Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φθίνει ο κλάδος των δικηγόρων στην Ξάνθη

Φθίνει ο κλάδος των δικηγόρων στην Ξάνθη

0
kalpi dikigoroi

Έμειναν 220 από 255 πριν 7 χρόνια. Οι νέοι στρέφονται σε άλλα επαγγέλματα γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν

Εκλογές στον Δικηγορικό σύλλογο Ξάνθης στις 26 Νοεμβρίου – Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η κατάθεση υποψηφιοτήτων – Μιλά στο «Ε» η απερχόμενη πρόεδρος Κ. Κιούση

Στις κάλπες θα κληθούν στις 26 Νοεμβρίου οι 220 δικηγόροι της Ξάνθης προκειμένου να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο και το νέο 9μελες συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης.Η απερχόμενη πρόεδρος κα Κυριακή Κιούση και το απερχόμενο συμβούλιο δεν θα είναι υποψήφιοι καθώς δεν έχουν το δικαίωμα σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που περιορίζει σε 2 τις συνεχόμενες θητείες. Ήταν ένα αίτημα του Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης ώστε να υπάρχει εναλλαγή και ανανέωση των συλλόγων.

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η κατάθεση υποψηφιοτήτων

Όπως αναφέρει η κα Κιούση οι συνάδελφοί της έχουν το χρονικό περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου να υποβάλλουν υποψηφιότητα για την προεδρία και το συμβούλιο. Μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί μία υποψηφιότητα της κας Δέσποινα Χατζηφωτιάδου για πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έχουν εκφράσει και άλλοι γνωστοί δικηγόροι της Ξάνθης όπως ο κ. Μαλάκης, η κα Ιωαννίδου και άλλοι.

kiousi 1Λιγοστεύουν οι δικηγόροι στην Ξάνθη – Για μεγάλη εκροή στον κλάδο μιλά η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου

Την ανησυχία της για το μέλλον του κλάδου εκφράζει στο «Ε» η κα Κιούση καθώς όπως σημειώνει τα σημάδια είναι δυσοίωνα και δείχνουν ότι φθίνει ο κλάδος από την εκροή που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια.Ειδικότερα επισημαίνει πως όταν ανέλαβε τα ηνία του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης το 2011,τα μέλη ανέρχονταν σε 255 και τώρα σε 220. Αυτή η μείωση οφείλεται κατά ένα ποσοστό σ’ αυτούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί αλλά είναι ενδεικτικό ότι η διαφορά δεν έχει καλυφτεί από τους νεοεισερχόμενους: «Είναι γεγονός ότι ο κλάδος μας φθίνει… έχουμε πολλές εκροές. Τα μέλη μας είναι λιγότερα από ότι πριν από 7 χρόνια. Συνάδελφοί μας στρέφονται σ άλλα επαγγέλματα γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν». Όπως εξηγεί η κα Κιούση αυτό οφείλεται στην οικονομική δυσπραγία των πελατών τους αλλά και στην υπερφορολόγηση που έχει υποστεί ο κλάδος τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρει ότι από τα 100 ευρώ που εισπράττει ένας δικηγόρος από τον πελάτη του απομένουν 13,5 χωρίς να κοστολογήσει τα λειτουργικά έξοδα του γραφείου του καθώς φορολογείται με 26% σαν αυτοαπασχολούμενος, πληρώνει ΦΠΑ 24% και ασφαλιστικές εισφορές 37,5 ευρώ: «Πως μπορεί κανείς ν’ ανταπεξέλθει με τέτοια φοροεπιδρομή;», υπογραμμίζει η κα Κιούση.

«Αγωνιστικά» τα τελευταία χρόνια για τους δικηγόρους – Έγιναν θετικά βήματα λέει η κα Κιούση

Αποτιμώντας τις δύο θητείες στο τιμόνι του συλλόγου επισημαίνει πως έγιναν αρκετά θετικά βήματα: «Προσπαθήσαμε να είμαστε σαν σύλλογος κοντά σε κάθε συνάδελφο, υλοποιήσαμε προγράμματα που δίνουν δουλειά σε νέους, προσπαθήσαμε να λύσουμε προβλήματα του κλάδου και σ’ αυτό το πλαίσιο προτείναμε αλλαγές στον Κώδικα όπως της περιορισμένης θητείας. Αγωνιστήκαμε, απεργήσαμε, βγήκαμε στους δρόμους ενάντια σε πολιτικές που στρέφονται κατά του κλάδου, έχουμε κάνει προσφυγές για τα ασφαλιστικά μας ζητήματα και αναμένουμε αποφάσεις», είναι μερικές από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …