Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η Κεντροαριστερά χρειάζεται ένα δημιουργικό σοκ

Η Κεντροαριστερά χρειάζεται ένα δημιουργικό σοκ

0

 Γράφει ο ξανθιώτης μηχανικός Πάνος Δαβιτίδης εξηγώντας γιατί στηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη με προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική Περιφέρεια

 Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ) ενώ μετασχηματίζεται από «ακριτική περιφέρεια» σε «πύλη της χώρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση», μετά και την ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού καθώς επίσης και του σχεδιασμού των κάθετων αξόνων, παρόλα αυτά συνεχίζει να είναι ανάμεσα στις 20 λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης χάθηκαν από την ΠΑΜΘ 40.000 θέσεις εργασίας πέφτοντας χαμηλά τόσο στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο απασχόλησης, όσο φυσικά και στον Εθνικό με βασικότερο βέβαια θύμα για άλλη μια φορά τη νέα γενιά.

Σκοπός λοιπόν ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού προοδευτικού κινήματος που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι να μπορεί να αξιοποιήσει τις σημαντικές δυνατότητες της ΠΑΜΘ προς όφελος της νέας γενιάς κατά κύριο λόγο, αλλά και για το σύνολο των πολιτών της.

Η ουσιαστική ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να ξεκινήσει από τις Περιφέρειες.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε το πλούσιο υδατικό και ενεργειακό δυναμικό, το φυσικό περιβάλλον, τους πολιτιστικούς και ορυκτούς πόρους αλλά και τον αγροτικό τομέα μίας περιοχής, δημιουργώντας έτσι μια νέα δυναμική στην απασχόληση;

Ξεκινώντας να απαντήσει κάποιος στα βασικά αυτά ερωτήματα θα πρέπει να αναλύσει και να διορθώσει τη μέχρι τώρα λάθος στρατηγική που φέρνει τις μεγάλες περιφέρειες και τα μεγάλα αστικά κέντρα να απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό Ευρωπαϊκών πόρων και μάλιστα για σκοπούς που δεν συντελούν στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η ΠΑΜΘ βάσει της γεωγραφικής της θέσης παρουσιάζει επίσης 3 σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας, των εξαγωγών, όντας ένα φυσικό σταυροδρόμι μεταξύ Βαλκανίων – Μαύρης Θάλασσας – Ασιατικής Ηπείρου και της Μεσογείου, όπως επίσης και στον τομέα του τουρισμού που τα τελευταία 2 χρόνια εμφανίζει κατακόρυφη άνοδο.

Όσο αναφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση στο τομέα της αγροτικής οικονομίας θα πρέπει να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα του αγροδιατροφικού τομέα, δίνοντας υπεραξία στο τελικό προϊόν μέσα από την ενσωμάτωση στη παραγωγή της νέας τεχνολογίας και της καινοτομίας. Τεχνολογία και καινοτομία όμως, οι οποίες θα παράγονται και θα δημιουργούνται από την ίδια τη Περιφέρεια.

Η έμφαση που πρέπει να δώσουμε στις νέες τεχνολογίες αλλά και στην έξυπνη εξειδίκευση θα πρέπει να είναι στους πρωταρχικούς μας στόχους.

Ο σχεδιασμός και κατασκευή των Διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών εκτός από το ότι σου δίνει τη δυνατότητα ευκολότερης διαδικασίας εξαγωγής τόσο της ιδέας όσο και του προϊόντος, σου δίνει τεράστιες δυνατότητες στην μεγαλύτερη ανάπτυξη του τουρισμού. Η ΠΑΜΘ εκτός των δυο νησιών που έχει στην επικράτειά της θα μπορούσε, αξιοποιώντας τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της, να είναι επισκέψιμη όλο το χρόνο, αν σκεφτεί κανείς τους παραδοσιακούς οικισμούς που διατηρεί, τα εθνικά πάρκα, τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως επίσης και τη μεγάλη εκκλησιαστική ιστορία.

Ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη που τελικά θα αφήσει ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑP μετά την κατασκευή και διέλευση του από ΠΑΜΘ; Στο τομέα της γεωθερμίας έχουν γίνει αρκετά θετικά βήματα, άλλα τα περισσότερα είναι μεγάλες επενδύσεις. Πώς θα μπορέσει ένας απλός αγρότης τελικά να αξιοποιήσει την παραγόμενη γεωθερμία ώστε να μειώσει το κόστος παραγωγής του;

Οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα δεν μπορούν παρά να αποτελούν προτεραιότητες στην ατζέντα ενός νέου προοδευτικού φορέα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο χώρος της Κεντροαριστεράς έχει ανάγκη από ένα δημιουργικό σοκ, το οποίο θα συμβάλει στο να βγουν μπροστά αυτοί που μπορούν να εκφράσουν την Ελλάδα του 2017, αφήνοντας οριστικά πίσω τους το παρελθόν.

Ο πολίτης ο οποίος αισθάνεται σήμερα ότι ανήκει στο χώρο της Κεντροαριστεράς περιμένει να ακούσει κάτι διαφορετικό, περιμένει να δει νέα πρόσωπα να εκφράζουν τις καινούργιες ιδέες, που πραγματικά μπορούν να φέρουν την αλλαγή στη κουλτούρα, στη νοοτροπία και στον τρόπο σκέψης. Η κοινωνία έχει ανάγκη να δει ότι τα παθήματα του παρελθόντος έγιναν μαθήματα, δεν θα ανεχθεί άλλο την εσωστρέφεια και τους μικροπολιτικούς συμβιβασμούς.

Σε αυτή τη μάχη για την αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας, η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς μπορεί να προσφέρει μια ελπίδα για πρόοδο στους απογοητευμένους πολίτες του προοδευτικού χώρου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να πετύχει την πολυπόθητη ρήξη με την παθογένεια του παρελθόντος, με εκείνες τις καθεστωτικές νοοτροπίες που πλήγωσαν τον τόπο και την παράταξη

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί προσφέρει αυτήν την τόσο αναγκαία φρεσκάδα που τόσο έχει ανάγκη η παράταξή μας, κάτι το οποίο έχει ήδη αποδείξει μέσα από τη ζωηρή και παρεμβατική παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκπροσωπεί επάξια τη νέα γενιά πολιτικών της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίοι στοχεύουν στο να συναντηθούν ξανά με τους πολίτες και να χτίσουν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, βασισμένη σε αρχές και αξίες.

Η δική μας απομακρυσμένη Περιφέρεια έχει ανάγκη από την ουσιαστική παρουσία στην κεντρική σκηνή ενός τέτοιου ανθρώπου – νέου – που έχει βιώσει ο ίδιος από εδώ από τη Θράκη τις αγωνίες, τα προβλήματα και την απομόνωση της πιο υποβαθμισμένης περιοχής της Ελλάδας, αγωνιζόμενος τότε αυτός μαζί με εμάς για την ανάπτυξη και την πρόοδο της δικής μας Περιφέρειας!!!

Ας προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, στο πλευρό εκείνων που θέλουν να κάνουν κάτι, αφήνοντας πίσω εκείνους αυτούς που απλώς θέλουν να γίνουν κάτι Το χρωστάμε τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς μας. Ήρθε η ώρα να πάρει η Ελλάδα ξανά μπροστά, με τη νέα γενιά στο τιμόνι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΠΑΝΟΣ ΔΑΒΙΤΙΔΗΣ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί Μονταζιέρας

Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …