Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο δήμος κλείνει δυο μαγαζιά της «παραλίας»

Ο δήμος κλείνει δυο μαγαζιά της «παραλίας»

0
epitorpi poiotitas91029171

Οριστική αφαίρεση άδειας σε «Κυβερνείο» και Baizer για παραβάσεις ωραρίων μουσικής από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Για πολεοδομικές παρεμβάσεις χωρίς την έγκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων ανακαλείται η άδεια του «Νόστος».Φανουράκης: «Είμαστε υποχρεωμένοι ν’ ανοίγουμε επιχειρήσεις και όχι να κλείνουμε»

Στο «κυνήγι» έχει πάρει ο δήμος Ξάνθης τα καταστήματα υγειονομικής της «παραλίας» ανακαλώντας και αφαιρώντας άδειες λειτουργίας για παραβάσεις ωραρίου μουσικής έως και 20 λεπτών! Συγκεκριμένα ανακλήθηκαν οι άδειες του «Κυβερνείου» και του Baizer γι αυτή την παράβαση και η άδεια του καταστήματος «Νόστου» για πολεοδομικές παραβάσεις μετά από έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.Οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης στηνΕπιτροπή Ποιότητας Ζωής που συνεδρίασε την Δευτέρα το μεσημέρι ενώ είχαν τη δυνατότητα εκ του νόμου να πάρουν πολιτική απόφαση και να μη σταθούν στο γράμμα του νόμου και να βάλουν λουκέτο σε επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό, προτίμησαν όμως την «ασφαλή» οδό μπρος στον κίνδυνο να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη κι αυτοί που κατά τη συζήτηση τάχθηκαν κατά της ανάκλησης όπως ο κ. Φερντούν ή ο κ. Κυριακίδης τελικά ψήφισαν Ναι ο πρώτος και «Λευκό» ο δεύτερος σε δύο περιπτώσεις. Απογοητευμένοι έφυγαν οι καταστηματάρχες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση καθώς και οι δικηγόροι τους κύριοι Δετσαρίδης, Γιαλάογλου και Πατεράκης, με την πεποίθηση ότι ο δήμος Ξάνθης «κυνηγάει» αντί να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις της Ξάνθης.

Αναβλήθηκε το θέμα για το «Αερικό” γιατί δεν ήταν πλήρης ο φάκελος

Στην περίπτωση του «Αερικού» η προϊσταμένη του αρμόδιου Τμήματος του δήμου κ. Αθανασία Πανταζόγλου εισηγήθηκε την οριστική ή μη αφαίρεση της άδειας. Η εισήγηση βασίστηκε σε έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων μετά από δύο αυτοψίες- όπως διευκρινίστηκε από την αρχή του έτους έως τον Ιούνιο. Ωστόσο ο κ. Φανουράκης παρουσίασε έγγραφο αυτοψίας του Α.Τ. Ξάνθης στις 9/8/2017 που βεβαιώνει ότι το εν λόγω κατάστημα δεν λειτουργούσε ούτε έκανε χρήση κοινόχρηστου χώρου και ενώ έγινε ορθή επανάληψη στις 24/8 τους εγγράφου της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων δεν τροποποιήθηκε η εισήγησή της: «Ζητάτε να αποφασίσουμε να αφαιρέσουμε την άδεια από ένα κατάστημα ενώ η αστυνομία λέει ότι δεν αναπτύσσει τραπεζοκαθίσματα», τόνισε ο κ. Φανουράκης για να λάβει τη διευκρίνηση ότι η ανάκληση αφορά παράβαση της προηγούμενης περιόδου. Η κα Πανταζόγλου απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε πως στις 28/8 ενημερώθηκε η επιχείρηση με τοιχοκόλληση του εγγράφου ώστε να υποβληθούν τυχόν αντιρρήσεις. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι ο επιχειρηματίας είχε υποβάλλει αντιρρήσεις αλλά δεν υπήρχαν μέσα στο φάκελο. Η κα Γκιρτζίκη με την φράση «είναι απαράδεκτο» επέπληξε την υπηρεσία και από το σώμα έγινε ομόφωνα δεκτή η πρόταση του κ. Φανουράκη να αναβληθεί το θέμα για άλλη συνεδρίαση και με πλήρη φάκελο.

Έκλεισε το “Κυβερνείο”για παράβαση ωραρίου μουσικής

Το επόμενο θέμα αφορούσε το «Κυβερνείο» για παράβαση ωραρίου μουσικής. Ο δικηγόρος της επιχείρησης κ. Δετσαρίδης ζήτησε την αναβολή του θέματος και εκ νέου εισαγωγή του με νέα μέλη στην Επιτροπή που απαρτίζεται από τον κ. Κυριακίδη, κ. Ιγιαννίδη, κα Γκιρτζίκη και κ. Ερκάν. Ειδικότερα κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης των μελών, όμως ο νομικός σύμβουλος του δήμου αποφάνθηκε ότι η επιτροπή έχει συσταθεί κανονικά και με βάση τον νόμο και απέρριψε το αίτημα οπότε και το θέμα συζητήθηκε κανονικά. Η κα Πανταζόγλου εξήγησε πως είναι δυνητική η απόφαση και πως στο κατάστημα έχουν γίνει 3 σφραγίσεις και εκ νέου διαπίστωση παράβαση ωραρίου μουσικής. Η κα Χαριτωνίδου ρώτησε αν οι παραβάσεις αυτές θίγουν το δημόσιο συμφέρον ή αν έχουν ποινικό χαρακτήρα (ποτό σε ανήλικα, ναρκωτικά κ.λ.π.) για να λάβει την απάντηση από την κα Γκιρτζίκη πως η Επιτροπή αποφαίνεται μόνο επί των διοικητικών κυρώσεων και όχι των ποινικών. Στην τοποθέτηση του ο κ. Δετσαρίδης τόνισε ότι οι παραβάσεις αφορούν το 2016 και συζητούνται το 2017 και για το εν λόγω κατάστημα υπάρχουν 3 αποφάσεις από το δήμο και 3 φορές έχουν ακυρωθεί ενώ υπάρχει και μια αθωωτική απόφαση που κλονίζει την αιτιολογία των σφραγίσεων του 2016. Τελικά η απόφαση με 6 Ναι 1 Όχι και 1 Λευκό (Κυριακίδης) ήταν υπέρ της εισήγηση της υπηρεσία για οριστική αφαίρεση της άδειας. Να σημειώσουμε ότι κ. Φανουράκης εξαιρέθηκε επειδή εκείνο το διάστημα συμμετείχε στην επιχείρηση.

Για πολεοδομικές παρεμβάσεις χωρίς την έγκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων ανακαλείται η άδεια του «Νόστος»

Το επόμενο θέμα αφορούσε το κατάστημα «Νόστος». Όπως εξήγησε η προϊσταμένη της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων κα Διαγουμά μετά από δύο αυτοψίες της υπηρεσίας διαπιστώθηκε πολεοδομικές παρεμβάσεις και χρησιμοποίηση του αύλειο χώρου χωρίς της έγκριση της υπηρεσίας δεδομένου ότι το κτήριο είναι διατηρητέο στον ιστό της Π. Πόλης Σημείωσε δε ότι μετά τις δύο αυτοψίες κλήθηκε ο επιχειρηματίας ο οποίος υπέβαλλε μελέτη ζητώντας νομιμοποίηση των παρεμβάσεων ενώ ζήτησε να γίνει αυτοψία κατά το δοκούν αυτού, τον χειμώνα οπότε θα έχει κλείσει. Γι αυτό το λόγο η υπηρεσία εμμένει στην εισήγησή της για οριστική αφαίρεση άδειας. Ο δικηγόρος της επιχείρησης κ. Πατεράκης σημείωσε ότι ο πελάτης του είναι όμηρος της γραφειοκρατίας της υπηρεσίας και ότι η επιχείρηση έχει πλήρως συμμορφωθεί και ότι έχει υποβάλλει νέα μελέτη και ότι το κατάστημα είναι ανοιχτό όλο το χρόνο. Η και Διαγουμά σημείωσε πως την νέα μελέτη την υπέβαλλε στις 6/10, δύο μέρες πριν συζητηθεί το θέμα και πως η υπηρεσία δεν ανακαλεί το έγγραφό της. Επεκράτησε ένταση όταν πήρε το λόγο και ο επιχειρηματίας και στράφηκε κατά της κας Διαγουμά ωστόσο η ανάκληση της άδειας πέρασε ομόφωνα.

epitropi poiotitas9102017Και το Baizer κλειστό για μια παράβαση ωραρίου μουσικής το 2016 παραμονή Αποκριάς

Οριστική ή μη αφαίρεση άδειας ζήτησε η υπηρεσία του δήμου και για έτερο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αυτή τη φορά το Baizer το οποίο βρίσκεται επίσης στην λεγόμενη «παραλία», για παράβαση ωραρίου μουσικής.Η παράβαση έγινε την παραμονή της Αποκριάς και ήταν 45 λεπτών. Ο δικηγόρος της επιχείρησης κ. Γιαλάογλου ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να εξετάσουν το θέμα με βάση τη λογική: «Διυλίζουμε τον κώνωπα ενώ καταπίνουμε την κάμηλο. Πρόκειται για με επιχείρηση που δίνει δουλειά σε πολλά άτομα. Τιμωρείται για μία παράβαση το 2016 στην παραμονή των Αποκριών όταν η πόλη βοά από την ηχορύπανση. Ο νόμος σας δίνει τη δυνατότητα για πολιτικές αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Γιαλάογλου. Υπέρ της άποψή του τάχθηκε ο κ. Φανουράκης λέγοντας πως: «Είμαστε υποχρεωμένοι ν’ ανοίγουμε επιχειρήσεις και όχι να κλείνουμε», ενώ έδωσε και μια άλλη διάσταση στο θέμα λέγοντας πως η περίπτωση του Baizer είναι «παράπλευρη απώλεια» για να μην φανεί ότι η πολιτική δίωξη του «Κυβερνείου. Τελικά και στο Baizer αφαιρέθηκε η άδειαμε 6 ΝΑΙ – 2 ΟΧΙ και 1 ΛΕΥΚΟ (Κυριακίδης).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…