Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Γεωργικά φάρμακα πλέον μόνο με… συνταγή και πιστοποιητικό

Γεωργικά φάρμακα πλέον μόνο με… συνταγή και πιστοποιητικό

0

Τι πρέπει να γνωρίζουν επαγγελματίες αγρότες και ερασιτέχνες για την προμήθεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων

 Για τη διαδικασία δήλωσης ανάληψης ευθύνης σε μη πιστοποιημένους χρήστες δίνει πληροφορίες η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΑΜΘ

Κατατοπιστικές και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων, αλλά και τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες που επιθυμούν να προμηθευτούν φυτοφάρμακα δίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΑΜΘ.

Όπως ενημερώνει, από τις 18 Σεπτεμβρίου 2017 η συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πώληση επαγγελματικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων (φυτοπροστατευτικών προϊόντων), ενώ τα φάρμακα μπορούν να τα προμηθεύονται μόνο πιστοποιημένοι χρήστες.

Ποιοι και πώς μπορούν να αγοράσουν φυτοφάρμακα

Οι αγοραστές επαγγελματικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων (φυτοπροστατευτικών προϊόντων), δύναται να είναι:

α) Όσοι είναι  κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

β) Όσοι είναι κάτοχοι συγκεκριμένων  τίτλων σπουδών (όπως Γεωπονίας , τεχνολόγοι γεωπονίας φυτικής παραγωγής κλπ), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέσω της ειδικής ψηφιακής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κι έχουν λάβει την σχετική έγκριση.

γ) λοιπά φυσικά πρόσωπα (μη πιστοποιημένοι χρήστες) υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ένα ή περισσότερα από τα αναφερόμενα φυσικά πρόσωπα των περιπτώσεων  (α) και (β), δηλαδή κάποιος πιστοποιημένος χρήστης. Η ανάληψη της ευθύνης χρήσης δηλώνεται ηλεκτρονικά  μέσω της ειδικής ψηφιακής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι  πιστοποιημένοι χρήστες, οι οποίοι  προτίθενται να αναλάβουν την ευθύνη εφαρμογής (ψεκασμού) επαγγελματικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων για λογαριασμό τρίτων προσώπων (μη πιστοποιημένων χρηστών) θα πρέπει να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στην ψηφιακή υπηρεσία «Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων» για να δηλώσουν τα πρόσωπα για τα οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη χρήσης (ψεκασμού). Εάν δεν χρησιμοποίησαν μέχρι τώρα τις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ πρέπει αρχικά να εγγραφούν στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ  για να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης.

Μη πιστοποιημένοι χρήστες για τους οποίους δεν έχει αναληφθεί σύμφωνα με τα παραπάνω η ευθύνη εφαρμογής από κάποιον πιστοποιημένο χρήστη, δεν μπορούν να λαμβάνουν συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων και απαγορεύεται να τα προμηθεύονται.

 

Μετά την πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσουν συστηματικοί έλεγχοι

Η εν λόγω διαδικασία προβλέπεται από Ευρωπαϊκή οδηγία του 2009 για την ορθή χρήση γεωργικών φαρμάκων και χρειάστηκε η προσαρμογή στην ελληνική νομοθεσία, αλλά και στο μηχανογραφικό σύστημα, προκειμένου να υποστηριχτεί η εφαρμογή. Ήδη από τις 26 Νοεμβρίου του 2015 η πώληση των φυτοφαρμάκων γίνεται μόνο με καταγραφή των στοιχείων αυτού που τα προμηθεύεται, ενώ πλέον ο αγοραστής θα πρέπει να έχει την απαιτούμενη πιστοποίηση για την προμήθεια των φαρμάκων. Η προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου του πιστοποιητικού του κάθε χρήστη έχει μπει σε εφαρμογή από τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο εκτιμάται ότι η πρώτη περίοδος θα αφορά πιλοτική εφαρμογή για να γίνουν και οι απαραίτητες βελτιώσεις από την πλευρά της διαχείρισης του συστήματος, ενώ από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να ξεκινήσουν και έλεγχοι.

Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Κολάτσος από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας ΑΜΘ ήδη έχει πιστοποιηθεί ικανοποιητικός αριθμός χρηστών, ώστε να μπορεί να λαμβάνει φυτοφάρμακα, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ενημερώνονται για τη διαδικασία ανάληψης ευθύνης ψεκασμού για μη πιστοποιημένα άτομα. Όπως είναι αναμενόμενο η διαδικασία αυτή ενδιαφέρει αρκετούς, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που τις καλλιέργειες διαχειρίζονται συγγενικά πρόσωπα ή οι ίδιοι οι αγρότες δεν είναι σε θέση να δώσουν τις εξετάσεις, που διενεργούνται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος του ΥΠΑΑΤ.

Πάντως, πρόκειται για διαδικασία που θα μπει πλέον στη ζωή των αγροτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, καθώς διασφαλίζει τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται για την προστασία και της ασφάλεια, ενώ θέτει φραγμό στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Όπως εύστοχα ανέφερε ο κ. Κολάτσος: όπως το 1900 δεν υπήρχε το δίπλωμα οδήγησης και αργότερα θεσπίστηκε η ανάγκη αναγνώρισης συγκεκριμένων γνώσεων για τους χρήστες των οχημάτων, έτσι προβλέπεται και για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων σήμερα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…