Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Μεγάλες στιγμές και έντονες συγκινήσεις πρόσφερε για ακόμη μία χρονιά ο υπερμαραθώνιος βουνού «ROUT»

Μεγάλες στιγμές και έντονες συγκινήσεις πρόσφερε για ακόμη μία χρονιά ο υπερμαραθώνιος βουνού «ROUT»

0

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 11ος αγώνας ορεινού τρεξίματος 164χλμ. στη Χαϊντού και διαδρομές στην οροσειρά της Ροδόπης

Με ρεκόρ αγώνα (21.27’.53’’) τερμάτισε στην 1η θέση ο Παύλος Μαυρογιάννης από τη Θεσσαλονίκη

Για ακόμη μία χρονιά ο αγώνας «ROUT/Rodopi Advendurun» ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφήνοντας έτσι όμορφες αναμνήσεις στους συμμετέχοντες και τη θετική αύρα του στη Χαϊντού και την οροσειρά της Ροδόπης, αλλά και ένα τεράστιο ρεκόρ αγώνα για το νικητή.

Εκατοντάδες δρομείς, συνοδοί και επισκέπτες βρέθηκαν στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού μέσα στη φύση, στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου, όπου για 11η χρονιά πραγματοποιήθηκε ο υπερ-μαραθώνιος βουνού με τους οι 165 φέτος δρομείς να καλούνται να διανύσουν απόσταση 164 χιλιομέτρων (100 μίλια) τρέχοντας σε μονοπάτια που διασχίζουν τα όμορφα τοπία στα βουνά στα Βόρεια του Νομού Ξάνθης και την ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης στον Ερύμανθο.

Το ραντεβού είχε δοθεί από τις απογευματινές/βραδινές ώρες της Πέμπτης (19/10), καθώς οι δρομείς ξεκίνησαν την προσπάθεια τους τα ξημερώματα της Παρασκευής (20/10) με αφετηρία το Δασικό Χωριό, ενώ οι τερματισμοί (στο ίδιο σημείο) ως συνήθως άρχισαν να καταγράφονται από τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας (Σάββατο).

Ρεκόρ αγώνα για το νικητή Παύλο Μαυρογιάννη

Με τον εντυπωσιακό χρόνο 21.27.53 τερμάτισε ο νικητής του φετινού ROUT, ο 51χρονος Παύλος Μαυρογιάννης από τη Θεσσαλονίκη, καταρρίπτοντας έτσι το ρεκόρ που κρατούσε από πέρσι ο Νίκος Πετρόπουλος (22.25.11), ο οποίος φέτος τερμάτισε στη 2η θέση με χρόνο 22.34.11. Στην 3η θέση τερμάτισε ο Μάτρας Σλάβομιρ (23.48.34), στην 4η ο Μπάκας Ευάγγελος (24.21.07), στην 5η ο Γιάτσεκ Μπόγκοτς (24.47.20) και στην 6η ο Ξανθιώτης δρομέας Γιάννης Πυργελής με χρόνο 24.50.55.

Ο Παύλος Μαυρογιάννης διπλασίασε έτσι τις νίκες στον ROUT, αφού ο ίδιος είχε τερματίσει πρώτος και το 2014, με χρόνο τότε 24.31.25.

Στις γυναίκες 1η τερμάτισε η Σταύρου Βασιλική (14η γενική κατάταξη) με χρόνο 28.02.22, 2η η Γαβριηλίδου με χρόνο 28.56.23 και 3η η Βασιλική Φαλαρά με χρόνο 29.52.37.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος η διοργάνωση διατήρησε τον διεθνή της χαρακτήρα αφού μεταξύ άλλων συμμετείχαν 5 Ρώσοι, 5 Ολλανδοί, 2 Βρετανοί, 2 Αμερικανοί, 2 Ρουμάνοι, 1 Βούλγαρος, 2 Κύπριοι, 1 Ουκρανός, 1 Γερμανός, 1 Σουηδή και 2 Τσέχοι δρομείς

Πάντως για ακόμη μία χρονιά οι συμμετέχοντες, είτε τερμάτισαν ή δεν ολοκλήρωσαν τις προσπάθειες τους, έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση της ομάδας του «ROUT», με το αγωνιστικό τριήμερο να ολοκληρώνεται το πρωί της Κυριακής με τις απονομές που έγιναν στον ίδιο χώρο (Δασικό Χωριό Ερύμανθου), απολαμβάνοντας έτσι πλέον στιγμές χαλάρωσης και ανάπαυσης μετά την έντονη καταπόνηση του ιδιαίτερα δύσκολου και απαιτητικού αγώνα.

Χαρακτηριστικό εξάλλου της δυσκολίας του υπερμαραθώνιου βουνού είναι πως από τους 165 δρομείς που ξεκίνησαν στην αφετηρία τερμάτισαν οι 109 καθώς υπήρξαν 56 εγκαταλείψεις.

Ολοκλήρωσε με επιτυχία την προσπάθεια ο 54χρονος Ξανθιώτης δρομέας Παναγιώτης Σιδηρόπουλος

Μεταξύ των υπόλοιπων υπερ-προσπαθειών που σημειώθηκαν στον φετινό ROUT, ιδιαίτερο σημείο αναφοράς αποτελεί το απίστευτο κατόρθωμα του Ξανθιώτη Παναγιώτη Σιδηρόπουλου (για τον οποίο υπήρξε σχετικό ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο του «Ε»), αφού ο 54χρονος δρομέας συμμετείχε σε δύο υπερ-μαραθωνιους βουνού, σε χρονική απόσταση μίας εβδομάδας μεταξύ τους, καλύπτοντας έτσι συνολική απόσταση 330χλμ. μέσα σε διάστημα 7 ημερών. Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Σιδηρόπουλος, ιατρός (ΩΡΛ) στο επάγγελμα, έτρεξε το διήμερο 14-15 Οκτωβρίου στον αγώνα Παρθένου Δάσου (Virgin Forest Trail) Παρανεστίου καλύπτοντας τα 162 χιλιόμετρα εκείνου του αγώνα σε 27 ώρες, 58 λεπτά, 08 δέυτερα και τερματίζοντας στην 8η γενική κατάταξη, ενώ το περασμένο διήμερο 20-21 Οκτωβρίου έτρεξε και ολοκλήρωσε με επιτυχία τον ROUT στη Χαϊντού σε 30.50.11, τερματίζοντας στην 31η θέση, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Με θετικό απολογισμό έπεσε η «αυλαία» του φετινού ROUT

Η μεγάλη διοργάνωση του ROUT έκλεισε με θετικό απολογισμό και χωρίς απρόοπτα κι έτσι οι δρομείς ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, τον Οκτώβρη του 2018 όταν θα διεξαχθεί ο 12ος αγώνας στη Χαϊντού και τη Ροδόπη.

Εξάλλου και φέτος εκτός από το ανθρώπινο στοιχείο, ο ROUT/Rodopi Advendurun πέτυχε τον πρωταρχικό του στόχο, το να προσφέρει μία νέα προσέγγιση στους αγώνες ορεινού τρεξίματος, παρουσιάζοντας την νέα εκδοχή του ultra αγώνα, ο οποίος θέτει σε ολοκληρωτική δοκιμασία τον αθλητή και τις ικανότητές του, ενώ αξιολογεί την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τη μακροχρόνια ενασχόλησή του με το άθλημα και όλα αυτά τηρώντας τις παραμέτρους που είχαν θέσει εξ’ αρχής οι διοργανωτές, το να αναδειχθούν μέσα από τον αγώνα τα βουνά της Ροδόπης, αυτή η μοναδική περιοχή της ελληνικής επικράτειας, δίνοντας στους λάτρεις του trail running μια δυνατή πρόκληση. Έτσι οι θιασώτες του ορεινού τρεξίματος έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φύση της Ροδόπης και να συνειδητοποιήσουν γιατί αυτή η περιοχή χρειάζεται πέρα από την ανακήρυξή της σε Εθνικό Πάρκο και την ουσιαστική προστασία της και γιατί πρέπει τα μονοπάτια, αυτός ο διάδρομος προς την ιστορία, να ξαναζήσουν και να διηγούνται σε όλους το χρονικό αυτού του ξεχασμένου τόπου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προκρίθηκε στην επόμενη φάση των play offs ο Λεύκιππος

Αντιμετωπίζει αύριο τη ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη Με κορυφαίο τον Δημήτρη Καλαμπάκα που σημείωσε…