Αργος Ορεστικό και Γρεβενά.

Σε φάση διερεύνησης για τη σύνταξη μελετών βιωσιμότητας βρίσκεται η επέκταση των δικτύων στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα νησιά.

Μεγάλο το οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος

Να σημειώσουμε ότι η σύνδεση με το φυσικό αέριο είναι έργο μεγάλη αναπτυξιακής σημασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τις μελέτες της ΔΕΔΑ, μόνο στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στ. Ελλάδας το όφελος από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη περίοδο 2018-2036, εκτιμάται στα 2,211 δισ. ευρώ ενώ η προστιθέμενη αξία στις οικονομίες των περιοχών αυτών αναμένεται να φθάσει σε 755,7 εκατ. Επιπλέον, κατά την περίοδο των κατασκευών, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 2.500 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας, μηχανικών, εργατοτεχνιτών, χειριστών, ανειδίκευτων εργατών, υπαλλήλων γραφείου, θερμουδραυλικών, συντηρητών καυστήρων, ενώ ξεχασμένες τεχνικές ειδικότητες, όπως οι συγκολλητές πολυαιθυλενίου, θα αναβιώσουν.

Να σημειώσουμε επίσης ότι από τη χρήση του φυσικού αερίου υπάρχει και περιβαλλοντικό όφελος καθώς δεν εκπέμπει ρύπους οι οποίοι σύμφωνα με μετρήσεις, έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα μετά τη στροφή στις …ξυλόσομπες.

Οι συνθήκες ευνοούν αλλά μην εφησυχάζουμε…

Ωστόσο παρότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος που περιμένουμε 15 και πλέον χρόνια για σύνδεση με φυσικό αέριο όταν έξω από την πόλη μας περνάνε δύο αγωγοί, δεν ωφελεί να εφησυχάζουμε. Αντίθετα χρειάζεται ενεργοποίηση των τοπικών φορέων για να προχωρήσει ένα έργο που το περιμένει η τοπική κοινωνία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…